Prelepo holandsko selo pobratimljeno sa jednim srpskim gradićem

Sve do pre par godina selo Vlist, na obala istoimene rečice, bilo je samostalna opština, u bratskim odnosima sa našim Bačom, ali mu je tada taj status ukinut. Jedan važan događaj iz holandske istorije odigrao se na obalama te reke

  • 0

Prizor iz holandskog sela Vlista. Pre nego što mu je ukinut status samostalne opštine, bilo je pobratimljeno sa našom opštinom Bač. Foto: Wikimedia Commons/Goodness Shamrock

Vlist je holandsko selo smešteno na istoimenoj rečici u zapadnom delu zemlje, u provinciji Južni Holand. Rečica je dugačka oko devet kilometara, i prazni se u jedan ogranak delte Rajne, a stanovništvo sela mahom živi duž njenih obala. Ranije je taj prostor služio kao basen za odvod vode iz poldera, pa se tu nalazi i dosta vetrenjača koje su služile da ispumpavaju vodu u reku.

Reka se danas koristi za manji prevoz ljudi i dobara od Shonhovena do Utrehta; omiljena je kod posetilaca, posebno ljubitelja biciklizma kojih u Holandiji ne manjka, koji se često mogu videti kako voze kraj njenog toka. Takođe je mesto za šetnje, kao i za vožnje čamcima i kanuima koji se iznajmljuju u obližnjem Hastrehtu. U slučaju da zimi dovoljno zaledi, organizuje se čak i klizačka trka „Dve provincije“.

Sve do 2015. godine Vlist je bio samostalna opština, u bratskim odnosima sa našim Bačom, ali je tada spojena sa opštinama Nederlek, Uderkerk, Bergambaht i Shonhoven, čime je obrazovana nova opština Krimpenervard. Razlog bratskih odnosa sa Bačem posledica je saradnje više vojvođanskih sa holandskim opština, tokom prve decenije ovog veka.

Prizor iz holandskog sela Vlista. Pre nego što mu je ukinut status samostalne opštine, bilo je pobratimljeno sa našom opštinom Bač. Foto: Wikimedia Commons/ErikHonig

Jedan važan događaj iz holandske istorije odigrao se na obalama reke Vlist. Princeza Vilhelmina Pruska, supruga štatholdera Vilema V Oranskog, zaustavljena je od strane rodoljuba iz Gude dok je putovala za Den Hag.

Nameravala da ubedi Staleške skupštine Nizozemlja da omoguće njenom mužu da se vrati u grad, nakon što je u političkim borbama uklonjen sa položaja generalnog kapetana armije Holanda. Takođe je želela i da podstakne oranžistički ustanak u prestonici.

Međutim je od strane pomenute milicije odvedena na obližnju farmu i nakon kraćeg zadržavanja primorana da se vrati natrag u Najmegen. Ovo se desilo 28. juna 1787. godine.

Na prvi pogled, to ne deluje kao neki preterano bitan događaj, ali je veoma važan jer je bio direktan uzrok invazije koju je Vilhelminin brat, pruski kralj Fridrih Vilhelm II, pokrenuo na Nizozemsku republiku, čime je rodoljubna stranka doživela propast.

Prizor iz holandskog sela Vlista. Pre nego što mu je ukinut status samostalne opštine, bilo je pobratimljeno sa našom opštinom Bač. Foto: Wikimedia Commons/Vincent van Zeijst

Prizor iz holandskog sela Vlista. Pre nego što mu je ukinut status samostalne opštine, bilo je pobratimljeno sa našom opštinom Bač. Foto: Wikimedia Commons/Michielverbeek

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA