Kanjon u Crnoj Gori za koji više znaju stranci nego mi: Surova lepota prirode očarala svet!

Neverovatna prirodna lepota skrivena u srcu Crne Gore.

  • 12

U centralnom delu Crne Gore na samo 55 kilometara od Nikšića nalazi se kanjon Nevidio, deo reke Male Komarnice koja izvire u podnožju južnih padina Durmitora, u Dobrom Dolu.

Reka ponirući prolazi između vrhova Boljskih greda i Lojanika da bi se ponovo pojavila u pitomoj dolini. Baš taj prolaz naziva se kanjon Nevidio i predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju, ali i mesto kroz koje prolaze samo najhrabriji i istinski ljubitelji prirode.

Kanjon s pravom novi ime Nevidio jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i ljudskom oku postaje nevidljiva naredna skoro dva kilometra. Nakon dva bezuspešna prolaska prvi su ga otkrili članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića 1965. godine, te sa oskudnom opremom istraživali lepotu na koju ljudsko oko nije naviklo.

Veći deo kanjona je u stalnoj senci jer zbog visine, strmine i okomitih stena sunčevi zraci ne mogu ni da dopru do reke.

Neponovljiva lepota tesnaca i kaskada predstavlja neverovatan dragulj Crne Gore koji obavezno treba posetiti. Kanjon je dugačak 1.700 metara i visinska razlika je 125 metara. Širina kanjona je na pojedinim mestima 50cm, a visina litice koje se vide iz kanjona od 150 do 200 metara. Na kraju kanjoninga je izlazna staza koja vodi do polazne tačke. Prelazeći tu stazu savlađuje se visinska razlika od 200 metara.

- Turisti koji kreću u ovaj pohod prvenstveno moraju da vole prirodu, a fizička kondicija ne mora da bude na visokom nivou. Važno je da je osoba normalne pokretljivosti, rekli su nam iz jedne agencije koja se bavi turama kroz kanjon.

Kanjon Nevidio Foto-Ilustracija: nevidio-canyoning.com

Kanjon možete posetiti od juna, pa sve do oktobra, ponekad i novembra zavisno od vodostaja Male Komarnice.

- Nevidio je prelep, pravi prirodni vodeni park i zaslužuje slavu koju ima. Nije tehnički zahtevan, pa je najpovoljniji za turizam. Ipak, ovaj dragulj u pravom smislu te reči nije dovoljno i na pravi način promovisan. Siguran sam da bi ljudi koji dolaze sa svih strana sveta to znali mnogo bolje da valorizuju, promovišu i iskoriste, navodi Miško Kosić, koji svakodnevno vodi turiste kroz kanjon.

Zanimljivo je da ga najviše posećuju stranci, a da je manje domaćih gostiju.

Cena po osobi iznosi 100 evra.

(Tara T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    28. jun 2019 | 12:53

    Sve u crnoj gori oduzima dah a ponajvise djetic☺☺ evo jedan podatak od prosle godine novembar mjesec kolasin skijanje sutomore plivanje sve u jednom danu ..istina rijetkost al se desi pa dje to ima 💙💙montenegro

  • Zemunac

    28. jun 2019 | 12:47

    A što bih ja morao da znam za bilo šta u Milogori?

  • Mikele

    28. jun 2019 | 13:11

    Crnogorska lepota,nema je na svijet 💙

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA