≫ 

Na Halkidikiju 30 stepeni u hladu: Omiljeno poluostrvo Srba očekuje idealno vreme tokom jula

Temperatura vode je oko 25 stepeni

  • 12

Svake godine Grčku poseti oko 20 miliona turista, a među njima je i srazmerno veliki broj Srba, prema nekim podacima, čak 900.000. Omiljena destinacija Srba je poluostrvo Halkidiki, gde svako može da nađe nešto za sebe. Prelepe plaže, blizina Soluna, mogućnost odlaska na brojne izlete presudne su kad razmišljamo gde ćemo tačno ove godine.

Jul na Halkidikiju je najtopliji period godine. Temperature idu do 34 stepena danju, a ne spuštaju se ispod 21 stepen noću. Dešava se i da temperatura u hladu bude oko 30 stepeni, a temperatura vode oko 25 stepeni.

Halkidiki, Chalkidiki, poluostrvo Prelepi zalasci sunca, Foto: Pixabay

Među destinacijama koje građani Srbije najviše vole su Jerisos, Amuljani, Hanioti, Kalitea, neki žele da imaju pogled na Svetu goru, nekome je bitno da je mesto bučno i živo i noću, da imaju gde da izađu, roditeljima su važni neki drugi kriterijumi, ali bilo kako bilo, izvesno je da će vreme na Halkidikiju biti lepo i sunčano. Tokom jula moguća su, prognoziraju meteorolozi, samo četiri kišna dana.

Na sva tri prsta Halkidikija će preovlađivati sunčano i toplo vreme, uglavnom bez padavina. Do kraja jula, temperature će se kretati oko 30 stepeni, dok će retka oblačnost biti prisutna samo u prvoj polovini meseca.

Idealno vreme će se nastaviti i u avgustu kada će maksimalne temperature tek na kraju meseca pasti sa 29 na 24 stepena.

halkidiki Čista i prozirna voda, Foto: Pixabay.com

Možda niste znali da je Halkidiki dugo bio pod srpskom vladavinom i da je osvojen za vreme Stefana Dušana? A po čemu je još zanimljiva baš ova oblast? U Poligirosu se nalazi interesantan muzej grčkog folkora, a u Kalitei možete posetiti arheološko mesto gde su se nalazili hramovi Zevsu i Dionisu. Smatra se da je u mestu Nea Fokea boravio apostol Pavle i ovde se nalazi kula, izvor i manastir sa njegovim imenom.

Na Sitoniji u Neos Marmarasu obavezno obiđite manastir Tripotamus. U Nikitiju na Sitoniji se nalaze neke od najzanimljivijih crkava na Halkidikiju, a jedna od njih, Sveti Đorđe datira čak iz 5. veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skorpija

    10. jul 2019 | 12:19

    Upravo se nalazim u Paljuriju,na kraju Kasandre,tj.prvog prsta. Juce je u kolima pokazivalo 38 stepeni u debeloj hladovini,a na suncu 45 stepeni... Ovo vam je informacija iz prve ruke....

  • Ccc

    10. jul 2019 | 13:13

    U Grčku ne idem.Idemo 25 godina u Crnu Goru ,ništa lepše.Brzo sti stize do Herceg Novog bilo da se odlučiš na Skadar i produžiš na A. Bojanu .Kod Grka mi se nije nikad svidjalo a za Tursku smo dobili poziv i nema šanse da idem. Crna Gora je zakon,ljudi sličnog mentaliteta našem.

  • Dzigi Bau

    10. jul 2019 | 16:40

    Bolje da se Grčkam nego Brukam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA