≫ 

Ako Grcima kažete da ste letovali u Paraliji, pojma neće imati gde se to nalazi, a evo i zašto

Zato što Grčka ima i previše "paralija".

  • 12

Možda je danas Paralija "izašla iz mode", ali srpskih turista je još uvek puno, a taj broj ne jenjava već više od 30 godina!

Činjenica je da su cene u ovom mestu najniže, a da je gradić veoma praktično opremljen barovima, restoranima, prodavnicama i klubovima.

Međutim, da li ste se ikada zapitali zašto ovo mesto zovemo Paralija (Παραλία)?

Na grčkom jeziku "paralija" znači "plaža", pa u ovom slučaju letovalište nazvano Plaža imalo je za cilj da služi kao vikend naselje stanovnicima Katerinija.

Paralija, Grčka Foto: Wikimedia/Elena Chochkova

Zapravo i danas se ovo mesto zvanično zove Paralija Katerinis/Παραλία Κατερίνης (Plaža Katerinija).

Ako Grcima, posebno u južnom delu zemlje kažete da ste letovali u Paraliji neće im baš biti jasno na šta mislite. To je kao kada biste na srpskom rekli da ste letovali na plaži.

Zato je uvek neophodno da kažete Paralija Katerinis kako bi znali o kom delu Grčke pričate.

Zašto srpski turisti već godinama biraju Paraliju za letovanje pročitajte OVDE.

VIDEO: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paralija raj na zemlji

    23. jul 2019 | 14:13

    Grcke plaze su najlepse na svetu. Isto ovo vazi i za sever Grcke, poznato je da na severu Grcke u regionu Soluna ali i u ostalim delovima Grcke sve do Trakije, nalaze najlepse plaze na svetu. More je mirno, cisto i toplo. Zbog blizine sa Srbijom, zaista smatram da je suludo da Srbi letuju na drugim destinacijama kad mogu u Grcku. Svakako Grcka nije samo Paralija, ali cak i Paralija je neuporedljivo lepsa destinacija nego bilo koja druga u Crnu Goru ili Hrvatsku. Grcka ima vise od 6 000 ostrva, citaj vise od SEST HILJADA ostrva. Zamisli tek da pricamo o grckim ostrvima, gde bi tu bio kraj. Hrvatska i Crna Gora sto se mora tice su katastrofalne destinacije. Kanalizacija, djubre, uzasna dubina mora, hladnoca mora, kamenje umesto pesak i to ti je sve do Istre! Crna Gora i Hrvatska, nikada u istoriji nisu bile turisticke destinacije, to su postale u 70-tim godinama 20-tog veka, a Grcka je to oduvek bila. Niko normalan ne zeli da se kupa u takvom moru a dok stigne da udje da povredi stopala. Ma jedna Bugarska ima lepse plaze od hrvatskih i crnogorskih plaza, bar su sve pescane. Uopste ne zelim da ulazim u politicki kontekst ovoga, poznata je patoloska mrznja koju Hrvati i Crnogorci imaju prema Srbima i to se dokazalo i pokazalo kroz istoriji. Ovde pricamo o turizmu, ljudima , plazama i lepoti zemlje. Hrvatska i Crna Gora se ne mogu uopste uporedjivati sa Grckom. One su trecerazredne destinacije u poredjenju sa Grckom. Ja cesto saleci se zbog karstnog terena turisticka mesta u Crnu Goru i Hrvatsku nazivam " Goli Otok ".

  • Oki

    23. jul 2019 | 14:23

    Samo paradajs turisti

  • Srbin

    23. jul 2019 | 14:18

    Zelena boja barustina ko da nije more

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA