≫ 

Nepravedno zapostavljena lepota: Ovo su najmanje posećena mesta na svetu

Deset egzotičnih destinacija koje omogućavaju jedinstveni doživljaj svim posetiocima turisti već godinama obilaze

  • 2
Tuvalu Foto: Pixabay

Razlika između najposećenijih i najmanje posećenih turističkih destinacija je ogromna. Dok je 2017. Francusku posetilo 87 miliona turista, ostrvsku državu Tuvalu, koja se nalazi u pojasu Polinezije u Okeaniji, posetilo je svega 2.000 turista, bez obzira na to što je tamo lako naći mesto na plaži, pa čak i celo ostrvo za sebe, piše CNN.

Na osnovu podataka Svetske turističke organizacije, ove destinacije koje imaju neuobičajene prirodne lepote, nemaju turista koliko zaslužuju.

1) Tuvalu

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Anugerah Rahadian F. (@anuwphoto) on

Sa više od 100 malih ostrva na jugu Tihog okeana, Tuvalu je jedna od najizolovanijih zemalja na svetu. Samo glavno ostrvo, Funafuti, ima aerodrom, a turisti do ostalih ostrva putuju trajektom. Ovde nema gužvi, možete da gledate ribe koje iskaču iz vode i da uživate u lepotama koralnih grebena. Ako želite da posetite ovu zemlju, ne oklevajte, jer ova država uskoro može biti sasvim potopljena zbog globalnog zagrevanja.

Broj turista 2017: 2.000

2) Kiribati

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by TripAdvisor (@tripadvisor) on

Kiribati su ostrvska država u centralnom delu Tihog okeana. I oni su izolovani od ostatka sveta, ali su zbog toga veoma gostoljubivi prema posetiocima. Tamo možete prisustvovati lokalnim festivalima, slušati domaću muziku i jesti hranu kakvu nigde niste probali.

Broj turista 2017: 6.000

3) Maršalska ostrva

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by National Geographic Adventure (@natgeoadventure) on

Na ovim ostrvima SAD su testirale bombe pre nekoliko decenija i ona su danas i dalje radioaktivna, ali su vode koje ih okružuju prelepe za ronjenje. Na morskom dnu postoji mnogo olupina brodova, oružja i drugih stvari koje je američka vojska ostavila iza sebe. Ali to ne narušava lepotu ove zemlje.

Broj turista 2017: 6.000

4) Montserat

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Dan Daniel (@dd_dan_daniel) on

Ovo ostrvo u Karipskom moru najpoznatije je po vulkanskoj erupciji iz 1995, kada je vulkan Sufrije uništio glavni grad Plimut, zbog čega su dve trećine stanovnika morale da napuste svoje domove. Manjih erupcija ima i danas, pa je ovo mesto idealno za one željne adrenalina.

Broj turista 2017: 8.000

5) Nijue

 
 
 
View this post on Instagram
I’m still not over this amazing country 🇳🇺A post shared by Matt Burton (@mattburtonz) on

Ovo polinežansko ostrvo, koje se nalazi u južnom delu Tihog okeana, ostavlja bez daha mirnim vodama i mekanim peskom, a posebno su privlačne njegove obalske pećine. Osim toga, od jula do oktobra ovde možete čuti pesmu kitova, koji se često mogu videti u blizini obale, a postoji i mogućnost da uz vodiča plivate sa kitovima, što ćete moći sebi da priuštite retko gde u svetu.

Broj turista 2017: 10.000

6) Američka Samoa

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Department of the Interior (@usinterior) on

Ova grupa ostrva, koju okružuje kristalno čista voda, nalazi se u južnom delu Tihog okeana. Ovde možete bez problema da istražujete more, ali i da uživate u bogatoj prirodi i netaknutim šumama u kojima ćete sresti neobične životinjske vrste.

Broj turista 2017: 20.000

7) Solomonova ostrva

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Can did Holiday (@candidholiday) on

Ova ostrvska država nalazi se na jugozapadu Tihog okeana. U njoj je ostao veliki broj američkih ratnih mašina, tenkova i aviona iz 1942, koje džungla i raznovrsni morski život gutaju, pa možete na jednom od retkih primera videti kako priroda pobeđuje ostatke brutalnog rata.

Broj turista 2017: 26.000

8) Komori

Komori su arhipelaška ostrvska država u Indijskom okeanu između Madagaskara i Mozambika. Poznati su po čistoj vodi i plažama sa svetlim peskom, odlikama koje su proslavile Sejšele. Na ovim ostrvima uzgajaju se aromatične biljke, pa mirisi koji se šire gde god se okrente predstavljaju doživljaj za sebe.

Broj turista 2017: 28.000

9) Sao Tome i Prinsipe

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Marie Awuni-Ellis (@blerkchik) on

Ova država, koja se sastoji od dva ostrva, nalazi se u Gvinejskom zalivu u centralnoj Africi. U njoj se mogu videti mnoge biljke i životinje koje su karakteristične samo za ova dva ostrva i kojih nema nigde drugde. Džungla dominira, pa će za ljubitelje prirode ovo biti pravi raj. Nove biljne i životinjske vrste se svakodnevno otkrivaju na ovim egzotičnim ostrvima, pa možda baš vi budete te sreće da prvi ugledate nešto što niko drugi nije video ranije.

Broj turista 2017: 29.000

10) Mikronezija

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Sage Stephens (@storyofsage) on

Ova ostrvska država u Tihom okeanu sastoji se od 607 ostrva i da biste je celu istražili, treba vam oko godinu i po dana. Većina ostrva je nenaseljena, a istraživanjem Ponpeja, najvećeg ostrva iz grupe, može se videti kako je ovaj arhipelag vekovima uobličavan ljudskom rukom. Posetioci ovde mogu videti velike palate od bazalta i hramove sagrađene između 1200. i 1500. godine.

Broj turista 2017: 30.000

Video: Raj za bajkere nije na nebu nego jednom ostrvu

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brba

    2. januar 2020 | 11:35

    Logicno je da jednog Srbina iz recimo Ćićevca neverovatno interesuje istraživanje mora i novih životinjskih vrsta koje su uzgred najčešće otrovne po čoveka,negde u juznom tihom okeanu!A nije loše ni ispitivati mutante u radioaktivnom moru na Marsalskim ostrvima,zvuci kao nesto sto svakog intetesuje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA