≫ 

Razbijamo mitove o krstarenju: Da li se sve svodi na pijančenje i da li vredi uloženog novca?

Zbog raznih zabluda krstarenje je izgubilo svoju prestižnu crtu i postalo redak izbor pri odlučivanju kako provesti odmor. Otkrivamo koje su to zablude i zašto bi trebalo, bar jednom u životu, da doživite putovanje kruzerom

  • 1
kruzeri foto: pixabay.com

U poređenju sa drugim vrstama putovanja, u kojima putnici stignu na svoje odredište brzo, krstarenje deluje kao preskupo traćenje vremena. Problem možda leži u tome što se vožnja ovim brodovima doživljava kao transport, a ne kao destinacija već samo po sebi.

Ovi brodovi sa luksuznim sobama, restoranima, egzotičnim enterijerima i obiljem aktivnosti koje nude, više liče na odmarališta nego na tek obična prevozna sredstva. Jedini što se ovi luksuzni rezorti kreću. Ako se ima u vidu šta sve kruzeri mogu da ponude, brojni skeptici lako bi se mogli pretvoriti u srećne putnike u havajskim košuljama.

U narednim redovima razbijeni su neki od najrasprostranjenijih mitova vezanih za krstarenje.

Samo penzioneri idu na krstarenja

Različite aktivnosti privlače i različite generacije. Ako odaberete brod koji obilazi mesta poznata po „ludim“ žurkama, sigurno je da će na tom brodu preovlađivati mlađe generacije. Dakle, samo je važno prilagoditi putovanje svojim interesovanjima.

Kabine služe samo za spavanje

Odabrati odgovarajuću sobu na brodu najbitnija je stvar za prijatno krstarenje. Na svakom brodu ćete naći poneki skriveni kutak gde se možete skloniti od gužve, ali ništa se ne može porediti sa odmorom unutar svoje sobe, koja će, ako vam je prijatna, učiniti i samo putovanje takvim.

Tamo ljudi provode dane pijančeći

Da ne bude tako, pobrinuli su se sami organizatori putovanja. Mnogi od njih ograničavaju upotrebu alkoholnih pića, te će oni željni opijanja morati da sačekaju iskrcavanje sa broda, navodi The Travel.

Printskrin/theonboardspasrbija.com

Jednostavno nije dovoljno bezbedno

Kruzeri bezbedno prevezu milione putnika tokom godine. Osoblje je odgovorno za to da putnici sigurno provedu putovanje koje mnogo duže traje nego, recimo vožnja avionom, a beleži gotovo iste učinke kada je bezbednost u pitanju. Naravno, nesreće se događaju i putnici treba da isključe mogućnost bilo kakvog rizika koji bi došao sa njihove strane.

Nije vredno uloženog novca

Pre nego što precrtate krstarenje na listi opcija za godišnji odmor, uverite se da ste proučili šta sve za tu cenu dobijate. Počev od obroka, preko zabavnih aktivnosti na brodu, pa do ekskurzija, uz dodatak da je sve već organizovano za vas, moći ćete da dobijete za cenu jednog uobičajenog „all inclusive“ krstarenja.

Prepušten si sam sebi u hitnim slučajevima

Na svakoj većoj kruzer ruti na brodu je obavezno prisutan doktor, medicinska oprema i osoblje za slučaj da je nekog od putnika potrebno medicinski zbrinuti. Takođe, tu su i apoteke za nešto manje urgentne potrebe.

Sva hrana je sigurno bajata

Moderno krstarenje donelo je neke inovacije u menijima. Šefovi kuhinja su počeli da se snabdevaju namirnicama u lukama u kojima brodovi pristaju, te tako putnici pored svežih sastojaka mogu da iskuse i ukuse lokalnog podneblja.

Norveška zvezda kruzer Foto: Wikipedia/Kefalonia2015

Sve što ćete videti je okean

Ako odaberete manji brod koji ima više usputnih stanica ili putuje u formi ekspedicije sa obilascima oblasti koje nisu turističkog karaktera, izbeći ćete uzastopne dane provedene na pučini.

Nema sumnje da ću se ugojiti

Samokontrola je na velikim iskušenjima kada se obroci na putovanju ređaju jedan za drugim. Za one koji se dave u slatkišima, tu su teretane i treneri da vam isteraju suvišne kalorije.

Svi treba da budu sređeni

„Dres kod“ možda zvuči smešno onima koji su navikli da hodaju hodnicima u pidžamama, ali na kruzeru vam niko neće tražiti da se "upicanite". I na večeru možete otići u košulji i kratkim pantalonama. Striktnija pravila oblačenja rezervisana su samo za izrazito luksuzna krstarenja.

Tokom vožnje nema šta da se radi

Stići na željenu destinaciju je svakako vrhunac putovanja, ali i tokom putovanja ima puno aktivnosti na palubi kojima možete prekratiti vreme. Simulacije padobranskih skokova, zabave u bazenima samo su neke od mogućnosti.

Ne može se ići sam na krstarenje

Biti okružen mladim parovima i porodicama može biti neugodno ako se nalazite na izolovanom brodu. Ipak, većina kruzera pruža mogućnost učestvovanja u raznim aktivnostima namenjenim upravo „solo“ putnicima. Koktel žurka može biti pravo mesto za otpočinjanje neke romanse, ako ste već „singl“.

Brod kruzer Foto: Foter/Flickr/Ozgurmulazimoglu

Na putovanju nećete upoznati nove kulture

Ove brodske ekskurzije uključuju unapred planirana zaustavljanja na raznim stanicama duž zacrtane putanje. To vam nudi mogućnost uvida u razne lokalne običaje a da ne morate mnogo da istražujete. Ove posete imaju širok opseg, od iskrcavanja u selima Belizea i pravljenju čokolade sa meštanima, do degustiranja sira u nekoj od holandskih fabrika.

Pozdravi se sa društvenim mrežama

Većina kruzera nudi Wi-Fi internet gde se cena tarifira po minuti. Kupovinom paketa uštedećete ako znate svoje internet potrebe. Usluga je uglavnom nešto sporija i manje pouzdana, ali da proverite najnovije vesti sa kopna biće sasvim zadovoljavajuća.

Provešću put uz morsku bolest

Ako ste se sa morskom bolešću sretali u vožnji čamcem, to ne znači da ćete je iskusiti i na mnogo većem brodu. Plovila ovih dimenzija neutrališu osećaj ljuljuškanja koji stvara neprijatnost kod putnika.

Sva mesta su popunjena

Na kruzeru bi svi da se zabavljaju, ali se ne zabavljaju svi na isti način. Odabir kluba kome ćete se priključiti osiguraće vam i mesto u njemu.

Putovanje predugo traje

Neka putovanja su prilagođena da budu vikend ture, dok su neka sa raznovrsnijom ponudom i nekoliko dana duža. Sve skupa, ne zvuči previše dugo.

Video: Zakasnili su na kruzer, a onda ih je posada pošteno počastila

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Android

    27. decembar 2019 | 17:40

    Jedan od najprijatnijih odmora koji sam ikad imao sam proveo upravo na krstarenju.Osam dana,svaki dan ste u drugom gradu,tokom putovanja puno razonode(ljetnji mjeseci) na palubi,u teatru,teretani...Sto se tice hrane bilo je sve kao u luksuznom hotelu,izobilje svega i svacega(hrana uracunata u cijenu,pice nije).Bolje je imati spoljasnju kabinu.To putovanje nas je kostalo(3 clana porod.) nesto malo preko 1000e i bilo je zaista izuzetno iskustvo.Sad su krstarenja,cini mi se ,skuplja,ali ako mozete sebi da priustite toplo preporucujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA