≫ 

Grci danas slave Božić: Ovo su 3 najveća običaja po kojima se razlikuju od nas

I bez obzira na to što znaju da mi Božić slavimo 7. januara, biće slobodni i da vam danas čestitaju

  • 11
Sintagma, Atina foto: Tara Tomović

Božić, praznik koji slavi rođenje Isusa Hrista je jedan od najradosnijih dana Grčke pravoslavne crkve.

Tradicionalno, Božični raspust u Grčkoj traje 12 dana, do 6. januara, kada se slavi Bogojavljenje. Postoji mnoštvo običaja koji se poštuju za vreme Božića, od kojih su se neki tek nedavno pojavili, tako što su „uveženi“ iz drugih delova sveta (kao što je ćurka na Božićnoj trpezi ili kićenje jelke). U prošlosti, Grci su ukrašavali brodiće u čast Svetog Nikole, tako da i do danas ima dosta onih koji radije kite brodiće umesto jelku, i na taj način oživljavaju ovaj stari Božićni običaj.

Kolede

Pevanje koleda spada u običaje koji su se netaknuti očuvali sve do današnjih dana. Za vreme Božića i Nove Godine, deca u grupama idu od kuće do kuće i pevaju kolede često uz muzičku pratnju triangla, muzičkog instrumenta, ali i gitare, harmonike, lire ili sintisajzera. Ranije, deca su za ovo darivana slatkišima, međutim danas je nagrada isključivo novčana.

Božićni vilenjaci

Sintagma, Atina foto: Tara Tomović

Božićni vilenjaci Grčke nazivaju se kalikantzari. Reč je o prijateljski nastrojenim, ali nemirnim mitskim bićima. Kalikantzari žive u utrobi zemlje i pojavljuju se jedino u periodu od dvanaest dana, koji počinje sa Božićem a završava se Bogojavljenjem. Kada izađu na površinu zemlje, vole da se kriju po kućama, da uskaču kroz dimnjake i plaše ljude. Širom Grčke postoje različiti običaji i različita predanja o zastrašivanju kalikantzara.. Na dan Bogojavljenja, kada se osveštava voda, oni odlaze i vraćaju se nazad u utrobu zemlje.

Božićne poslastice

Tradicionalne poslastice koje se služe u ovo vreme simbolizuju sreću u predstojećoj godini i krase stolove prekrivene belim stolnjacima. Melomakarona (slične urmašicama, kolač od testa, ulja, i sirupa od meda) i (gurabije, poslastica od griza, putera i badema) neke su od najuobičajenijih poslastica koje simbolizuju početak Božićnih praznika. Još jedan tradicionalni običaj koji datira još iz vremena Vizantije je pravljenje česnice (kolač Svetog Vasilija ili novogodišnji kolač). Osoba koja u svom parčetu česnice pronađe skriveni novčić smatra se da će imati mnogo sreće tokom cele godine, navodi se na sajtu Grčke ambasade u Srbiji.

Video: Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    25. decembar 2019 | 10:11

    Trebali smo i mi srbi prihvatiti novi kalendar i slaviti Bozic danas kao i vecina. No mi se uvek pravimo pametni.

  • ..

    25. decembar 2019 | 09:41

    pa i po našim običajima deca idu i korinđaju za božić, dodje mu slično

  • SRBIN LEVČANIN

    25. decembar 2019 | 11:31

    SVI MI HRIŠĆANI SMO RAZDELJENI KAKO BI JEDAN MOĆNIK BIO JAK NAD SVIMA I KONTROLISAO MANJE POVRSINE I MANJE LJUSTVO A PRIPAJAO IH SEBI A RAZDVAJAO MRŽNJOM

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA