• 6

Evo u koje zemlje su najviše voleli da putuju naše bake i deke, ali i njihovi preci

Da li ste se ikad zapitali koja su odredišta turisti posećivali kroz istoriju?

  • 6

Otkrićemo vam koja su pojedina turistička odredišta bila popularna i od najranijih dana...

Planinska zemlja u srcu Evrope oduvek je bila na ceni. U njoj su mir nalazili mnoge poznate ličnosti, pa je tako Meri Šeli u blizini ženevskog jezera napisala horor roman "Frankenštajn". Posebna priča je planina Alpi, na kojoj se već decenijama planinari i skija, a danas su švajcarska skijališta među najskupljim, ali i najboljim na svetu.

Toskana

I dok se danas stvaraju redovi za ulazak u Ufici ili posetu veličanstvenoj Bruneleskijevoj kupoli u Firenci, oduvek je bilo gužve u Toskani, s obzirom na to da je ova italijanska regija popularno odredište još od Starog Rima. Naravno, nije bilo masovnog turizma, pa većina građana Večnog grada nije mogla da priušti odlazak u toskansku prirodu, ali su zato bogati Rimljani ovde izgradili „vikendice“ i leta provodili pod suncem Toskane. Stvari su se od tada promenile samo za mase jer u ovu regiju danas dolaze svi. Međutim, samo oni najbogatiji i dalje letuju u ladanjskim kućama, zaklonjeni hladom čempresa.

Toskana, Italija

Foto: Wikimedia/Flickr/Francesco Sgroi

Grčka

Kad planirate odlazak u ovu zemlju, najčešće želite da posetite Atinu i da se divite arheološkim ostacima, ili možda tražite odmor na grčkim ostrvima. Ali, Grčka doslovno od 2. veka neguje tradiciju turizma, jer je već tada geograf Pausanija napisao niz knjiga pod nazivom „Opis Grčke“. U njoj je predstavio razne delove zemlje, a čak je i naveo karakteristike flore i faune.

Milos, Grčka, Ostrvo, Plaža, Stena

foto: pixabay.com

Rim

"Svi putevi vode u Rim.." Već u staro doba mnogi posetioci su se divili građevinama kao što je Koloseum, rado posećivali Forum i opuštali se, ako su bili dovoljni imućni, u Karakalinim termama. Situacija je ostala slična i danas, jer turisti najpre dolaze zbog istorije, građevina i umetnosti, mada ako jednom posetite četvrt Trastevere, vratićete se u Rim i zbog gastronomskih užitaka...

Viva travel

Foto: Pixabay

Švajcarska 

Planinska zemlja u srcu Evrope oduvek je bila na ceni. U njoj su mir nalazili mnoge poznate ličnosti, pa je tako Meri Šeli u blizini ženevskog jezera napisala horor roman "Frankenštajn". Posebna priča je planina Alpi, na kojoj se već decenijama planinari i skija, a danas su švajcarska skijališta među najskupljim, ali i najboljim na svetu.

Grad Davos, Švajcarska

Foto: Shutterstock

Karibi

Otkad se počelo češće i brže putovati morem, turisti su otkrili i čarobne Karibe. Pa ako je "Frankenštajn" napisan u Švajcarskoj, dobro je znati kako je Hemingvej ljubav i divljenje prema Kubi iskazao u romanu „Starac i more“. Danas se ovde najčešće stiže kruzerima, pa kroz sedmicu ili dve, obično se prođe veliki deo karipskih ostrva.

Irma uragan, francuski karibi

Foto: Tanjug/AP

Indija

Nakon završetka Drugog svetskog rata, došlo je do ubrzanog razvoja avionskog saobraćaja. Time su mnogi dobili priliku da posete delove sveta o kojima su nekad samo sanjali, pa su letovi za Japan, Australiju ili na Havaje – postali realnost. Takođe, Bitlsi su šezdesetih zaludili svet, a na vrhuncu popularnosti odlučili su posetiti – Indiju. Tako da, od sedamdesetih nadalje, turizam u Indiji samo raste.

Palitana, indija

Foto: Wikipedia/Bernard Gagnon

VIDEO: Netaknuti dragulj Grčke vredi da postane novo omiljeno letovalište Srba

(Telegraf.rs/punkufer.dnevnik.hr)

Komentari

  • Kita

    Prva slika, Montreux (Riviera) Švajcarska.... poz našoj dijaspori.

  • Тодорић

    Моја бака је волела да путује бродом до Америке,више пута.Мрзела је авионе.

  • Lelica

    Iz koje su priče ovo izvukli. Bake i deke ,svake godine, putovali na Karibe !!!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima