11

Bojan je posetio Island, čija ga je priroda opčinila: Obišao sam celo ostrvo, spavao u kampu, popeo se na glečer pored vulkana i saznao da ovde živi dosta Srba (FOTO)

"Tamo ljudi žive u harmoniji sa prirodom, a ne u borbi protiv nje. Narod se adaptirao na pirodu, i ne pokušava da se bori protiv nje"

Mladi fotograf Bojan Stekić ne može da zamisli svoj život bez putovanja. Već je obišao popriličan broj zemalja ali dalje naumorno planira nove avanture. Sa svakom novom pokušava da bolje upozna sebe i da pronađe ono što oseća da mu nedostaje.

Uglavnom putuje autostopom i to je upravo način putovanja koji najviše voli. Tako ima priliku da bolje upozna nove ljude i predele kroz koje se kreće. Ne plaši se da putuje sam i smatra da to ima više prednosti nego mana.

Ostvarila mu se želja da poseti Island Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Bojan (23) je stigao sam do Kine i Rusije, a sada kreće ka Iranu: Otkrio nam je trikove stopiranja i kako da otputujemo sa 35 evra (FOTO)

Pošto se bavi fotografijom, tokom svojih putovanja stalno traga za mestima i ljudima koje će ovekovečiti. Najviše voli da posmata svet kroz objektiv svog fotoaparata.

Ovoga puta je posetio Island, a na ovu avanturu je krenuo sa svojim bratom. Island je zemlja koju je Bojan oduvek želeo da poseti, ali mu se uvek činila jako daleka i skupa.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

#iceland #icelandtravel

Објава коју дели Bojan Stekić (@bojanstekic) дана

Samo za Telegraf.rs je Bojan je ispričao kako je proteklo još jedno njegovo putovanje.

- Ono što je još otežavalo mogućnost odlaska bilo je to što nije moguće stopirati do tamo, već bih morao da kupim avionsku kartu. Zbog toga je uvek stajao na listi želja, i odatle se do skoro nije pomerio.

Kada je video povoljnu cenu avionskih karata, odmah je sa bratom organizovao putovanje Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Onda sam jedno veče razgovarao sa bratom o nekom zajedničkom kratkom putovanju, i nekako mi je više iz zezanja palo na pamet da proverimo cene karte do Rejkjavika. Našli smo kartu za 188 evra iz Budimpešte, pa smo ih odmah kupili. Tako da smo slučajno i završili na Islandu - rekao je on.

Tamo mu je najveću pažnju privukla predivna priroda i Bojan smatra da je to upravo i glavni razlog zašto turisti idu tamo.

Najviše mu se svidela priroda Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

- Island je jedna od najčistijih, najuređenijih i najhladnijih zemalja koje sam ja posetio. Većina ljudi zna za Island sa savršenih fotografija pejzaža, i bio sam svestan da ljudi koji me poznaju očekuju da vide sve fotografije kada se vratim.

Sibir je isto priroda. Nezavisna od čoveka, surova i nepredvidiva, ali čini mi se da je Island ipak drugačiji. Tamo ljudi žive u harmoniji sa prirodom, a ne u borbi protiv nje. Narod se adaptirao na pirodu, i ne pokušava da se bori protiv nje.

Ono što me iznenadilo jeste broj Srba koji tamo živi. Čim smo sleteli upoznali smo čoveka koji nas je pitao odakle smo. Kada smo rekli da smo iz Srbije, rekao nam je da poznaje dosta naših ljudi koji tamo žive. Nakon par dana moj brat je stupio u kontakt sa svojom drugaricom iz škole, koja sada tamo živi. Posetili smo je, i iznenadili smo se njenim rečima da u Hofnu, gradu od 1.500 stanovnika živi 40 ljudi koji su došli iz Srbije - kaže Bojan.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Bojan Stekić (@bojanstekic) дана

Prva stvar koju je primetio na Islandu je način života.

- Ogromni prozori, oštra klima (čak i u avgustu), jakne, kućice različitih boja. Jezik je mnogo drugačiji od svega na šta smo navikli, neke reči se jako teško izgovaraju, ali svi govore perfektno engleski. S obzirom na njihov mali broj stanovnika, čini mi se da više vidite turista nego lokalaca. Mnogo vole da se šale i provode.

Vikendima svi izlaze, i stari i mladi, i žurke traju do jutra (ili podneva). Svi poštuju propise, cene su jako visoke, ali i plate, pa to onda i nije toliko bitno (bar za njih) - ističe on.

Obišao je brojne lokacije koje oduzimaju dah Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Poštoje na Islandu boravio svega šest dana, jer je sedmog već leteo nazad, nije imao puno prilika da prisustvuje nekim posebnim događajima.

- Da smo sleteli na vreme, i da nismo čekali automobil u agenciji, stigli bismo u grad za vreme gej parade, ali dok smo mi stigli, sve je već bilo gotovo, izuzev nekolicine ljudi koji su tako odeveni i dalje išli ulicama - dodaje on.

Tokom svog boravka tamo nije imao nijednu neprijatnu situaciju.

- Mislim da je Island dovoljno uređen da bi se nepredvidive situacije dešavale. Takođe, smatram da su Islanđani i dovoljno razumni i srdačni, i da bi bilo teško stvoriti takvu situaciju - kaže on.

Kaže da su ljudi na Islandu naučili da žive u skladu sa prirodom Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Svi ljudi iz njegovog okruženja žele da znaju koliko ga je koštala ova avantura i kako je izgledao put do ove predivne zemlje.

- Island je jako skup, pogotovo za naše standarde, i toga treba biti svestan pri kupovini karte, i ne treba biti brzoplet kao što smo moj brat i ja bili. Ja sam potrošio oko 1.100 evra, ali tu je uključena cena rent a car-a, koja je iznosila 485 evra, plus oko 70 evra za dodatnog vozača, zatim gorivo za skoro dve hiljade kilometara koje smo tamo obišli (vozili smo na smenu), plaćanje mesta u kampu (10-20 evra po osobi za noć), ulazak u Plavu lagunu smo platili po 78 evra, zatim u Myvatn banju 45 evra, avion 188 evra, dodatna torba 60 evra u jednom pravcu, iznajmljivanje šatora, vreće za spavanje i podloge, hrana, i niz drugih stvari koje su nam bile potrebne - ističe Bojan.

Uslikao je zanimljive predele Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Bojan je stopirao čak do Irana: Kada je carinik video moj pasoš, počeo je da viče "Srbistan, Srbistan" i svi su dotrčali! (FOTO)

Bojan ističe da je kampovanje na Islandu je prilično uobičajeno. Većina turista kampuje, i stalno se mogu videti kamp vozila na putu.

Island je pun prirodnih lepota Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

- Kamp naselja postoje u svakom mestu, i cena prenoćišta po osobi za jednu noc iznosi 10-20 evra. Ono sto je nekada predstavljalo problem, bio je vetar. Nekada bi bilo teško zadržati platno šatora dok se svi klinovi ne ubodu u zemlju i sprečiti šator sa odleti. Unutra nije bilo hladno, ali često se glasno čulo lupanje vetra o platnene zidove šatora, koje je proizvodilo zvuk sličan onome kada tresete tepih. I to me je često budilo iz sna - kaže on.

Bojan je tokom svog boravka na Islandu spavao u šatoru Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Što se tiče njihove hrane, Bojan nije jeo ništa specijalno osim regularne hrane iz supermarketa koju su on i njegov brat nosili sa sobom po kampovima.

- Za razliku od nas, Islandjani jedu mnogo više ribe, i peku čak i pafine, ptice zaštićene vrste koje imaju izrazito šaren kljun. Postoji neko tradicionalno jelo na Islandu, gde se ovčija glava zakopava u zemlju, zatim otkopava i jede polu trula, ali to više ne praktikuju - dodaje on.

Obišao je celo ostrvo, odnosno ceo krug oko njega. Svaki dan je posećivao po nekoliko zanimljivih mesta.

Na Islandu živi veliki broj Srba Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

- Ono što mi je ostalo najupečatljivije su vodopadi Skogafoss i Seljandafoss, tu je i penjanje na glečer pored vulkana, kao i Myvstn spa, obilazak fjorda na severu, Plava laguna...

Island je dovoljno veliki da bi se obilazio dve nedelje, ali je moguće to uraditi i za sedam dana. Lokacija za razgledanje ima i previše, ali na nama je bilo da napravim kompromis i izbacimo pojedine znamenitosti ne bi li se uklopili sa vremenom - kaže Bojan.

On smatra da bi svi trebali da posete ovu predivnu evropsku zemlju, a posebno naglašava jedan razlog.

Vodopad koji ostavlja bez daha Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

- Za ljude sa Balkana mislim da ako je ne posete sada, u narednom periodu će verovatno biti sve teže zbog rasta njihove, a propadanja naše ekonomije. Međutim, ako to ostavimo po strani, Island je stvarno posebna zemlja koja izgleda daleko, negde između kontinenata, ali je zapravo bliža ,,Svetu'' nego mnoge svetske sile.

Gej parada na Islandu Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Otvoreniji je od nekih centralnoevropskih zemalja koje dele granice sa mnogobrojnim komšijama. Čini mi se da je jedina sporna i kontroverzna stvar u vezi Islanda lov na kitove. Iako je zvanično zabranjen, Island s vremena na vreme učestvuje u velikom lovu na kitove pravdajući to naučnim svrhama, i tražeči rupe u zakonima što nailazi na gnev ljudi čitavog sveta - dodaje on.

Pošto voli da putuje, Bojan se već sprema za svoju narednu avanturu. Ima veliku želju da poseti Siriju i nada se da će to u skorije vreme i ostvariti.

Bojan kaže da tamo gotovo svi govore engleski jezik Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

- Damask i Sirija su bili u planu, još dosta pre Islanda, ali i dalje čekam odgovar za vizu u Sirijskoj ambasadi.

Iako sam aplicirao još u maju, i u roku od tri nedelje je trebalo da saznam da li su je odobrili ili ne, još uvek se ne zna odgovor. U novembru planiram da idem u Liban, ako do tada dobijem sirijsku vizu, ići ću i u Damask, ako ne, onda ći samo da posetim Liban.

Što se tiče razloga, to nisam siguran. Mislim da ne treba da postoje razlozi da bi ljudi putovali, dovoljna je samo želja - kaže Bojan.

Bojan planira da uskoro optutuje u Liban Foto: Bojan Stekić/Privatna arhiva

Sve Bojanove fotografije možete pogledati na njegovom Instagram profilu.

VIDEO: Na Islandu se nalazi hotel sa najlepšim pogledom na svetu 

(A.Tašković - a.taskovic@telegraf.rs)

Tagovi: Avion, Bojan Stekić, Brat, Damask, Fotograf, Fotografija, Island, kamp, Liban, novac, pećina, putovanja, Putovanje, Sirija, Smeštaj, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (11)
Poređaj komentare:
  • J
    Jaro

    Island je od uvek bio srbski da se ne zaboravi.

  • D
    Deks

    Zaista mi nije jasno kako za Island može da se kaže da je priroda lepa kada tamo ne raste ni jedno drvo?

  • J
    Ja

    Nee bi ziveo gde je hladno nikad

"Bojimo se stampeda, a gužva je tolika da ne vidite ni svoje noge": Vatikan sprema ozbiljnu kaznu za turiste zbog gužvi koje prave (FOTO)

Hit ponude u Travellandu: Kapadokija od 269€, Bali od 399€, Kuba od 830€ (FOTO)

Ovo su najsigurnije avio kompanije na svetu čiji avioni nikada nisu pali

Zašto su Japanci, veliki tradicionalisti, posle hiljadu godina morali da promene prestonicu

Kome ili čemu Bukurešt duguje svoje ime: Knezu, hajduku, ribaru, pastiru, lovcu, sreći i radosti ili bukovoj šumi?

Iskreni turistički vodič kroz evropske prestonice: Na ove prevare Srbi najčešće nasedaju. Ne budite među lakovernima

5 manje poznatih lokacija u Parizu koje će vas ostaviti bez daha

Samo u Travellandu: Hit novembarske ponude za "Dan primirja" i egzotične destinacije, već od 65€ (FOTO)

Čudo u 57 sekundi: Spektakularna erupcija vulkana kakva se ne viđa svaki dan (VIDEO)

Samo u Travelland-u: Kapadokija - Istanbul od 299 eur, Bali od 399 eur, Kuba od 879 eur

Samo u Travellandu: Last minute ponude za Dan primirja u evropskim metropolama već od 79€

Pilot otkriva pravu istinu o tome šta se dešava sa avionom ako otkažu svi motori tokom leta

Doček Nove godine na moru: Sicilija, Sardinija, Bari – Direktni čarter letovi (FOTO)

11 saveta agenta FBI kako da budemo potpuno bezbedni na putovanju

KUBUKU ili MOJA MALA KUĆA, koncept sa Balija koji nudi turistima ono što bi moglo lako da se primeni i u Srbiji

Grčka leto 2019: Letujte po cenama nižim i do neverovatnih 57%

Specijalne ponude za gradove Evrope: Bajkoviti dvorci Bavarske, istorijska Atina, centar mode Milano i još mnogo toga (FOTO)

Samo u Travellandu: Neverovatne cene last minute ponude za Bali, Kubu i Zanzibar (FOTO)

Obeležite "Dan primirja" u nekom od atraktivnih evropskih gradova ili na plažama egzotičnih destinacija

Kuvanje na Južnom polu je prava ledena umetnost (FOTO)

Samo u Travellandu: Već sada neverovatan izbor hotela u Grčkoj za leto 2019

Viva Travel: Terme Slovenije - Besplatan smeštaj za decu (FOTO)

Najlepše turističke destinacije u Srbiji koje morate posetiti (INFOGRAFIKA)

Avanturistički duh je nasledan: Zanimljive činjenice o svetu i putovanjima koje verovatno niste znali

Ovo su najposećeniji gradovi na svetu u 2018. godini

Platite letovanje 100 evra, a onda vam smeta što soba ne gleda na more? Da li smo i ovog leta opravdali titulu najbahatijih turista?

Matija je ostavio posao iz snova i rešio da odigra na sve ili ništa. Napravio je TasteAtlas, novi genijalan biznis koji mu može doneti milione!

Samo u Travellandu: Egzotične destinacije po ceni već od 449€ (FOTO)

Viva travel: Evropske metropole i daleke destinacije (FOTO)

Neprepoznatljiva panorama jedne velike svetske metropole: Možete li "izvaliti" grad sa ove slike?

Samo u Travelland-u: Egzotične destinacije po ceni već od 449€!

5 stvari koje morate da uradite ako ste propustili vaš let

Uživajte u plažama Dohe i Dubaija po ceni već od 315€!

3 stvari koje roditelji koji lete sa bebama mogu potpuno besplatno da unesu u avion

Ko uspe da sebe zamisli u jednom od ovih egzotičnih hotela, odmah će prestati da mu bude hladno (FOTO)

Iz Travelland-a poručuju: Iskusite čari toplih mora (FOTO)

Doživite čari zime na planinama Bugarske, Italije, Austrije i Slovenije (FOTO)

Ovo su najbolje lokacije u Srbiji za savršenu Instagram fotografiju (INFOGRAFIKA)

Iz Travelland-a poručuju: Iskusite čari toplih mora (FOTO)

Ovde hodaju samo duhovi, a ko jednom uđe nikad ih više neće napustiti: 7 najsmrtonosnijih mesta na planeti gde nema žive duše (FOTO)

Proteraće vas ako uradite isto što i ova žena u Veneciji: Još jedna stvar je zabranjena u gradu, a kazne su i do 500 evra

Na ovom aerodromu putnici mogu da uživaju u "tihom terminalu"