• 0

U ovoj zemlji 1 od 10 stanovnika piše knjige, a upravo su ovde nastali prvi evropski romani

Volite da pišete? Sanjate da postanete pisac?

  • 0

Postoji jedna zemlja u kojoj je jedan od deset stanovnika za života napisao i izdalo barem jednu knjigu. Ova destinacija je višestruko značajna i za pisce širom sveta koji dolaze upravo ovde da pronađu inspiraciju.

Island

foto: pixabay.com

U pitanju je Island, a prema rečima BBC-ja upravo je ovde nastala čuvena izreka da svaki stanovnik "ima jednu knjigu u svom stomaku". Logično, ne doslovno, ali ima dovoljno znanja i inspiracije da to i prenese na papir.

Island

foto: pixabay.com

Kroz istoriju Island je definitivno prestonica saga, istorijskih mitova, ali i mesto na kojem su nastali prvi romani u Evropi.

Island

foto: pixabay.com

Upravo su sage inspiracija svakom od 360 hiljada Islanđana. Možete ih pronaći u književnosti, na zgradama, pa čak i na salvetama. Odnosno, ova mala zemlja ima čak više od 30 hiljada autora!

Island

foto: pixabay.com

Pisci su jako poštovani, posebno u Rejkjaviku. Policijski romani su svakako najtraženiji, ali žanrovi nisu ograničeni. Mnogi perspektivni pisci dolaze da žive ovde, pa ako ste ljubitelj književnosti, onda će ovo prelepo (i hladno) mesto definitivno biti na vašoj listi priroriteta.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima