≫ 

Grčko magično jezero obavijeno je velom misterije, a samo 20 minuta u njemu leči sve boljke

Nije valjda da ste bili u Atini, a niste posetili Vuljagmeni?

  • 4

Ima nečeg misterioznog u jezeru Vuljagmeni - da li su to retke vrste riba, mineralna voda ili mreža podvodnih pećina za koje legenda kaže da stižu čak do Halkide na Eviji - ne znamo, ali osećaj je definitivno drugačiji od svega što ste videli i doživeli.

Jezero Vuljagmeni čine mešavina morske i jezerske vode, koje su preko 2,000 godina u suživotu nakon strašnog zemljotresa 323. godine pre nove ere kada se velika pećina urušila i stvorila jezero. Morska voda dolazi zahvaljujući podzemnoj pećini, a mineralna zahvaljujući izvoru na 17 metara dubine.

foto: Tara Tomović/Telegraf.rs

- Voda sadrži različite minerale koji pomažu onima sa problemima sa kožom, mišićima, kostima, ali i ginekološkim oboljenjima. Mnogo ljudi dolazi ovde da se leči posle saobraćajnih nesreća ili težih bolesti, ispričala je za Telegraf marketing menadžerka Jezera Vuljagmeni, Viki Kurlimbini dodajući da nema ograničenja kada je boravak u vodi u pitanju - Nema maksimalnog limita, ali minimalni je 20 minuta kako bi voda zaista imala uticaj na vaše zdravlje.

Dok nam je Viki pričala iza nje smo zaista primetili sat postavljen na jednoj steni kako biste mogli da pratite koliko boravite u vodi.

foto: Tara Tomović/Telegraf.rs

O sistemu pećina dugačkim 3,123 metra koje povezuju more i jezero kolaju razne priče. Niko nikada nije uspeo da ih izuči do kraja, a oni koji su to pokušali izgubili su živote. Viki kaže da čak ni blizu stena nije izmerena dubina jezera, pa se samo pretpostavlja da ide i do 100 metara dubine. A zanimljivo je i ono što se nalazi na stenama.

- Često nam dolaze specijalni timovi biologa koji izučavaju retke vrste biljaka i ptica koje žive na stenama jezera Vuljagmeni. Ako sa njima krenete u obilazak pokazaće vam gnezda i naučiti vas da pomoću zvuka prepoznate vrste ptica, kaže ona.

vuljagmeni

foto: Region of Attica/promo

U jezeru takođe živi ribica gara rufa, odnosno spa riba koja će, ako budete mirni potpuno "za džabe" da vam odradi piling tela.

- Čim se malo umirite stotine ribica će vam prići i početi da čupka višak kože. Kod dece uopšte ne idu, što je i logično.

Ako pređete ulicu ispred ulaza na jezero videćete koliko je more blizu, tačnije preko ulice.

foto: Tara Tomović/Telegraf.rs

A ako još i pređete ulicu i okupate se na obližnjoj plaži brzo ćete shvatiti zašto je uvek krcata i kada još uvek nije sezona - zato što se topla voda iz jezera neprestano uliva u more. Da li smo zaboravili da vam kažemo da je tokom cele godine voda u jezeru između 22 i 28 stepeni?

Na našem putovanju za novinare koji je organizovala Grčka Nacionalna Turistička Organizacija, kolega iz Rumunije postavio je jedno vrlo logično pitanje - kako znamo kada je tačno nastalo jezero?

- Postoje spisi iz 323. godine pre nove ere. Istoričari su pronalazili spise u kojima se pripovedalo i o bitkama oko Atine. Starogrci su tada smatrali da su prirodne katastrofe predskazanje ishoda bitke. Kada se dogodio zemljotres i kada se pećina urušila, bitka je potom izgubljena, pa se samim tim nastanak jezera smatrao lošim znakm, nastavlja Viki - Generalno, ovde postoji nešto misteriozno. Pronađeni su ostaci građevina kod plaže Asteras, a znamo da su Stari Grci uvek gradili hramove u blizini vode. Nažalost, o tome još uvek ne znamo mnogo.

vuljagmeni

foto: Region of Attica/promo

Možda jezero i priča o njemu nisu do kraja istraženi, ali ono što je sigurno jeste da je jezero Vuljagmeni možda i najmagičnije mesto u Atini koje obavezno morate posetiti prvi sledeći put kada se nađete u Grčkoj. Nalazi se istočnoj periferiji Atike na putu ka Sunionu.

Ulaz vikendom košta 15 evra, a radnim danima 12 evra.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA