• 6

Britanci pozivaju na bojkot turizma u zemlji u kojoj Srbi jako vole da letuju: Šta ćete uraditi?

Poslednje mesto na koje roditelji žele da puste tinejdžere da letuju

  • 6

Haštag #BoycottCyprus našao se u trendingu na gotovo svim društvenim mrežama, a kreirala ga je majka Britanke koja tvrdi da je bila grupno silovana na letovanju od strane 12 Izraelaca u julu na Kipru.

Iako kiparska policija demantuje tvrdnje da su joj diktirali šta da izjavi, zaprećena kazna zatvora od godinu dana ili 1.700 evra za navodne silovatelje je više nego sramotna za porodicu žrtve.

Koje zemlje su još turisti bojkotovali?

Kipar

foto: pixabay.com

U pitanju je jedinstven slučaj, koji je kombinacija traume mlade Britanke i pitanje sigurnosti u nadležne službe ove države koje očigledno ne mogu da garantuju sigurnost mladim turistima koji uglavnom posećuju Kipar.

Najznačajniji bojkot bio je onaj zbog kršenja ljudskih prava u Južnoafričkoj Republici i u Burmi. Norveška i Japan su zbog kršenja prava životinja takođe bile bojkotovane, ali i Kanada zbog i dalje razvijene tradicije lova. Kina je takođe pre nekoliko godina pozvala na bojkot Norveške nakon što je njihov disident Lju Sjaobo dobio Nobelovu nagradu za mir.

I kakav su efekat pozivi na bojkot imali?

Nažalost, marginalni. Na primer, u Južnoafričkoj Republici se ove godine očekuje šest puta više stranih turista nego pre 30 godina.

A dobar primer je i sam Kipar. Iako je godinama trajala kampanja grčkih Kiprana na Britance da zarad sopstvene bezbednosti ne odlaze na severni (turski) deo ostrva, one nisu imale efekta.

Da li bi ovaj slučaj mogao da naškodi sezoni na Kipru?

Kipar

foto: pixabay.com

Postoje šanse, zato što je januar glavni mesec tokom kojeg se u Britaniji rezervišu letovanja, a Britanci su najvažniji turisti na ostrvu. Prošle godine je svaki treći turista bio iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Najpopularnija demografska grupa su mladi tinejdžeri koji odsedaju u Aja Napi, gde se i incident dogodio.

Kipar najčešće posećuju turisti iz Britanije, Rusije, Izraela, Grčke, Nemačke i Ukrajine.

Šta Britanija savetuje svojim turistima?

Britanske vlasti su, prema mišljenju mnogih, i dalje "mlake" na čitav događaj, pa navode da su ovakve situacije "retke, ali se ipak događaju". Mladim devojkama se savetuje da paze na svoje piće u klubu, te da se uvek drže grupe svojih prijatelja.

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • Перагеније

    Ко је уживо видео Енглескиње на "одмору", живот му се смучи... Ништа се није променило од средине 19. века - "Room with a view".

  • 321paliii

    Bolje da se apeluje DA SE UOPŠTE NE IDE U CRNU GORU NA MORE !!! Neka se sami kupaju u svom brlogu jer im sva kanalizacija ide direktno u more i svi se vraćaju sa nekom sugom !

  • Gardoš

    Pa englezi najveca stoka po Grckim i Spanskim ostrvima uverio sam se sto puta...samo ko je bio u Magalufu na Majorci zna o cemu pricam tamo je orava slika ljudi sa ostrva

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima