• 0

Svaka čast Ajfelovoj kuli, ali... Postoji jedno mesto u Parizu koje morate da obiđete

Monmartr je najviši deo Pariza, najromantičnije mesto na kom se okupljaju brojni slikari i umetnici koji prodaju svoje rukotvorine

  • 0

Sa 127 metara nadmorske visine, Monmartr brdo predstavlja najvišu tačku Pariza koja gleda na ceo grad, pa se može reći da je ujedno i najbolji vidikovac.

Zanimljiva činjenica je da je nekada ovo bila boemska četvrt u kojoj je obitavala radnička klasa, a većina umetnika je živela u siromaštvu, među kojima su slavni slikari Pablo Pikaso i Amadeo Modiljani.. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by TV5MONDE Asia Pacific (@tv5mondeapac) on

Tek krajem 19. veka Monmartr je postalo važno umetničko središe grada, a danas se smatra jednom od najskupljih pariskih četvrti po pitanju unajmljivanja i kupovine nekretnina. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hôtel d'Aubusson Paris (@hoteldaubusson) on

Umetnički deo Pariza skriva mnoge zanimljive priče, a ujedno i najlepše delove grada - šarmantne, krivudave ulice, stare kuće, bistroe i  trgovine u kojima možete pazariti originalne suvenire. Mnogi ljudi imaju osećaj tokom svojih šetnji da su ušli u neko francusko selo iz 13. veka.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gavin van Haght (@gavinvanhaght_photography) on

Postoje priče da je upravo na Monmartru davne 1881. godine otvoren prvi noćni klub pod nazivom Le Chat Noir (crni mačak). U tada popularnom kabaretu su se okupljali umetnici, koji su uživali u alkoholnim pićama i nastupima koji su se uživo izvodli na sceni.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by S B R (@ballardrobinson) on

Ukras Monmartra je crkva Svetog srca (“Sacré-Cœur”), bazilika koja je 1914. godine dovršena u neobizantskom stilu. Ulaz u ovu bajkovitu crkvu je besplatan.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima