Ko su srpski turisti koji letuju u Crnoj Gori? Smeštaj rezervišu telefonom i uglavnom dolaze kolima

Profil srpskog turiste u Crnoj Gori.

  • 34
perazica do jadransko more crna gora

plaža Perazića do / foto: Tara Tomović

Turista iz Srbije koji letuje u Crnoj Gori u proseku ima 35 godina, letuje s porodicom, na more dolazi automobilom, a smeštaj rezerviše telefonom, pokazalo je istraživanje "guest survey" koje je sprovela Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Kako je agenciji Tanjug rekla Nina Vukčević iz te organizacije, građani Srbije u Crnu Goru dolaze uglavnom radi pasivnog odmora i zabave, zadržavaju se u proseku osam do 10 dana i potroše za to vreme 437 evra, odnosno oko 55 evra dnevno.

Prema njenim rečima, najomiljenije destinacije gostima iz Srbije su Budva, Herceg Novi i Ada Bojana.

- Trenutno je u Crnoj Gori sve više u ekspanziji izletnički turizam koji nije zaobišao ni turiste iz Srbije. Turista je prevazišao odmor u vidu desetodnevnog letovanja na jednoj destinacije u jednoj maloj državi kakva je CG. Turisti iz Srbije jako vole na jedan dan da odu na izlet do nacionalnih parkova, da probaju krstarenje Skadarskim jezerom, rafting, vinske, gastronomske i kulturne ture - rekla je Vukčevićeva.

Osim privatnog smeštaja, rekla je ona, poslednje dve sezone sve više turista iz Srbije letuje u hotelima sa tri plus ili četiri zvezdice koji su pristupačini po cenama i u kojima noćenje sa doručkom može da bude i 45 evra po osobi.

- Ove godine mi smo na tržištu Srbije nastupili sa kampanjom 'Dobro, bolje, domaće' čiji je cilj da im približi našu gastronomsku ponudu. Cilj tog projekta je i da se u što više naših ugostiteljskih objekata nađe domaća hrana, odnosno hrana naših proizvođača i darovi naše prirode, a na radost naših prijatelja iz Srbije - rekla je Nina Vukčević.

plaža pecka luštica crna gora

foto: Tara Tomović

Dodaje da gosti iz Srbije nisu zahtevni, ali da im je bitno da se osećaju ugodno i da imaju visok nivo kvalitetne usluge.

- Ono na šta se najviše žale jesu buka i nečistoća, ali mi se trudimo da te probleme svedemo na najmanju moguću meru. Na raspolaganju im je call centar Montenegro 080001300 koji je besplatan i čim dobijemo žalbu od turista iz Srbije, automatski je procesuiramo i prosleđujemo nadležnim inspekcijama kao što su komunalna, turistička inspekcija, Morsko dobro - rekla je Vukčevićeva.

Inače, tokom prva tri meseca ove godine Crnu Goru je posetilo 18.000 turista iz Srbije, kaže Vukčević i dodaje da je to 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- Oni su ostvarili 114.000 noćenja, što je za oko 10 odsto više nego 2018. Godine. Trenutno oni učestvuju sa 19,5 odsto u strukturi stranih gostiju. Prethodne godine Crnu Goru je posetilo 410.000 turista iz Srbije koji su ostvarili preko tri miliona noćenja. U strukturi stranih gostiju, oni učestvuju sa petinom, dok u strukturi ostvarenih noćenja učestvuju sa četvrtinom, što govori o značaju tog tržišta za turistički promet CG - rekla je Nina Vukčević.

Ona je dodala da je tržište Srbije jedno od najznačajnijih tržišta i istakla da su srpski turisti veoma lojalni i da se stalno vraćaju u CG.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    26. jun 2019 | 09:36

    Ne znam samo šta to vide lepo kod milogoraca pored GRČKE!!!

  • SS

    26. jun 2019 | 10:17

    E nasli ste gde cete da letujete...

  • СРБ

    26. jun 2019 | 10:21

    Кога још занима шта се дешава у црној-гори.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA