• 7

Recite "zbogom" jeftinim turističkim aranžmanima: Evo zašto će agencije htele-ne htele podići cene

3 dana za 100 evra u Italiji... Teško...

  • 7

Jeftini autobuski aranžmani koje turisti iz Srbije najčešće uplaćuju kako bi posetili gradove evropskih zemalja, uskoro neće više biti ovako jeftini zbog susednih država koje "udaraju" takse zbog kojih će agencije morati da povećaju cenu.

Kako za "Telegraf" ističe Aleksandar Seničić direktor Jute, postoji načelno upozorenje, odnosno najava da će Italija i Slovenija uvesti veće takse za turističke autobuse koji prolaze njihovom teritorijom.

- Ne znamo još uvek u kom iznosu će biti te takse, ali svakako su to troškovi koji će uticati na cenu aranžmana. Normalno da agencije neće raditi u korist svoje štete nego će naplatiti sve što treba. - ističe on.

U Hrvatskoj trenutno ta taksa iznosi 150 evra za autobuse, a za Sloveniju 100 evra.

- Trenutna taksa je mala, pa nije veliki problem. Priča se o značajno većim taksama i o tome da će se ta taksa koju Hrvati uvedu koristiti kao novac koji će ići za unapređenje turizma u Hrvatskoj, a to je samo forma da se dobije dozvola za tako nešto. Ista stvar se dešava u Sloveniji otkako su statistički utvrdili da većina autobusa prolazi kroz Hrvatsku i Sloveniju jer im je to najkraći put autoputem, a da objektivno ne ostaju ni u jednoj, ni u drugoj državi, nego služe za tranzint. Tako gledaju da popune svoj budžet u onoj meri u kojoj misle da treba.

Zanimljivo je da su aranžmani na bazi od jednog do 3-4 noćenja najpopularniji, a mnogo je i onih koji nude samo prevoz bez noćenja, pa je tako mnogo ljudi imalo prilike da ide u šoping u bečki Pandorf i uveče već krene put kuće.

- Nevezano da li su par dana, jedno noćenje ili čak bez noćenja, te ture autobusom su najpopularnije u ovom periodu van sezone - od sredine, kraja septembra, pa do 15. decembra, i isto tako april i maj mesec kada sezonska putovanja nisu tako aktuelna, a shodno ovoj ekonomskoj situaciji imamo da priuštimo posetu sebi put u neki evropski grad. I za praznike su ture autobusom po evropskim destinacijama jako zanimljive. - ističe.

A ima li zime za agencije s novonastalom situacijom?

- Kada se te takse uspostave, agencije neće moći još dugo da rade po starim cenama, jer im svakako neće biti ekonomski isplativo, ali će opet biti jeftinije. Sigurno je da će u prvom udarcu smanjiti broj zainteresovanih jer će cene skočiti, a u budućnosti neće biti moguće da privatno isto to organizujete jeftinije i da na taj način konkurišete cenama, jer je sada znatno skuplje, a tek će biti. Dugoročno neće ugroziti rad agencija, a pitanje je koliko će visina tih taksi uticati na svakog putnika u autobusu. Ako to bude do 5 ili 10 evra nije strašno, neće se značajno povećati cene. - zaključuje Seničić u razgovoru za "Telegraf".

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • J...

    Sve mi ovo lici da nase agencije traze nacine da podignu cene.prosta matematika 100evra po putniku za destinaciju npr do beca ili praga.autobus prima otprilike 60 putnika mozda i vise.6000 hiljada evra da ode pola na troskove pa su to 3000 cistih para.i njima malo cuj zbog taksi!!

  • Zoe

    Ma sto smo putovali i do sad, bas sam se potresla. Ubila sam se od putovanja. Dok sve poplacam (a imam solidnu zaradu) ne ostane mi da odem ni do Avale.

  • Pravednik

    Mađarska-Austrija pa teraj dalje Italija, Švajcarska, Nemačka, gde ti duša hoće.... Neka naplate jedni drugima te takse ...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima