Kako da izaberete turističku agenciju preko koje ćete letovati?

Prvo, proveriti da li agencija ima potrebnu licencu

  • 0

Građani treba pažljivo da pročitaju sve detalje ugovora o aranžmanu sa turističkom agencijom, o kojoj mogu da se raspitaju u turističkoj inspekciji, kao i da provere da li je likvidna na sajtu Narodne banke Srbije, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Takođe, u Agenciji za privredne registre može se proveriti da li agencija ima potrebnu licencu.

Iako ove letnje sezone nije bilo puno prijava turističkoj inspekciji, građani treba širom da otvore oči kada potpisuju ugovor o putovanju i ne sme da ih mrzi da pročitaju sve, savetuje pomoćnica ministra turizma zadužena za turisticku inspekciju Vera Božić Trefalt.

- Građani mogu da okrenu turističku inspekciju telefonom ili da se raspitaju putem mejla - rekla je Trefalt Tanjugu i dodala da i na sajtu Ministarstva trgovine mogu da se nađu obaveštanje da li je nekoj turističkoj agenciji oduzeta licenca.

Kako je rekla, novim Zakonom o turizmu koji je stupio na snagu 22. marta predviđeno je da cena aranžmana mora da bude jedinstveno iskazana.

- To znači da sve u vezi sa aranžmanom mora da bude iskazano u jedinstvenoj ceni. Dakle, sve što je neophodno za realizaciju putovanja, na primer, koliko kosta trajekt, da li je došlo do promene cene goriva ili avionske karte i slično. Ako je došlo do promene cene aviokarte, agencija mora da obrazloži pošto se tako povećava cena aranžmana.

Takođe, ističe da je za organizaciju i realizaciju turističkog putovanja odgovorna turistička agencija, koja je u obavezi da pruži sve ugovorene i plaćene usluge odnosno da se pridržava programa putovanja i opštih uslova putovanja.

Pomoćnica ministra turizma kaže da je, pored ugovora, izuzetno važno da agencija ima Opšte uslove putovanja i program putovanja.

- Sva ova tri elementa su jako važna i treba sva tri dokumenta bukvalno da budu uručena u ruke putniku - naglasila je Trefalt i dodala da je agencija prlikom zaključivanja ugovora o putovanju obavezna da uruči i podatke o garanciji putovanja i načinu njenog aktiviranja.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA