• 10

Omiljeno srpsko letovalište na Sitoniji krije bolnu i dugu istoriju: Niko ne zna šta se dešavalo u kućama koje su sada turistička atrakcija

U Sartiju i dalje živi nekoliko staraca koji su se doselili iz Afisije i dan danas mogu do detalja ispričati čitavu priču

  • 10

Sarti je jedno od najposećenijih turističkih mesta na poluostrvu Sitonija, na Halkidikiju, koje tokom zime ima tek oko 900 stanovnika, dok se taj broj u sezoni poveća više od 20 puta. Ipak, mnogi ne znaju da ovo malo, divno mesto mesto ima bogatu i tešku istoriju o kojoj se malo zna.

Srbi hrle u Grčku da vide Bogorodičino čudo: Ulaze u crkvu punu otrovnih zmija, maze ih i mole se sa njima (FOTO) (VIDEO)

Malene kućice, koje ovo mesto čine posebnim, kriju dugačku i bolnu istoriju između svojih zidova, a priča o ovom mestu objavljena je na stranici "Live from Greece".

Male kuće u Sartiju; Foto: Wikipedia/Palickap

"Početkom 20. veka, oko 1920. godine, Turci su izvršili progon grčkog stanovništva iz Male Azije. Neke su ubili, druge proterali, neke razmenili. Proterani Grci sa ostrvceta Afisia prevezeni su brodovima u Atinu. Mislili su da je samo privremeno i da će se vratiti u svoje rodno mesto Afisia pa sa sobom nisu poneli ništa, ali kada su se vratili zatekli su sve spaljeno i uništeno, kuće, radnje, crkve.

Crkva u Sartiju Foto: Wikipedia/Itto Ogami

Tužni i nesrećni vratili su se ponovo u Atinu i zbog teškog života rešili da najzdravijih šest muškaraca pošalju na plovidbu brodom kako bi pronašli novo mesto za život. Ploveći mesecima našli su Sarti, nenaseljeno mesto. Vratili su se po svoje sugrađane u Atinu i poveli sa sobom one koji su želeli i nisu se plašili dugačkog puta.

Po dolasku u Sarti, kojem su prvobitno dali ime Nea Afisia, deo onih koji su krenuli umrlo je od bolesti i gladi. Jedino naseljeno mesto bila je Sikija čiji meštani nisu bili previše blagonakloni prema "izbeglicama" pa im nisu ni pomagali. Pomoglo im je jedino bratstvo metoha manastira Ksiropotamos sa Svete Gore i prihvatilo ih na dve godine.

Mnoge kućice su sada srušene a na njihovom mestu su izgrađeni atraktivni apartmani Foto: Wikipedia/Itto Ogami

Za to vreme gradili su male kućice u Sartiju kojih i danas ima u starom delu i živeli isključivo od ribolova.

Sa sobom iz Afisie poneli jedino ikonu Bogorodice iz svoje crkve i nisu se od nje odvajali smatrajući da je čudotvorna i da ih ona čuva. Ikona se i sada nalazi u crkvi u Sartiju, smatra se da je čudotvorna i na sutrašnji praznik sa ovom ikonom će proći litija kroz Sarti. U litiji možete učestvovati ako se nađete tamo.

Sarti je danas jedno od omiljenih mesta turistima Foto: Wikipedia/Itto Ogami

U Sartiju i dalje živi nekoliko staraca koji su se doselili iz Afisije i dan danas mogu do detalja ispričati čitavu priču. Neki meštani povremeno odlaze u Afisiju, mesto svog porekla, dok je nekima previše bolno i taj put ostavljaju za stare dane."

VIDEO Evo šta je Palma rekao pre nego što je poveo morsko kolo:

(Telegraf.rs/Live from Greece)

Komentari

  • Ja

    Pa su nasi "prijatelji" Grci pobili i protetali nekoliko stotina hiljada Srba iz severne Grcke, posle svetskih ratova. I svi zadovoljni. Osim onih koji o tome i ne brinu, a teritirija im je sve manja...

  • Dr

    Oteli grcku teritoriju u maloj aziji, pa istanbul koji je bio grcko vizantijski, pa kipar. Za njih su turci ko za nas albanci.

  • Dr

    E to su Turci otimaju tudje.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima