• 12

Objavljena lista najmoćnijih pasoša na svetu: Evo na kom mestu se nalazi Srbija, a gde su komšije

Japan je zemlja sa najmoćnijim pasošem na svetu prema rangiranju kompanije “Henley & Partners”

  • 12

Prema istraživanju o viznim ograničenjima koje godišnje sprovodi kompanija "Henley and partners", trenutno najjači pasoš na svetu je japanski, te vlasnici mogu bez vize slobodno da putuju u 191 zemlju sveta.

Pasoš Singapura je na drugoj poziciji, a odmah za njim slede Južna Koreja i Nemačka. U top 10 država koje imaju najmoćnije pasoše nalaze se Finska, Italija, Francuska, Švedska, Austrija, Irska, Holandija, Portugal i Švajcarska.

pasoš, passport

Foto: Pixabay.com

Srbija se nalazi na 39. mestu na rang listi sa dozvolom da bez vize putujemo u 133 zemlje sveta. Što se tiče zemalja iz regiona pasoš Crne Gore je na 46. poziciji, odmah ispod na 47. mestu je pasoš Severne Makedonije,  dok 52. poziciju zauzima pasoš Bosne i Hercegovine. 

Na samom dnu liste nalaze se Somalija, Sirija, Pakistan, Jemen i Libija.  Najslabiji pasoš je avganistanski, sa kojim se bez vize može putovati samo u 26 zemalja.

Aerodrom, avionska karta, pasoš, putovanje

Foto: Profimedia/ Alamy

Passport Index je online sajt koji prikuplja podatke iz 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija kako bi sastavio promenljivu listu najmoćnijih pasoša na svetu.

Finansira ih svetska finansijska kompanija Arton Capital, a najmoćniji pasoš određen je prema broju zemalja u kojima možete putovati bez vize.

(Telegraf.rs/K.M.)

Komentari

  • Keko

    Ako već spominjete susjede zašto niste spomenuli Hrvatsku koja je na dvadesetom mjestu

  • Kidy

    A nekada nas cuveni CRVENI pasos number 1 😀

  • Kiza

    Lako cu ja za vizu, meni je veca briga manjak finansija za putovanja

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima