• 1

Zašto se sve više pacijenata odlučuje za privatne biohemijske laboratorije

Preventiva je osnova brige o zdravlju stanovništva svake nacije, kultura redovnog kontrolisanja zdravstvenog stanja, kao i obavljanja kontrolnih pregleda kod lekara opšte prakse i kod specijalista kod nas nije baš na viskom nivou

  • 1

Kako bi se imao jasan uvid u zdravstveno stanje neophodno je da prva stanica nakon pregleda lekara opšte prakse budu biohemijske laboratorije u kojima će biti obavljene tražene analize

Obavljanje redovnih kontrolnih pregleda je od velikog značaja, kao što je važno i pravovremeno reagovanje na pojavu nekih simptoma koji ukazuju da sa našim zdravljem nešto nije u redu. Izbor između državnih i privatnih zdravstvenih ustanova ostavljen je na svakom od nas. Kako je zdravstvena zaštita u našoj zemlji u najvećoj meri besplatna, neko se time rukovodi. Neko zbog manjeg čekanja bira privatnu praksu. Međutim, ne možemo a da ne primetimo da se prilikom izbora državno ili privatno, pacijenti, čak i oni sa plićim džepom, najpre odlučuju da biohemijske analize odrade u privatnim laboratorijama. Razlog tome je što ih ima više na raznim lokacijama, nema gužvi, čekanje je kraće, a u prijatnom ambijentu se mogu na jednom mestu odraditi sve tražene analize. To su ustanove od poverenja koje vode stručna lica, tako da se pacijenti odlučuju za neku od njih ili prema lokaciji, ili ako su u pitanju neke uskospcifične analize koje se ne rade svugde traže mesto gde ih mogu obaviti. Tako, na primer ako ste iz Novog Sada ili okoline, izabraćete neku sa liste gde su laboratorije Novi Sad kako biste brzo i efikasno uradili tražene analize i odneli ih na kontrolni pregled kod Vašeg lekara. To su renomirane zdravstvene ustanove koje pružaju veoma širok spektar različitih biohemijskih analiza, tako da ćete vrlo lako moći sve što Vam je potrebno da uradite na jednom mestu.

Elektronske cigarete, laboratorija, istraživanje

Foto: Shutterstock

PRISTUPAČNE CENE

Razlog zašto se sve veći broj građana okreće privatnim laboratorijama je i što su cene usluga pristupačne, a u značajnoj meri se štedi vreme. Kada se unapred informišete o pripremi i proceduri koju treba da ispoštujete pre davanja uzoraka, sve ide po ustaljenom sistemu. Privatne biohemijske laboratorije imaju prijatan ambijent, a odlaskom tamo izbegavate gužve i čekanja. Nakon predavanja uzorka koji se analizira, rezultati stižu u najkraćem mogućem roku. Za neke pretrage potrebno je samo petnaestak minuta, dok za druge treba da protekne više dana ili nedelja. U svakom slučaju, koristi se najsavremenija oprema i metode, tako da se čekanje svodi na najmanju moguću meru.

TAČNOST I PRECIZNOST JE IPERATIV

Kako bi se dobili tačni rezultati, neophodno je da se ispoštuje procedura pripreme. Vađenje krvi, davanje uzorka urina ili stolice na analizu – sve ovo zahteva od pacijenata da se pridržavaju uputstava lekara u vezi sa satnicom konzumiranja hrane i pića, kao i preporukama u vezi sa fizičkom aktivnošću. Takođe, pacijenti koji imaju stalnu terapiju treba da se informišu kako ona utiče na rezultat i kako bi trebalo da postupaju s tim u vezi. Ukoliko ste zaboravili šta Vam je lekar tačno rekao, sve informacije vezane za pripremu možete dobiti i od samih laboranata u odabranoj biohemijskoj laboratoriji. Najbrže i najlakše ćete pronaći sve biohemijske laboratorije na sajtu Portal Srbija a rezultati koje ćete dobiti sigurno su provereni i precizni, a da li su validni, to u velikoj meri zavisi od Vas. Ako ste se pridržavali preporuka u vezi sa tim koliko ranije ne bi trebalo da konzumirate hranu i piće ili koje doba dana je najpogodnije za uzimanje uzorka, budite sigurni da ćete dobiti relevantne rezultate. Svako odstupanje od pravilne pripreme sa sobom nosi lažnu sliku koja može imati posledice u dobijanju pogrešne dijagnoze. Ukoliko lekar posumnja da niste uradili sve kako treba, može Vas uputiti da ponovite analize s tim što će Vam ovog puta striktno naglasiti šta se sme a šta ne.

biolog, hemicar, mikrobiologija, bakterije, laboratorija, naucnik

Foto: Pixabay

NAJČEŠĆI POSETIOCI PRIVATNIH LABORATORIJA

Period intenzivnijeg zdravstvenog nadzora i skrininga karakterističan je za trudnoću, kada se u skladu sa uputom ginekologa rade razne analize čiji je cilj praćenje zdravstvenog stanja i mame i bebe. Pored osnovnih analiza krvi, koje se rade periodično i nude sliku zdravlja trudnice, danas se praktikuju nove, moderne i napredne analize kojima se prati stanje bebe i putem kojih se mogu detektovati ili eliminisati izvesne dijagnoze. Zašto je ovo važno? Zato što je medicina uznapredovala dovoljno da pruži mogućnost zamene agresivne i rizičnije dijagnostičke metode drugom, koja nije invazivna i ne nosi sa sobom nikakve opasnosti. Privatne biohemijske laboratorije idu u korak sa vremenom i najnovijim naučnim dostignućima, tako da se ovi testovi mogu obaviti kod njih.

ZNAČAJ PREVENTIVE

Preventiva i svest o njoj veoma je važna. Rano detektovanje nekih stanja ili oboljenja može spasti i produžiti nečiji život, a svakako sprečiti komplikacije. Ovde nije reč samo o težim bolestima od kojih mnoge osobe imaju strah, te se podvrgavaju pregledima samo ukoliko imaju neke simptome, ili ukoliko im je zbog posla naloženo da urade sistematski pregled, već  i o kontroli zdravstvenog stanja u cilju korigovanja svojih navika u ishrani ili ponašanju zarad očuvanja vitalnosti. Poštujte preporuke lekara vezane za oba pola kada su preventivni pregledi u pitanju u određenom životnom dobu. Takođe, ne zanemarujte preventivne kontrole kod Vašeg izabranog lekara opšte prakse, kako biste bili spokojni i kako ne biste nešto prevideli.

(Telegraf.rs/PR)

Komentari

  • Mirka

    Ne zelim da imenujem kabaratoriju inace poznatu. Otisla sam i uradila test na Cocksaki virus za koji sam znala da imam. Ali sam htela da prekontrolisem visinu titra. Uradili su za 5 dana iako se na Torlaku 21 dan ceka. Rezultat iz privatne labaratorije je bio negativan. Nisam verovala jer sam imala dobro poznate simptome. Uradila na Torlaku i naravno rezultat je pokazao pozitno i visok nivo titra na Cocksaki. Tako da na Torlak idem godinama i nepigresivi su i za svaku pohvalu. A kod privatnika ne idem osim kada moram

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima