Ovde se ide na jesen: Grčki grad u kojem plaže i more padaju u drugi plan zbog njegove lepote

Iskoristite blizinu ovog grada na Severu Grčke i napravite savršen predah na obali mora

  • 0
Kavala

foto: pixabay.com

Idealna za jesenje putovanje, Kavala nudi beskrajne šetnje uz povetarac severnog Egeja i stazama šarenih šuma.

Šetajući se gradom, šetaćete kroz vreme i kroz različite kulture. Grad koji datira još od 7. veka p.n.e. izgrađen je u obliku amfiteatra koji se proteže i raste od luke, pa sve do impresivne vizantijske tvrđave nad kojom se nadvija planina Simvolo.

Kavala

foto: pixabay.com

Iako su se vlasti u ovom gradu menjale, danas je Kavala dinamičan i slikovit grad sa 45 hiljada stanovnika i veoma bogatom istorijom. Obavezno se prošetajte Starim gradom Panagijom jer se upravo u tom krugu nalaze i najveće znamenitosti grada – dvorci, Akropolj i stari svetonik.

U centru Starog grada nalazi se Trg Muhameda Alija, osnivača poslednje dinastije u Egiptu, a blizu je i Husein-begova džamija. Nekadašnji Imaret, koji je podigao Muhamed Ali kao poklon rodnom mestu, danas je pretvoren u luksuzni hotel.

Kavala

foto: pixabay.com

Krenete li uzbrdo put će vas navesti na tvrđavu Kavale iz 15. veka koju su sagradili Turci na ruševinama vizantijskog Akropolja. Danas je to mesto kojim se šetaju, ne samo turisti već i lokalci. Kako je nekada bila poznata i kao Meka duvana obavezno obiđite i Muzej duvana, ali i Filipi u blizini Kavale na kojem je apostol Pavle krstio prvu hrišćanku Lidiju.

Kavala

foto: pixabay.com

Od toliko istorije zaboravili smo na more i predivne plaže, ali i povezanost ovog grada sa svim važnim destinacijama – vazdušnim putem sa Atinom, auto-putem sa Solunom, a lukom sa Tasosom, Lezbosom, Iosom, Samosom i dodekaniskim ostrvima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA