• 6

Ovako je Drač izgledao pre zemljotresa: "Albanska Budva" koja je privlačila sve više srpskih turista

Drač je postao jedno od popularnih destinacija za letovanje i u Srbiji

  • 6

Drač je najveća i najpoznatija luka na albanskoj obali Jadranskog mora, a nalazi se samo 33 kilometra zapadno od Tirane što ga čini idealnim mestom za predah tamošnjeg stanovništva.

Međutim, strateški značaj uveliko je opredelio sudbinu zemlje, pa pošto se nalazi na samom ulazu u Jandransko more Drač je bio značajan tokom istorije, te ne čudi činjenica da je jedan od najstarijih gradova u Evropi koji su Grci osnovali 627 godine pre nove ere.

drač

foto: pixabay.com

Ljudi iz Srbije su pak, počeli da ga otkrivaju tek pre nekoliko godina kada je postao poznat u onom turističkom smislu, a često ga nazivaju "albanskom Budvom". Procvat doživljava 2011. i 2012. kada se otvorilo nekoliko terminala u luci zbog čega je kapacitet povećan na 1,5 miliona putnika godišnje, pa ćete videti i mnogo Italijana.

Nažalost, za vreme komunističke vladavine turizam se nije razvijao, ali danas ga poseti čak 600 hiljada turista (uglavnom iz Tirane), te je obnovljena i velika plaža za masovni turizam u južnom delu grada. Severni deo grada bio je predviđen za razvoj elitnog turzma.

Tek 2012. obnovljen je i kanalizacioni sistem, pa tako otpadne vode više ne idu u more.

drač

foto: printscreen/youtube/Cities in 4K

Inače, Drač je poznat i po svojoj fenomenalnoj kako lokalnoj, tako i italijanskoj kuhinji i jako niskim cenama za standard stranih turista, pa čak i naših.

Deset noćenja sa punim pansionom srpske turiste je koštalo i do 250 evra u hotelu na prvoj liniji mora sa četiri zvezdice.

Pivo u restoranima košta od 1,5 do 2 evra, kafa je 1 evro, pica 3-4, deset ćevapa samo 1,5 evro, pa su tako hrana i piće prethodnih godina bili i za 30 do 40 odsto jeftiniji nego u Grčkoj zbog čega je sve više naših turista biralo ovu destinaciju.

Kako će se Drač do sledeće sezone oporaviti od dva razorna zemljotresa koja su ga pogodila, ostaje da vidimo u narednim mesecima...

Video: Snažan zemljotres napravio haos u Draču i celoj Albaniji

(Telegraf.rs)

Komentari

  • ЋупричанинSWE

    Стари Српски град давно окупиран.

  • Voja

    StA trazite tamo

  • ime

    Ja ne znam nikoga ko je tamo isao, ali ajde, da kazemo da je bas popularan bio

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima