• 34

Ko su srpski turisti koji letuju u Crnoj Gori? Smeštaj rezervišu telefonom i uglavnom dolaze kolima

Profil srpskog turiste u Crnoj Gori.

  • 34

Turista iz Srbije koji letuje u Crnoj Gori u proseku ima 35 godina, letuje s porodicom, na more dolazi automobilom, a smeštaj rezerviše telefonom, pokazalo je istraživanje "guest survey" koje je sprovela Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.
Kako je agenciji Tanjug rekla Nina Vukčević iz te organizacije, građani Srbije u Crnu Goru dolaze uglavnom radi pasivnog odmora i zabave, zadržavaju se u proseku osam do 10 dana i potroše za to vreme 437 evra, odnosno oko 55 evra dnevno.

Prema njenim rečima, najomiljenije destinacije gostima iz Srbije su Budva, Herceg Novi i Ada Bojana.

- Trenutno je u Crnoj Gori sve više u ekspanziji izletnički turizam koji nije zaobišao ni turiste iz Srbije. Turista je prevazišao odmor u vidu desetodnevnog letovanja na jednoj destinacije u jednoj maloj državi kakva je CG. Turisti iz Srbije jako vole na jedan dan da odu na izlet do nacionalnih parkova, da probaju krstarenje Skadarskim jezerom, rafting, vinske, gastronomske i kulturne ture - rekla je Vukčevićeva.

Osim privatnog smeštaja, rekla je ona, poslednje dve sezone sve više turista iz Srbije letuje u hotelima sa tri plus ili četiri zvezdice koji su pristupačini po cenama i u kojima noćenje sa doručkom može da bude i 45 evra po osobi.

- Ove godine mi smo na tržištu Srbije nastupili sa kampanjom 'Dobro, bolje, domaće' čiji je cilj da im približi našu gastronomsku ponudu. Cilj tog projekta je i da se u što više naših ugostiteljskih objekata nađe domaća hrana, odnosno hrana naših proizvođača i darovi naše prirode, a na radost naših prijatelja iz Srbije - rekla je Nina Vukčević.

plaža pecka luštica crna gora

foto: Tara Tomović

Dodaje da gosti iz Srbije nisu zahtevni, ali da im je bitno da se osećaju ugodno i da imaju visok nivo kvalitetne usluge.

- Ono na šta se najviše žale jesu buka i nečistoća, ali mi se trudimo da te probleme svedemo na najmanju moguću meru. Na raspolaganju im je call centar Montenegro 080001300 koji je besplatan i čim dobijemo žalbu od turista iz Srbije, automatski je procesuiramo i prosleđujemo nadležnim inspekcijama kao što su komunalna, turistička inspekcija, Morsko dobro - rekla je Vukčevićeva.

Inače, tokom prva tri meseca ove godine Crnu Goru je posetilo 18.000 turista iz Srbije, kaže Vukčević i dodaje da je to 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- Oni su ostvarili 114.000 noćenja, što je za oko 10 odsto više nego 2018. Godine. Trenutno oni učestvuju sa 19,5 odsto u strukturi stranih gostiju. Prethodne godine Crnu Goru je posetilo 410.000 turista iz Srbije koji su ostvarili preko tri miliona noćenja. U strukturi stranih gostiju, oni učestvuju sa petinom, dok u strukturi ostvarenih noćenja učestvuju sa četvrtinom, što govori o značaju tog tržišta za turistički promet CG - rekla je Nina Vukčević.

Ona je dodala da je tržište Srbije jedno od najznačajnijih tržišta i istakla da su srpski turisti veoma lojalni i da se stalno vraćaju u CG.

(Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ništa domaće

    Sve, sve da prođe priča ali onaj deo kako nude domaća jela je smešno. Bio sam pre 2 godine na mesec dana polu poslovno polu odmor. Avgust i Septembar. Obišao sve od Dobrih Voda do Herceg Novog. Prešao kilometara po primorju skoro kao od Bg do tamo i nazad. Bio u većini njihovih većih marketa u Baru i Budvi. I znate šta nemaju niti jedan svoj proizvod. Nula domaćeg. Sve roba iz Srbije i delimično iz Hrvatske. Nisam imao šta da kupim mojima kao poklon jer sve to isto imaju u Bg. Crkli bi od gladi da im zatvorimo granicu. Sreća njihova pa imaju tih 30% srba do kojih nam je stalo.

  • Zis

    Crna Gora je zemlja za izbegavanje,ne idem dole vec 20godina a i necu vise nikada.

  • Stefan

    Kukaju da zadnja sezona nije bila dobra da su Srbijanci krivi zato sto pisu da je more puno fakaliama ,kako li ce proci ova sezona ??? HAHAHAHA

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima