≫ 

Pronašli smo mesto na Halkidikiju u kojem nema srpskih turista i gde vas ni sam Bog ne bi pronašao

Gotovo da ne postoji mesto na Halkidikiju u Grčkoj u kojem nećete sresti turistu iz Srbije, ali pukom slučajnošću mi smo pronašli takvo mesto

  • 3
Grčka, Sitonija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Plaža Kriarici nalazi se na jugu Sitonije i pripada mestu Sikija koje se nalazi nadomak Sartija, mesta koje je postalo vrlo popularno među srpskim turistima.

Za ovogodišnje letovanje u septembru tražili smo mesto na kojem neće biti gužve i gde ćemo u potpunosti moći da uživamo u prirodi i lepoti mora. Pukom slučajnošću odabrali smo smeštaj na Kriarici plaži koja se nalazi na samo 15 minuta vožnje od Sartija, a krije jedan poseban mir i energiju.

Za ovu plažu kažu da spada u najlepše na Sitoniji, dugačka je oko 1 km i sastoji se od tri uvale od kojih je jedan nudistički deo, pa može da zadovolji svačije navike.

Do ove divlje lepote, gde zalazak sunca traje najduže stiže se kroz mrežu puteva koja je nekada služila za vojne vežbe grčke vojske.

kriaritsi plaža, sitonija, sikija, sarti Foto: Bojana Krstić

Nakon skretanja s magistrale gde vas put navodi na plažu Kriarici kreće put koji je u segmentima uređen i vodi 4 km ka plaži. Potrebno je da vodite računa o strelicama koje vas navode gde da skrenete, jer ako omašite skretanje lako možete da se zagubite ili naiđete na iznenadan završetak puta.

kriaritsi plaža, sitonija, sikija, sarti Foto: Bojana Krstić

Naše prvo skretanje i pronalaženje plaže uz male poteškoće proteklo je uspešno, pa smo ubrzo nakon dolaska shvatili da se zapravo do najlepših mesta na svetu dolazi težim putevima.

- Pustara, pomislila sam, ali ne sa ogorčenjem, već sa olakšanjem. Nekada nam je svima potreban beg iz glavnog grada i užurbanog života.

Jesam ljubitelj divljine, ali jako su me obradovala dva bara na plaži koji služe piće i hranu uz bespaltne ležaljke. Na plaži postoje samo dve vile koje nude smeštaj turistima u kojima smo odseli i mi. Na naše veliko iznenađenje nije bilo srpskih turista.

kriaritsi plaža, sitonija, sikija, sarti Foto: Bojana Krstić

Malo dalje od našeg smeštaja počinje kamp naselje za sve ljubitelje ovakve vrste letovanja. Ipak, ni u kampu nije bilo mnogo turista pa smo zaista u nekim momentima osećali kao da zatvaramo sezonu, a ustvari je bio sam početak septembra.

Plaža je sa nešto krupnijim peskom, a dubina postepeno raste pa je pogodnija za plivače, nego za decu. Nas je zadesio period nešto većih talasa koji se nije dogodio u poslednjih 30-tak godina, prema rečima vlasnika vile, pa je ovo bio dodatni razlog za manjak turista.

kriaritsi plaža, sitonija, sikija, sarti Foto: Bojana Krstić

S druge strane, ostali delovi Sitonije vrveli su od turista, a vreli sunčevi zraci bez oblačka na nebu činili su da imamo utisak da letujemo u jeku sezone.

Sa plaže Kriarici lako možete otići do obližnjih plaža Tigania, Klimatria i Turkolimnionas kroz pomenuti lavirint puteva, samo prateći stelice i znakove pored puta.

Jedini nedostakak ove prelepe nedođije je market. Postoje dva manja marketa koji više podsećaju na neke bunkere u kojima ne možete kupiti baš sve što vam je potrebno, a i cene su više nego u velikim marketima. Najbolje je da se opremite sa svim potrepštinama u obližnjim mestima- Sartiju i Sikiji, ili u marketima pored puta.

kriaritsi plaža, sitonija, sikija, sarti Foto: Bojana Krstić

Plaža Kriarici je najlepša u popodnevnim satima i tokom zalsaka sunca, kada poneko peca, a veseli psi iz kampa trče po plaži.

Tokom noći nećete čuti muziku, pripite turiste niti bilo kakvu galamu. Spavaćete najlepšim snom i buditi se uz šum talasa.

kriaritsi plaža, sitonija, sikija, sarti Foto: Bojana Krstić/ Pogled na Svetu Goru sa plaže

Ako naredne godine posećujete Sitoniju, probijte se kroz čuvenu mrežu puteva i osetite mir koji pruža ova plaža - nećete se pokajati.

(Telegraf.rs/Bojana Krstić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гидри

    19. septembar 2019 | 16:18

    Ово ми треба, идеално за бег од лудог темпа..

  • Bio

    19. septembar 2019 | 16:03

    Jeste lepo, i put je lavirint. Ali su to oni kao pravili put, pa lovu od EU maznuli, zato smešno izgleda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA