• 1

Izračunali smo! Moguće je letovati na Santoriniju za samo 550 evra u sopstvenoj režiji

Moguće je!

  • 1

Kako je jedina prilika da u okvirima prilično ograničenog budžeta vide nešto što ne bi inače mogli da priušte, mnogo ljudi je počelo da skraćuje svoje letovanje i traži petodnevne, ali luksuznije varijante.

Jedna od njih je svakako i Santorini, koji je poznat po tome što se na njemu odmara samo nekoliko dana. Jedni kažu da je dosadno ostajati duže, a drugi pak tvrde da je previše skup za bilo kakav vid letovanja.

Ipak, nekome je kraće - slađe, a samo pet dana sa četiri noćenja na Santoriniju ostavlja snažnije uspomene nego desetodnevno letovanje.

Pokušali smo da dođemo do računice koliko bi vas koštalo petodnevno letovanje na ovom jedinstvenom grčkom ostrvu.

Santorini

Foto: Pixabay/Mariamichelle

Kako do Santorinija?

Pošto su čarteri rezervisani za turističke agencije, moraćete sami da dođete do Santorinija. Ali, baš je to svojevrsna avantura i doživljaj, posebno kada pomislimo na prelepu vožnju Egejskim morem od Atine.

Prvi korak su avionske karte do Atine i vaš izbor između nekoliko avio-prevoznika. Cene su uglavnom iste, pa tako računajte da vam je za povratnu kartu potrebno 183 evra. Ispred glavnog ulaza Aerodroma Elefterios Venizelos možete sesti na ekspres autobusku liniju do luke Pirej do koje vam je (ako nema gužve) potrebno maksimalno sat i po Cena karte je 6 evra.

Drugi korak je trajekt. I u ovom slučaju možete birati između nekoliko prevoznika, a ni ovde nema neke razlike u ceni karte - osim u kom terminu saobraćaju ka Santoriniju. Vožnja traje oko pet sati, a cena najjeftinije karte iznosi 38 evra.

Dakle, za prevoz vam je potrebno oko 230 evra.

Santorini

Foto: Profimedia/Exclusivepix

Smeštaj

E, ovde shvatamo zašto je Santorini običnim smrtnicima gotovo nedostupan za letovanje. Cene smeštaja su paprene, pa tako noćenje može iznositi i do 1.500 evra. Ipak, postoje malo pristupačnije varijante na obodu Fire i Ije gde možete proći po ceni od 300 do 400 evra za četiri noćenja (dvokrevetni apartman), a da vam je grad samo nekoliko minuta peške. Smeštaj koji smo mi gledali je vrlo pristojan - imate svoje kupatilo, terasu, često i pogled na more, manje-više sve što vam je potrebno za boravak na moru.

Santorini, Grcka

Foto: Pixabay

Koliko džeparca poneti?

U tradicionalnim tavernama po gradu možete ručati za 20 evra, u osrednjim restoranima ta cena skače na 35 evra, a o onim elitnijim nećemo ni da pričamo. Što se tiče cena pića, ako ste upućeni u cene u Grčkoj, onda na Santoriniju dodajte još 25 do 35 odsto na cene na koje ste prethodno navikli. Ono što je najvažnije jeste da za svakog ima ponešto, pa vas tako niko prisilno neće uvući u restoran u kojem cene prevazilaze granice zdravog razuma. Za boravak od pet dana u koji su uključeni hrana, piće, autobuska karta do plaže i vaša racionalnost neće vam trebati više od 250 evra džeparca.

Crna plaža na Santoriniju, Santorini, Grčka

Foto: Foter.com/Flickr/Mylos pic

Dolazimo do računice da za 550 do 600 evra možete provesti pet magičnih dana ako pametno uklopite satnicu dolaska i boravka na prepoznatljivom grčkom ostrvu.

Napomena: Cene su izražene za period od 26. do 30. jula

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima