Iskreni turistički vodič kroz evropske prestonice: Na ove prevare Srbi najčešće nasedaju. Ne budite među lakovernima

Ukoliko ste rešili da sebe častite nezaboravnim putovanjem u neku evropsku metropolu, evo kako da zaobićete podvale koje kvare odmor

  • 0

Gde ne jesti u Budimpešti, šta zaobići u Istanbulu, a kom frajeru iz Praga ne verovati čak ni ako vam pare daje - samo su neke od stvari koje treba da naučite pre nego što posetite svoju sledeću evropsku prestonicu. Sitne turističke zamke mogu da ostave ružnu mrlju na divnim uspomenama sa putovanja, ali uz malo opreza, te smicalice se lako izbegnu.

Ukoliko ste rešili da sebe uskoro častite nezaboravnim putovanjem u neku evropsku metropolu, pročitajte kako da zaobićete baš one podvale na koje srpski turisti najčešće nasedaju.

PRAG

Zlatni Prag nije samo fraza, on je zaista toliko veliki, bogat i lep. Možete pustiti kaldrmu da vas sama vodi i gde god da krenete, vratićete se nekoliko vekova kroz istoriju.

Foto: Pexels/Felix Mittermeier

Idite svuda - samo ne ka menjačnicama sa ogromnim znacima "0% provizije". Ispod ove privlačne ponude krije se jedna od najpoznatijih praških prevara. Provizija se itekako naplaćuje, toliko da će vam umesto 25 ili 24 kruna za evro dati 15 kruna, skoro upola manje.

Pre nego što razmenite novac, najbolje je da se posavetujete sa vodičem iz svoje agencije u kojim menjačnicama je kurs povoljan. Ako vodič nije u blizini, pre razmene pročitajte šta piše sitnim slovima ili pitajte koliko ćete novca dobiti za svoje pare. Poštenih menjačnica ima i u samom centru grada, samo ih treba pronaći.

Ne dozvolite da vam iko uništi Prag Foto: Pexels/Pixabay

No ne mora samo prevara unutar menjačnica da vam donese nepotrebnu glavobolju. I ispred njih se neretko motaju likovi koji nude da vam lično zamene novac po povoljnijem kursu. Samo ih zaobiđite. Umesto čeških kruna lakovernima uvaljuju beloruske rublje, koje su vizuelno slične, ali ne vrede ništa.

PORCIJA OD TRI KILE

Pored čuvenih kobasica, trdla i oplatki u Pragu niko nije ostao gladan. Ako vam se baš prijede šunka ili neki od gotovih jela koji se prodaju na otvorenom, probajte ih, samo pažljivo. Pojedine tezge istaknu cene za porciju od 100 grama, ali onda vam iseku ili naspu mnogo više i naplate sulude sume.

Ali da je ukusno, jeste Foto: Pexels/Clem Onojeghuo

Ipak, pred sveukupnim šarmom Praga ove smicalice padaju u vodu. Neko je nepisano pravilo da se Prag posećuje između aprila i novembra, no uz ovako toplo vreme, prava je šteta ne videti ga kada su gužve manje, a njegov šarm istaknut jesenjim bojama.

BEČ

Ne morate da čekate Novu godinu da iskustite prazničnu čaroliju Beča. Već krajem novembra ispred monumentalnih belih fasada sijaju novogodišnji ukrasi, a zimske poslastice vas mirisom dozivaju sa svih strana.

Beč čeka na vas Foto: Pixabay/Domeckopol

PODRŽI LIPICANERE

Dok šetate Ringom i pijuckate kuvano vino, ljubazno odbijte osobu koja vam gura papir pod nos i traži vam da podržite neku peticiju. Bolje ne potpisujte. Nije svejedno što ne živite u Austriji. Čim potpišete, tražiće vam donaciju koju ste se "obavezali da ćete dati".

Sa drugačijom vrstom papira može vam prići još jedan tip ljudi - onaj koji vam nudi karte za Operu, Albertinu, Šenbrun, Muzej istorije umetnosti... Kod njih one koštaju mnogo manje nego na biletarnici, ali su i karte, baš kao i njihovi tapkaroši - lažne. Ukoliko želite da posetite neko od ovih mesta, raspitajte se u vašoj agenciji ili na sajtu ustanove o cenama i popustima. Boje je kupiti kartu iz sigurnih ruku nego zbog nekoliko evra gore-dole poljubiti vrata.

Koliko god novca da date na koncert u zgradi opere, nećete zažaliti Foto: Pixabay/MeineMaennerwelt

Postoji mnogo lakši način da uštedite koji dinar. Ako ste želeli da kući ponesete čokolade, Mocart kugle ili neko dobro piće, zaobiđite preskupe radnje sa suvenirima. Sve to je mnogo jeftinije u običnom marketu.

RIM

I ako ste 100 puta bili u Rimu, to verovatno nije dosta. Uvek je tu još neki tajni vrt, neotkrivena fontana, neposećena crkva, prilika da svaka sledeća đelaterija postane vaša nova omiljena.

No čak i večni grad, u koji svi putevi vode, ima i svoje zamke. One ne treba da u vama probude brigu, samo malo više opreza.

Svi putevi vode u Rim Foto: Pixabay/skylark

SKUZA NO JELOVNIK

Na primer, šetali ste ceo dan i Rim je nahranio vaše oči i dušu, ali vam stomak žudi za tanjirom ukusne paste i čašom dobrog vina. Našli ste preslatki lokal i istaknute cene su prihvatljive, ali čim ste seli, konobar vas je obavestio da, avaj, nemaju više ni jedan meni. Svi su zauzeti. Nema veze, ionako znate da hoćete špagete bolonjeze. Ipak, kada račun stigne, cena je duplo veća od očekivane. A vi ste to zaista naručili i pojeli i nema vam druge nego da platite.

Ako vam se ovako nešto desi ili kažite da ćete sigurno sačekati meni, ili pitajte unapred koliko košta, ili potražite drugi restoran. Rim ih je makar prepun.

Pastu samo kada prvo vidite koliko košta Foto: Pixabay/kirkandmimi

PIJU, PIJU, PIJU

Najpoznatija italijanska turistička zamka je verovatno ona sa pticama. Stojite vi tako, opijeni lepotom i zvukom Fontane di Trevi, kad vam nepoznata osoba priđe, tutne u ruku pregršt zrnevlja i napujda na vas jato golubova. Onda vas fotka tako prekrivene perjem i traži da mu platite tu fotku. Čim se oslobodite ptica, samo ga izignorišite. Isto važi ako probaju da vam naplate što ste gledali u izlog.

Najskuplja slika u gradu Foto: Pixabay/suju

LAŽNI POLICAJCI

U Italiji je obavezno da uzmete račun. Policija zna da zaustavi kupce i proveri da li kod sebe imaju fiskalni, ali to zloupotrebljavaju i prevaranti obučeni kao policajci koji, čim im date račun, ustanove da sa njim "nešto nije u redu". Kaznu, naravno, morate da platite na licu mesta.

Naravno da ne morate. Ako vam se ovo desi, tražite im da vam pokažu značku ili neku drugu identifikaciju, kako biste pozvali stanicu i proverili da li su oni pravi policajci. Prevaranti će tu uglavnom odustati. Ako se to ne desi, insistirajte da kaznu platite samo u stanici.

Rimljani vole da se maskiraju Foto: Pixabay/ClaudioLombardi

SAVET OD 2 EVRA

Kvaku sa sličnim novčanicama nisu izmislili Česi. Davno su Italijani prešli na evropske novčanice, ali tu i tamo i dalje se nađe kovanica od 500 lira koja veoma podseća na dva evra. Kada vam vrate kusur, uvek pregledajte novčiće.

ISTANBUL

Tri carstva nisu se bez razloga borila da Istanbul učine svojom prestonicom. Drevan, delikatan, zastrašujuć i opojan, Istanbul je jedan od onih gradova koji vas menjaju. A ovo su tri tipa njegovih žitelja koje treba da izbegnete.

Grad prebogate istorije i kulture Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

ČISTI, GLANCA, SVE SE SIJA

Istanbul je prepun čistača cipela i dok su mnogi pošteni, vredni radnici, ima i onih koji će otići korak dalje da nađu mušteriju. Kobajagi ispuste četku ispred vas i, ako je podignete, ponude da vam za ljubaznost besplatno očiste cipele. Dok ih glanca, priča vam svoju tužnu priču da se sažalite na njega. Na kraju vam uslugu ipak silno naplati. Odbijte u početku.

Ostavila me žena... 20 evra po cipeli Foto: Pixabay/webandi

ALADINOV LETEĆI ĆILIM

Sultanahmet i Veliki bazar su Meka za kupoholičare. Sve se šareni, zvecka, sija, a cenjkanje je stvar lepog ponašanja. Okolo se uvek i motaju duševrižnici koji merkaju turiste, a eto, baš vama su rešili da otkriju najbolje mesto za kupovinu ručno tkanih tepiha, drevnih zlatnika i umetnina po "lokalnim cenama". Na kraju ćete završiti sa nečim "mejd in Čajna" što ste za manje para mogli da kupite na Ali ekspresu.

Raspitajte se. Možda baš vaš vodič ili neko iz grupe zna gde može da se pazari pravi kvalitet.

Vezle su ga 12 slepih sultanovih kćeri Foto: Pixabay/andrebotelho

BUDIMPEŠTA

Ovaj savršen spoj starog i novog, 1.00 godina stare istorije i aktivnog noćnog života, dobre hrane i još boljeg vina, prestonica Mađarske nam je nadohvat ruke.

Nakon što se bućnete u jednoj od banja, zaplovite Dunavom i utvrdite sviđa li vam se više Budim ili Pešta, raspitajte se kod svog vodiča gde je najbolji gulaš.

Probajte da joj odolite Foto: Pixabay/Pixels4Free

Delioci flajera će vas sa svih strana zasuti reklamama restorana, od kojih neke vode u pomalo zavučene lokale, ponekad na spratu neke stambene zgrade. Kad tamo dođete nudiće vam da naručite piće, ali pre nego što vidite cenovnik. Do sad smo shvatili da to znači "papreno". Neki restorani imaju i "turističke menije" u kojima su cene znatno više.

Rešenje - tražite, čitajte, upoređujte. Restorana u kojima su cene pristojne, a porcije obilne itekako ima, samo se, zavisno od vašeg smeštaja ili mesta interesovanja, raspitajte gde su najbliži. To uvek možete učiniti kod predstavnika svoje agencije ili na forumima putnika.

Potražite savet gde da jedete Foto-ilustracija: Pixabay.com

TI SI POSEBAN

U Budimpešti je popularan i još jedan tip prevare na koji obilno nasedaju muškarci. Usred Vaci Utca ili petog distrikta, prepunih kafića i barova, momku priđe nekoliko prelepih žena i pita ga za upaljač. Priča počne i one ga ubrzo pozovu na piće. A ko može da odoli prelepim Mađaricama? Njegovo oduševljenje splasnuće kada stigne račun koji one (neverovatno!) nemaju da plate. Sve su zaboravile tašnice. Naravno, cure rade za kafić i uzimaju deo pozamašnog računa.

Da, one su zapravo na radnom mestu Foto: Pixabay/nastya_gepp

Kada je reč o divljim taksistima, džeparošima i lažnim prosjacima, u Budimpešti nisu ništa finiji nego u Beogradu. Tako je u svim većim gradovima sveta i ništa od svega ovoga ne treba da vas odumi od odluke da častite sebe nezaboravnim putovanjem. Ovo je možda i razlog više, jer naoružani ovim znanjem, već ste načinili prvi korak.

Da li je ovo sve? Znate li za neku turističku zamku koju nismo naveli? Imate li neki savet? Podelite sa nama vaše iskustvo... I srećan put!

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA