Pilot otkriva pravu istinu o tome šta se dešava sa avionom ako otkažu svi motori tokom leta

Čini se da je situacija mnogo bezbednija nego što to mislimo

  • 6

Ako imate strah od letenja, onda vas verovatno brine bukvalno svaki aspekt letenja.

Bilo da je u pitanju zebnja da će se vrata otvoriti u sred leta ili prozor napući, postoji mnogo stvari koje mogu da krenu po zlu, barem u našim glavama priliom putovanja avionom.

Na svu sreću, nesreće su veoma retke i kada je statistika u pitanju, šansa da se baš vama nešto desi iznose jedna naspram 11 miliona.

Međutim, u slučaju se avion zaista nađe u nevolji, da li postoji šansa da ćete preživeti?

Foto: Profimedia

Verovatno najgora stvar koja može da se desi jeste otkazivanje motora, a jedan pilot otkriva šta se tačno dešava u tim trenucima.

Petrik Smit, koji radi za jednu američku avio-kopmaniju, objasnio je da ova situacija i nije toliko loša kao što bi mnogi pretpostavili.

Potpuno iznenađujuće, Smit je otkrio da su avioni tako dizajnirani da mogu da nastave da funkcionišu čak iako im motor otkaže.

Avioni su dizajnirani tako da se u takvim situacijam aponašaju kao jedrilica, što osoblju pruća dovoljno vremena da putnike odvede u bezbednost.

U slučaju da otkažu oba motora, avion može da nastavi da leti još nekih 100 kilometara.

- Svi komercijalni avioni su dizajnirani tako da mogu da nastave da lete nakon kvara motora. Zapravo, svaki avion u tim trneucima mora da bude u stanju da ubrza i nastavi da se penje, čak i prilikom totalnog otkazivanja motora prilikom poletanja. Ova garancija ne tiče se samo toga da je avion u stanju da uzleti dovoljno visoko da izbegne zgrade, već i mnogo veće prepreke, izjavio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    29. oktobar 2018 | 19:36

    Auuu kakva zabluda i obmanjivanje masa.Motori kad odkazu zakoni fizike,gravitacija cine svoje, nema motora i nema uzgona i pad je neminovan.Avion da leti ko jedrilica je smesno jer ima solidnu tezinu koja doprinosi ubrzanom padu .

  • Robi

    29. oktobar 2018 | 22:34

    Ako avionu otkazu motori, on postaje ptica slomljenih krila, a na zemlji postane zvakaca guma.

  • Nije Nego

    29. oktobar 2018 | 22:42

    Kad otkazu oba motora vazduhoplov se neće prizemljiti već pripanjiti ... !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA