≫ 

U hladne predele na odmor? Krstarenje Južnim i Severnim polom sve popularnije

Zaboravite na Mediteran i Karibe! Sve popularnije destinacije su zaleđeni predeli - Antarktik, Grenland i Norveška

  • 0

Krstarenje ledenim vodama Antarktika, Grenlanda ili norveških fjordova je skupo i zahteva dosta uloženog vremena, ali ove destinacije postaju sve popularnije zbog svoje udaljenosti i ekskluzivnosti. Gradi se sve više kruzera namenjenih navigaciji kroz ledene vode Južnog i Severnog pola, a niču i nove rute.

Ipak, kako Tom Maršant, vlasnik i suosnivač kompanije „Blek Tomejto” za luksuzna putovanja objašnjava za Business Insider, ne postoje indicije da će putovanje do Antarktika ikada biti do te mere učestalo da postane i pristupačno.

- Na kraju dana, reč je o veoma udaljenoj i teško pristupačnoj životnoj sredini koja je divlja i ekstremna - ističe Maršant.

Ekskluzivnost ovih hladnih predela je naročito privlačna naraštaju milenijalaca koji su skloni avanturi i imaju sredstva da je priušte. Postoji čar u tome da se u krugu porodice i prijatelja priča o putovanju na Grenland. U pitanju je iskustvo koje ne dele mnogi.

snow-Severni pol, sneg, nort pole Foto-ilustracija: pixabay.com

Kako bi se ispratila potražnja, grade se novi kruzeri, takozvane polarne lađe, koje su manje, okretnije i udobnije. Izgradnjom ovakvih plovila bavi se i „Lindblad Ekspedišns”. Njihovi brodovi mogu primiti do 45 putnika, a dešava se da ih unajmi jedna ili dve porodice. Ova kompanija nudi čak 25 tura Antarktikom.

Pažnju privlači i kruzer „Magelan Eksplorer” sa 35 kabina opremljenih bračnim krevetom i privatnim balkonom. Putnici mogu, između ostalog, uživati i u baru, sauni i teretani.

„Silversi Kruzes”, lanac luksuznih kruzera iz Monaka, za 2020. sprema krstarenje brodom „Silver Visper”, prvim kruzerom ikada koji će u jednom navratu posetiti svih sedam kontinenata, uključujući Antarktik. Putovanje će po osobi koštati najmanje 65.400 američkih dolara.

Krstarenje polovima je u prošlosti trajalo dugo, dve nedelje i više. U cilju prilagođavanja mlađim naraštajima, koji ne mogu toliko dugo biti odsutni od svojih obaveza, turističke organizacije uvrstile su u ponudu rute koje ne traju duže od nedelju nada.

Iako su cene putovanja da se smrzneš, stručnjaci iz oblasti turizma veruju da će u 2020. Antarktik biti jedna od najtraženijih destinacija.

N.I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA