≫ 

Da li im je posao zaista lep? Blogeri vam nikad neće priznati ove mračne strane njihove svakodnevice

Nije istina sve što vidimo na društvenim mrežama

  • 1

Iako se na društvenim mrežama redovno promoviše ideja o putovanjima koja mnogima može izazvati ljubomoru, postoji i druga strana priče koja i nije baš toliko pozitivna, a o kojoj blogeri retko govore. Bright Side donosi nekoliko negativnih činjenica o dugim putovanjima koje niste znali.

- Glavno pravilo je ne očekivati novac u prvoj godini putovanja. Mnogi oglašivači neće sarađivati s blogerima koji rade kraće od godinu dana, jer žele nekoga ko se već može dokazati kao vredna investicija. Ali često se dešava da čak i oni iskusni blogeri nisu finansijski osigurani. Nekada zaradim mnogo novca, a nekada ga nemam uopšte. Vrlo je važno dobro se organizovati i planirati na šta i kako ćete trošiti novac - kaže blogerka Kejt MekKali.

Blogerka Virpi Mikkonen Foto: Instagram/vanelja Verified •

Blogerka Dženifer O'Brajen kaže kako je njena najveća greška bila ta što nije uštedela novac pre nego što se otisnula u svet blogera i putovanja. Istakla je kako je u prvoj godini potrošila mnogo novca na prevoz, opremu, smeštaj i slične stvari.

- Mnogi misle da je ovaj posao veoma lagan. U očima javnosti mi smo ljudi koji putuju i postavljaju jednu ili dve fotografije dnevno. Međutim, istina je nešto sasvim drugo. Nikada nisam radila napornije u svom životu. Kada sam počela da radim ovaj posao, provodila sam minimalno 12 sati na laptopu - kaže Neli Huan i dodaje kako joj je bilo potrebno mnogo vremena kako bi svoj hobi pretvorila u biznis.

U opis ovog posla spada uređivanje fotografija, kreiranje videa, konstantna komunikacija s potencijalnim klijentima i oglašivačima i uvezivanje s drugim blogerima. 

- Moj muž mnogo pati kad putujemo. Svaki sekund njegovih putovanja je posvećen nečemu. Mora napraviti idealne fotografije gde god da se nalazimo. Ne možemo uzeti ni zalogaj hrane dok on ne napravi savršenu fotografiju, jer ipak, fotografije su te koje najbolje prodaju članak - kaže Elejn dodavši kako mu se često smeje jer se penje na zidove, leži na podu ili krije u žbunju trudeći se da napravi idealnu fotografiju za blog.

fotograf slikanje blog foto: pixabay.com

Blogeri putuju s mnogo opreme, što znači da nose laptopove, kamere, eksterne baterije i punjače. Samim tim oni moraju štititi svoje stvari i tražiti internet kako bi postavili fotografije na blog i društvene mreže, što im donosi dodatni stres i preokupaciju.

- Nekad se desi da kvalitetni blogovi prođu neprimećeno, tako da nekad čak ni dobre fotografije i tekst ne garantuju uspeh - kaže Ana, kreatorka bloga Slightly Astray.

Novinarka Niki Vargas priča kako je pre nekoliko meseci razgovarala preko telefona s jednom od blogerki koja je boravila u jednoj od evropskih zemalja.

- Razgovarale smo uveče i rekla mi je kako se oseća istrošeno, nenaspavano i stresirano. Dodala je i kako je gladna jer nije smela da jede zbog straha da je hrana otrovana ili nekvalitetna. Narednog dana sam videla njenu objavu na društvenim mrežama na kojima izgleda savršeno sretno i odmorno. Tada sam shvatila koliko drugačije blogeri predstavljaju stvarni život na društvenim mrežama - kaže Vargas.

blogerka, evri, poreza, novac Foto: Profimedia/Alamy, pixabay.com

Osim toga, blogeri često imaju loše odnose s porodicom i prijateljima. Pod "loše" se misli na veoma retke susrete i razgovore. Mnogi od njih žale što nisu bili tu kada se desila prinova u porodici, kada su njihovi rođaci odrastali i kada su njihovi prijatelji i članovi porodica maturirali, diplomirali i dobijali nove poslove.

- Ne možemo ostvariti normalnu ljubavnu vezu. Čak i ako nam se svidi neko iz strane države, znamo da imamo samo nekoliko dana s tom osobom i onda ćemo morati da nastavimo dalje. Takođe, veze na daljinu ne funkcionišu kako treba. Imate malo opcija, ili ćete se skupa preseliti na određenu lokaciju gde ćete započeti život, ili ćete se vi napokon skrasiti u gradu u kojem živi vaš odabranik - kaže blogerka Viktorija Bredvud.

Na kraju, ističu kako su im putovanja zabavna samo nekoliko prvih meseci. Nakon toga, sve destinacije koje posete počinju ličiti jedna na drugu, ono što je nekada bio hobi postaje obaveza koja im neretko prouzrokuje stres. Ne raduju se novim destinacijama kao pre i gube se u brojevima klikova, zarade i sličnih stvari koje su veoma bitne za posao blogera. Mnogima nakon nekog perioda nedostaju dom, porodica i stabilan život.

VIDEO: Naučio ga da se ne selfira za sva vremena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kombinezon

    7. avgust 2019 | 00:14

    Nekim ljudima je to posao. Da putuju i bloguju. Cija prica je atraktivnija, taj se vise proslavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA