≫ 

Najlepša poslastica iz Grčke košta samo 500 dinara i čini čuda za imunitet

Med od borovih iglica je broj jedan specijalitet ostrva Tasos, ali postoji nešto što je slađe čak i od ovog meda

  • 19
zeleni orah Foto: Pixabay

Slatko od lubenice, pomorandže, mandarine i limuna ćete naći u prodaji na grčkom ostrvu Tasos, a mnogi posebno izdvajaju orahe u medu.

Celi orasi, dok su još zeleni mešaju se u sirupu i medu. Ovo slatko je karakteristično za Tasos i ima dugu tradiciju. Veoma je ukusno i može da se kupi na svakom ćošku, pišu Nikana.gr.

Jeftinija varijanta je da ih kupite pakovane u konzervi, dok je nešto skuplja pakovanje u tegli.

Cena pakovanja je 4 evra i savršen je poklon za prijatelje i porodicu umesto magneta i klasičnih suvenira koje svake godine razmenjujemo s najmilijima.

Ova poslastica je veoma zdrava jer mladi zeleni orasi imaju dosta vitamina C, joda i mnogo drugih vitamina, a njihov sirup s medom se u narodu često daje bolesnicima, slabašnoj deci i anemičnim osobama.

Med sa mladim zelenim orasima je dobar kod smanjenog rada štitne žlezde, za bolesti grla i respiratornog trakta, kod bronhitisa. Uspostavlja fizičku, psihičku i energetsku ravnotežu, povećava hormonsku aktivnost, pomaže obnovu ćelija i neutrališe dejstvo otrova, te osnažuje imunitet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    3. avgust 2019 | 16:29

    U Panagiji ( Bogorodica ) na Tasosu se izvrsno pravi slatko od svakakvog voca sto jagodicastog sto kostunjavog a tajna je u tome sto se to pravi sa borovim medom koje pcele proizvode iz borove smole. Slatko od zelenih oraha je i lek za stitnu zlezdu i ako se kupuje u samom prouzvodnom pogonu kosta 9 evra za teglicu od jedan kilogram. U teglici je izmedju 12 i 14 oraha zavisno od velicine ploda. Ima i od pistaca, smokve, plavog patlidzana , kivija, manga, kikirikija, hibiskusa i jos da ne nabrajam. U istom mestu proizvodi se maslinovo ulje visokog kvaliteta i medju vodecim je u Grckoj. Ako hocete kvalitet, e onda ga i platite, a bofla ima svugde pa i u Grckoj a narocito u prebukiranim letovalistima gde i kuvani kukuruz platicete 1,5 do 2 evra. Priznat cete da med i kukuruz nisu istog kalibra i kvaliteta!!!

  • Dusanka

    3. avgust 2019 | 16:29

    Slatko od zelenih-mladih oraha, se kuva kod nas. To je najlepse slatko. Ali danasnje domacice su lenje, pa ne kuvaju ni pekmeze, ni slatka a slatko od oraha je komplikovano. Kuva se u 9 voda a potom kuva kao i svako drugo slatko. Lakse je da se kupi i jede sve i svasta, negoli da se ulozi malo truda i jede kvalitetno. Zene su pre radile i kuvale, ostavljale zimnicu, heklale, plele, sile. Sadasnje generacije sede po kaficima do ujutru, to je jedino sto nauce i znaju

  • Čika Jova

    3. avgust 2019 | 17:55

    Bar petnaestak godina pripremam slatko od mladih oraha, isključivo sa medom. Ne samo da je ukusno, već je i lekovito.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA