• 14

Tekst koji je obišao ruske medije i izazvao rasprave: Zašto su Rusi "prestali da vole" Crnu Goru?

Ruski portal "Rambler" bio je veoma kritičan prema Crnoj Gori.

  • 14

Crna Gora je bila neverovatno popularna za ruske turiste početkom 2000-ih godina: niske cene, nema viza i topla klima učinili su ovu zemlju Mekom ruskih turista, ali i investitora.

Aktivno su kupovali stanove i kuće, ali prema pisanju ruskog portala "Rambler", protok ruskih investitora u Crnu Goru vremenom je usporen.

U tekstu navode nekoliko razloga za to a prvi je, verovali ili ne, klima.

- Crna Gora ima lepu prirodu, ali leti temperatura vazduha može dostići 40 stepeni, a zimi još uvek nije dovoljno toplo da bi se moglo živeti bez grejanja - od 0 do 15 stepeni. Iscrpljeni hladnim zimama, Rusi radije kupuju stanove na jugu Španije gde zimi možete ići i u donjem vešu po kući. - navodi se u tekstu.

Drugi razlog je nezaposlenost.

- U Crnoj Gori je teško poslovati i gotovo nemoguće naći posao. Stopa nezaposlenosti dostiže 20 odsto, a Rusi koji su se doselili ovde pokušavaju da zarade novac blogovanjem, nekretninama i ilegalnim "oporezivanjem", ali i kao turistički vodiči. Prosečna plata u Crnoj Gori, čak i ako nađete posao je oko 300 evra. Ustvari, samo oni koji imaju nezavisne izvore prihoda mogu sebi da priušte da žive ovde.

Treći razlog je infrastruktura, pa se navodi da "Crna Gora liči na SSSR tokom raspada na samom početku 90-ih".

- Turisti se žale na smeće, loš saobraćaj, nedostatak zabave, a građani koji su se doselili u Crnu Goru zdravstvo opisuju kao "skupo i bolno". - navodi se u tekstu.

budva školj havaji ostrvo sveti nikola

foto: Tara Tomović

Sa ovim tekstom se nisu složili neki komentatori, a izvesni Ivan Stepovoj napisao je da nije tačan podatak za prosečnu platu.

- Prosečna plata u Crnoj Gori je 450 evra i možete normalno zarađivati iako nemate nezavisne izvore prihoda. Osoba koja zna nešto da napravi u životu, cenjena je svuda. - napisao je.

- Nije tačno, ja obožavam Crnu Goru, a ako želite niske cene onda izbegavajte Budvu, Tivat i Herceg Novi. Idite u Ulcinj, ljudi tamo nisu razmaženi, plaža je peščana, a hoteli su divni. Zabave svuda ima. A što se tiče pada broja ruskih tursta, ni to nije tačno. Letos sam otišla u Petrovac, glava mi je pukla od našeg jezika. - kaže Natalija Aleinkova.

Međutim, ima i onih Rusa koji smatraju da su se Crnogorci "uobrazili".

- Stav prema turistima je sve gori. Pokušavaju da uvedu takse na sve i svašta, a već je inače sve skupo. Cene uopšte nisu u skladu sa kvalitetom. - napisala je dotična Fima.

Alena iz Moskve kaže da je Hrvatska sada primamljivija za ruske turiste jer "ne želi da jede pastu od 35 evra na plaži", dok izvesni Sergej kaže da već 12 godina odlazi u Crnu Goru i ne želi da menja svoj izbor.

- Crna Gora se menja u skladu sa državama u Evropi, pa ne možete zauvek uživati u onakvoj lepoti za male pare? - napisao je.

Video: Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • Stojko

    3....4...sad pocni sa hvalospevima o Gckoj!

  • Nikodin

    Možda zbog otvorenog neprijateljstva prema Rusiji i članstvu u nato?

  • Marko cg primorje

    A 7 mjeseci kupanja 300suncanih dana Bar ..rusa ima koliko hoces cg zovu drugom drzavom..ja bih sve njih u srb pricerao al nece tamo

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima