Volite da putujete, ali ne podnosite gužvu? Posetite ovih 10 evropskih destinacija

Vodič za ljubitelje znamenitosti i duha „starog kontinenta” sa alternativnim destinacijama koje će vas oduševiti

  • 3
Sevilja Pixabay.com

Evropa je riznica kulturnog blaga, raskrsnica uzbudljivih savremenih trendova i velelepnih istorijskih zdanja. Posle Australije je najmanji kontinent, ali je neverovatan broj turista iz celog sveta koji je posećuju svakodevno, kako bi uživali u jedinstvenom duhu njenih gradova. Baš iz toga razloga, mnoga odredišta mogu biti krcata posetiocima, što često kvari doživljaj.

Ako niste ljubitelj gužve, a ne želite da vam čar evropskog duha bude uskraćena, posetite ovih deset alternativnih destinacija i nećete se pokajati.

Kjođa umesto Venecije

Venecija oduzima dah, ali se istovremeno davi u masama turista. Svake godine skoro 30 miliona poseti italijanski grad „na vodi”. Da biste izbegli zakrčene ulice i predugačke redove, odlučite se za Kjođu. Kao i Venecija, reč je o ribarskom gradiću koji pruža duh romantične italijanske obale sa izobiljem mostova, kanala, uzanih ulica i raznobojnih kuća. Jedino gužve nema.

Utreht umesto Amsterdama

Prestonica Holandije je takođe preplavljena posetiocima do te mere da su im uveli zabrane, ograničenja i kazne. Nedaleko od Amsterdama je Utreht, koji je mirniji, a nudi skoro sve za čim tragate i u prestonici, od kanala do istorijskih četvrti.

Sevilja umesto Barselone

Katalonska prestonica je jedna od najposećenijih destinacija na kontinentu. Svake godine se u nju sjati 27 miliona turista. Čuveno šetalište Ramble je pogotovo zahvaćeno gužvom. Zato je Sevilja pravo mesto za odmor i užitak. Posetite Palatu kraljeva i uživajte u večernjim nastupima izvođača flamenka. Iako Sevilja nije u potpunosti mirna i tiha, imaćete priliku da se zaista stopite sa tempom andaluzijskog života.

Split umesto Dubrovnika

Dubrovnik privlači na hiljade posatilaca svakodnevno, što zbog krstarenja Mediteranom i Jadranom, što zbog popularne serije „Igra prestola”, koja je mahom snimana baš tamo. Izbegnite gužvu i uputite se ka Splitu, gradu okruženom zadivljujućom prirodom, plažama i istorijskim zdanjima.

Regenzburg umesto Praga

Zakrčene ulice i kilometarski redovi su deo svakodnevice češke prestonice. Iako je arhitektonski sličan, a i popularna je luka za brodove koji krstare Dunavom, Regenzburg u nemačkoj pokrajini Bavariji je bolja opcija. Tamo se nalazi i čuvena katedrala, kao i stari deo grada i most pod zaštitom Uneska. Taj most je, štaviše, poslužio kao model Karlu IV pri izgradnji mosta u Pragu koji nosi njegovo ime (DW).

Lids umesto Londona

Centar britanske prestonice je ponekad toliko krcat da je potrebno laktati se za prolaz. Zašto onda ne posetiti neko mirnije mesto na ostrvu? Dobar predlog je Lids, na severu Engleske. U prošlosti je bio industrijski centar, a sada je dom umetničkoj sceni u usponu, burnom noćnom životu i raznim mestima za šoping.

Porto umesto Lisabona

I Lisabon pati zbog svoje popularnosti, što je očevidno kada se godišnje 6 miliona posetilaca sjati na grad od pola miliona stanovnika. Toplo se preporučuje drugi grad po veličini u zemlji - Porto. On je simbol za dobra vina, dok tamošnju istorijsku četvrt Unesko smatra svetskom kulturnom baštinom. Pored ovih znamenitosti, očaraće vas i crkve u baroknom stilu, uzane uličice i visoki mostovi preko reke Duero.

Bolonja umesto Rima

Ovaj grad na severu Italije ljudi neretko zanemaruju, naročito u odnosu na prestonicu. Bolonja se odlikuje brojnim srednjovekovnim zdanjima, muzejima i jednim od najstarijih univerziteta u Evropi. Tu je i pregršt kafića i restorana, zbog koga grad nosi nadimak „La Grasa”, odnosno, „debeli”. Ovde nema malih porcija, zato spakujte i svoj apetit.

Grac umesto Beča

Tokom 2018. je zabeleženo 16.5 miliona poseta iz inostranstva u Beču. Ako vam je to previše, uputite se ka Gracu. Njegov stari deo je svetska kulturna baština Uneska. Glavne atrakcije su dvorac Šlozberg, koji se nalazi na brdu, Muzej savremene umetnosti „Kunsthaus” i oružarnica ''Landeszeughaus''.

Menorka umesto Majorke

Majorka je sinonim za popularnu destinaciju. Ukoliko želite malo mira, posetite Menorku. Ovo ostrvo se odlikuje prirodnim lepotama, ali ne i žurkama. Na njemu se nalazi osam prirodnih rezervata i dve stotine teško pristupačnih stenovitih plaža. Menorka nije na meti turista u velikom broju, pa je zbog toga idealna za opušten odmor i uživanje u blagodetima prirode.

N.I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA