• 3

Nije Sveta gora jedino mesto gde je ženama zabranjen ulaz, postoji još 7 mesta na planeti

Vest da su na Svetoj gori pronađeni posmrtni ostaci žene iznenadila je mnoge jer ženama vekovima nije dozvoljen ulazak na ovo mesto

 • 3

Kosti su pronađene ispod kapele Svetog Atanasija u manastiru Pantokrator Grčke pravoslavne crkve.

Posle nekoliko meseci istraživanja, američka antopološkinja Lora Vin Antikas kaže da će otkriće pokrenuti niz pitanja od kojih je jedno - ko je bila ova žena.

- Kosti nikada ne lažu. Otkriće način na koji je neko živeo i verovatno kako je ta osoba umrla-, rekla je ona za Gardijan.

Ženama je od 10. veka zabranjen ulazak na Svetu goru, bez obzira na to što Evropska unija ovo smatra nezakonitim.

Na Svetu goru ne mogu ni ženke životinja - osim mačaka. Izuzetak su i divlje životinje - pošto ih je teško kontrolisati.

Sveta Gora, manastir Pantokrator

foto: pixabay.com

Ovo nije jedino mesto na kojima je ženama zabranjen pristup.

Šta o otkriću kostiju znamo do sada?

Vin Antikas je zaključila da su kosti po veličini i obliku ženske, kao i da su prenete u manastir sa drugog mesta na kom je osoba bila sahranjena.

Kosti su poslate u istraživački centar, a očekuje se i genetska analiza za definitivno određivanje pola osobe čiji su ostaci pronađeni, pošto je teško objasniti kako su se kosti žene našle na Svetoj gori.

Ako testovi potvrde tvrdnju Vin Antike, to će biti prvi put da je žena sahranjena na ovom poluostrvu.

Monasi su u vreme gusarskih napada otvarali vrata ženama, ali vrlo retko, a poznata je i priča da je srpski kralj Dušan Nemanjić na poluostrvo doveo suprugu Jelenu - ali da ju je sve vreme nosio, kako ne bi zakoračila na tlo.

Sveta Gora, sneg, priroda, Badnji dan

Foto: jeromonah Dositej Hilandarac

U svim manastirima bili su postavljeni tepisi, kako ona ne bi dodirnula zemlju.

Postoji još nekoliko izuzetaka. Za vreme građanskog rata u Grčkoj, od 1946. do 1949, žene su odlazile na poluostrvo u potrazi za životinjama.

Kada se 1953. jedna Grkinja obukla kao muškarac i otišla tamo, Grčka je donela zakon o strogoj zabrani uz kaznu zatvora od godinu dana u slučaju prekršaja.

U maju 2008, ukrajinski krijumčari ljudi izbacili su četiri Moldavke na obalu Svetu goru. Policija ih je na kratko zadržala, ali jedan oficir je rekao da su im monasi oprostili.

Zašto je ženama zabranjeno da idu na Svetu goru?

Na Svetoj gori živi oko 2.500 monaha u pećinama, kolibama ili nekom od 20 manastira. Zabrana iz 10. veka bila je najjednostavniji način da se osigura celibat.

Ono što Svetu goru razlikuje je to što se čitavo poluostrvo smatra ogromnim manastirom.

Ali postoji i drugi razlog zabrane za žene, a povezan je sa pravoslavnom tradicijom.

Jedno od verovanja je da Bogorodica nije mogla da ode na Kipar kada je želela, pa je ostala na Svetoj gori.

Toliko joj se svidelo, da je molila Isusa da postane samo njena i to se i desilo.

Zato se Sveta gora naziva i Bogorodičinim vrtom i ona je jedina predstavnica žena na tom mestu.

Manastir Iviron, Sveta gora, Atos

Manastir Iviron, Sveta gora, Atos. Foto: Wikimedia Commons/CosmoSolomon

Još neka mesta na koja ne mogu žene

Hram Sabarimala nalazi se na jugozapadau indijske oblasti Kerala i propisi ne dozvoljavaju ulazak ženama između desete i pedesete godine života - u periodu dok imaju menstrualne cikluse. Ženama je ipak odlukom suda bilo dozvoljeno da ulaze u hram, ali je tu odluku Vrhovni sud te zemlje nedavno odlučio da preispita.

Planina Omine u Japanu je oblast, koja se smatra svetom za sledbenike japanskog narodnog verovanja, poznatija kao Šugendo mesto gde muški iskušenici testiraju odanost putem niza psihičkih izazova. Planina se nalazi na UNESKO listi zaštićenih područja, a sve do 1960-ih ženama je odlazak bio potpuno zabranjen. Danas žene ne mogu samo na određena područja

Herbertštrase u Hamburgu je oblast crvenih fenjera na čijem ulazu stoji tabla s natpisom: „Zabranjen ulaz maloletnicima i ženama". Žene i maloletnici i dalje ne mogu u ovu ulicu.

Herbertstrase Hamburg

Foto: Wikipedia/Kopa

Mlimađi plaža nalazi se na jugoistoku Afrike i pripada Komorskim ostrvima. Verska zajednica koja živi ovde vršila je pritisak na vlasti da zabrane ženama da uđu na ovo ostrvo.

Okinošima - pošto se smatra svetim mestom, ovo japansko ostrvo zabranilo je ulaz ženama. Ovo mesto naseljavaju isključivo muškarci, a svake godine u maju izdaje se 200 posebnih dozvola za ulazak muških posetilaca.

Park Galaksi Erding - Ovo je čudan slučaj kada zabrana nema nikakve veze sa religijom. Vodeni park u blizini Minhena u Nemačkoj zabranio je ženama da ulaze u određene vodene atrakcije, jer je nekoliko žena zadobilo povrede genitalija tokom vožnje na toboganu koji dostiže brzinu od 70 kilometara na sat.

Hadži Ali Darga nalazi se na ostrvu Vorli, južno od Mumbaja u Indiji. Na ovom ostrvcu nalazi se grob sveca, u čiji mauzolej je ženama zabranjen ulazak od 2011. Razlog je taj što se žene tokom menstruacije smatraju „prljavim".

(Telegraf.rs/BBC.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ex faca

  Na sveta mesta im nije dozvoljen pristup a one traže tavnopravnost? Jel su bili glupi ili budale oni koji su doneli takve odluke?

  1
  1

  Podelite komentar

 • Dragan Tišma

  Манастир светог Саве Освећеног у Светој земљи исто жене немају право приступа..

  4
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima