≫ 

Važna preporuka za sve koje zanimaju first minute aranžmani za letovanje: Bez ovoga ne uplaćujte

Da li ste počeli da gledate cene za sledeću godinu?

  • 0
First minute ponude

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Zima je tek počela, ali mnogi stanovnici uveliko razmišljaju o letovanju, posebno oni koji imaju višečlanu porodicu.

Iako oni koji vole da skijaju trenutno planiraju zimovanje, drugi pak prate najnovije kataloge agencija koje su još u novembru izbacile svoje first minute ponude za letovanja.

Razgovarali smo sa Aleksandrom Seničićem, direktorom Jute koji nam je objasnio zašto je first minute daleko isplativiji od last minute ponuda, ali i na šta najviše treba obratiti pažnju kod uplaćivanja ovakvog aranžmana.

- First je uvek bolji od last minute-a zato što hotelijeri i davaoci smeštaja da bi što pre došli do novca, daju najveće popuste. Tada možete da birate što je velika razlika u odnosu na last minute. Kod last minuta ponuda ne možete da birate već kupujete ono što se nudi, odnosno smeštajna jedinica koja nije prodata. Da, last minute u nekom trenutku može biti jeftiniji od first minute-a, ali to je samo za taj smeštaj i za taj termin.

aleksandar seničić

Foto: Medija centar Beograd

Prednosti first minute ponuda su te da imate izbor celog objekta, a cene hotela znaju da budu i do 50 odsto jeftinije ako platite odmah i znate kada možete da idete. Za apartmane se first minute popusti kreću do 30 odsto.

- Što se više bližite sezoni ti popusti padaju, pa ako uplatite do 15. januara tada je najveći popust. Onda od 15. januara do 1. marta imate drugi turnus popusta koji su već 10 do 15 odsto skuplji. Poslednji popust je uglavnom od 1. marta do 1. aprila. Pojedini hoteli koji ne urade dobro pretprodaju produže sniženja do 1. maja, ali su tada popusti jako mali, odnosno do 5 odsto.

Međutim, postoji mogućnost da hotel nije baš uvek dostupan čak iako ste uplatili first minute. Zašto?

- Dešava se da vi uplatite avans dok agencija još uvek nema potvrdu rezervacije. Pošto hoteli prodaju aranžmane na 300 strana, onda oni jave agenciji da ne mogu potvrditi rezervaciju. U tom slučaju vam nude dve opcije - da podignete svoj novac nazad ili da izaberete nešto drugo.

Malo je pak, poznato da su vrlo rigidni uslovi otkaza kada su first minute ponude u pitanju baš iz tog razloga što ste ih dobili po nikad nižoj ceni. Uostalom vi ne znate šta sve može da se desi u narednih 7 meseci.

- U nekim agencijama uopšte nema povraćaja novca, a neke ga vraćaju delimično, ali da ne biste razmišljali o tome postoji osiguranje od otkaza putovanja. Košta oko 2 do 3 odsto ukupne vrednosti aranžmana i uvek je preporuka da se uplati. Ako dođe do bolesti, smrtnog slučaja ili nemogućnosti za putovanje, osiguranje preuzima taj rizik, vama se isplaćuje pun iznos, a osiguranje dalje pregovara sa agencijom. To je stvarno najvažnija stvar kada je first minute u pitanju jer je u pitanju dugačak period i svašta može da se desi. - zaključuje u razgovoru za "Telegraf" Aleksandar Seničić.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA