• 6
 ≫ 

12 stvari koje nikako ne smete da radite u Bugarskoj

 ≫ 

Šta god da radite, nikako nemojte pominjati propust bugarskog nacionalnog tima da se kvalifikuje za glavne turnire u protekloj deceniji

  • 6

Kada se uputite na letovanje ili sličnu posetu Bugarskoj, verovatno ćete se potruditi da posetite što više spomenika. Ali, možda ne bi trebalo da se zaputite tamo dok ne naučite neka pravila. Što se tiče stvari koje ne bi trebalo da radite dok ste u Bugarskoj, možda će vam zvučati malo čudne. Kao i svaka turistička destinacija postoji lista stvari koje treba da uradite, i lista stvari koje treba da izbegavate.

10 stvari iz frižidera koje mogu da vam uklone bore i obrišu godine sa lica

12 stvari koje nikako ne smete raditi u Bugarskoj da biste svoj boravak učinili prijatnijim:

1. Ne prekidajte šale

Ne znači da treba da zaboravite na svoj sopstveni humor, ali upoznajte se sa lokalnim šalama i uvek se smejte, čak iako vam nisu smešne. Bugari, po prirodi vole da prave "dobre" šale, a ako im se ne smejete, oni vam više neće biti dobri domaćini.

Upoznajte se sa lokalnim šalama i uvek se smejte Foto: Pixabay.com

2. Ne "lepite" se na jeftin alkohol

Mogli biste da padnete u iskušenje da kupite neki jeftin alkohol za vreme vašeg boravka, ali jeftino piće vas može koštati života. U 2015. godini, četiri osobe su umrle od trovanja alkoholom nakon ispijanja falsifikovanog pića. Odgovorne osobe su sipale 4 litra rakije u "kadu" sa namerom da dobiju voćni brendi, ali rakija se prelila preko svinjskog mesa. Policija je konfiskovala stotine litara lažnog alkohola, ali to ne znači da smrtonosna tečnost još uvek nije u opticaju.

Ne "lepite" se na jeftin alkohol Foto: Pixabay.com

3. Nemojte provesti sve svoje vreme u glavnom gradu

Sofija, glavni grad Bugarske, je prelep grad koji brzo raste, i to je živahna lokacija koju definitivno treba istražiti. Ali, boravak u glavnom gradu tokom putovanja ograničava vaše iskustvo. Ima još mnogo toga da se vidi, kao što su obala Crnog mora, plaže, planine, zanati, tradicionalni plesovi i potoci u blizini Dunava.

Nemojte provesti sve svoje vreme u glavnom gradu Foto: Pixabay.com

4. Ne pričajte o fudbalu

Fudbal je najpopularniji sport u ovoj zemlji. Bugari tretiraju svoje fudbalere kao da su kraljevi, a mogu da postanu prilično neprijateljski nastrojeni prema nekome ko loše govori o njihovoj fudbalskoj reprezentaciji. Kada posetite ovu zemlju, šta god da radite, nikako nemojte pominjati propust bugarskog nacionalnog tima da se kvalifikuje za glavne turnire u protekloj deceniji.

Nikako ne pričajte o fudbalu Foto: Pixabay.com

5. Nemojte verovati hotelskim ocenama

U drugim zemljama se možete u velikoj meri oslanjati na sistem za ocenjivanje hotela zvezdicama, ali u Bugarskoj to nije slučaj. Neki hoteli će se pridržavati svojih pravila i tvrditi da su luksuzni, dok su u najboljem slučaju zasužili dve zvezdice. Ako želite da znate kakva je stvarna ponuda i uslovi smeštaja, pogledajte proverene recenzije putnika.

Nemojte verovati hotelskim ocenama Foto: Pixabay.com

6. Ne pakujte previše stvari

Teško je spakovati malo stvari, ali ne želite da stavite previše stvari u svoj kofer kada posećujete ovu zemlju. Bugarska je puna štandova koji imaju prelepe suvenire koje ćete definitivno želeti da ponesete kući, od ručno rađene keramike do nakita domaće izrade. Bugarska ima neverovatne umetničke galerije koje vam omogućavaju da kupite slike i razne skulpture koje su pravili neki od najtalentovanijih umetnika u zemlji.

Ne pakujte previše stvari Foto: Profimedia/Alamy

7. Nemojte da vas zbuni klimanje glavom

U Bugarskoj, klimanje glavom ima drugačije značenje. Za "da", klimnite glavom jednom nagore, a za "ne", klimnite glavom u stranu. Ako ne napravite ovu razliku, oni mogu misliti da ste rekli "da".

Nemojte da vas zbuni klimanje glavom Foto: Pixabay.com

8. Nemojte kritikovati hranu

Uvek je najbolje ostati srdačan i zahvalan kada se isprobava kuhinja iz drugih kultura. U Bugarskoj su cenjena tradicionalna jela i domaćini će želeti da njihovi gosti uživaju u domaćoj hrani. Ako niste naklonjeni onome što je na vašem tanjiru, ostanite ljubazni. Ne želite da uvredite nekoga ko ima pristup vašoj hrani.

U Bugarskoj su cenjena tradicionalna jela Foto: Pixabay.com

9. Ne očekujte uvek dobru uslugu

Bez obzira da li ste u malom ili luksuznom restoranu, većina objekata će imati nešto posebno. Ali, uprkos svemu, Bugari očekuju od vas da ostavite bakšiš bez obzira na kvalitet usluge koju dobijete.

Ne očekujte uvek dobru uslugu Foto-ilustracija: Profimedia

10. U Varni nemojte piti u javnosti

Ako izađete u Varni, znajte da je gradonačelnik zabranio javno ispijanje alkohola još 2015. godine. Zbog povećanja opijanja turista, gradonačelnik je osetio potrebu da zabrani alkohol u baštama, ulicama i parkovima.

Kada ste u Varni nemojte piti u javnosti Foto: Pixabay.com

11. Nemojte se potpuno zaustavljati na znakovima za zaustavljanje

Budite pažljivi prilikom vožnje, posebno kada dođete do znaka zaustavljanja. Biće prirodno da osećate potrebu da pritisnete kočnice, ali mnogi ljudi kažu da to nije baš dobra stvar u Bugarskoj. Dolazeći na stop znak, znači da ste u opasnosti. U Bugarskoj je norma da usporite, pogledajte levo, a zatim nastavite kao i obično bez punog pritiskanja kočnice.

Nemojte se potpuno zaustavljati na znakovima za zaustavljanje Foto: Pixabay.com

12. Ne posećujte Bugarsku dok ne proučite njenu istoriju

Kada pokušavate da razgovarate sa Bugarima, brzo ćete shvatiti da su ozbiljni u vezi sa svojom istorijom. Oni su ponosni na svoju zemlju, i žele da vas upoznaju sa svojim drevnim kraljevima i otkrićima koja su napravljena pre nekoliko vekova. Ako želite da impresionirate neke od lokalnih stanovnika, pročitajte bugarsku istoriju.

Ne posećujte Bugarsku dok ne proučite njenu istoriju Foto: Pixabay.com

VIDEO Šta sve ne treba da radite u Grčkoj:

(Telegraf.rs / Izvor: destinationtips.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima