≫ 

Tek sad počinje haos: Evo koje promene Bregzit donosi turistima

Velika Britanija izašla je iz Evropske unije nakon 47 godina članstva, a nakon svih upozorenja za turiste i mogućih probleme sa kojim se mogu suočiti na ovom kontinentu zapitali smo se kakve će zapravo promene sačekati putnike nakon 31. januara?

  • 1

Bregzit se dogodio tri i po godine nakon što je Velika Britanija održala referendum o daljnjem članstvu. Pratila ga je serija propuštenih rokova, a svaki od njih je pretio da će Velika Britanija da napusti EU  "bez dogovora". S obzirom da je Velika Britanija izašla iz Evropske unije 31. januara, da li će to značiti da će napuštanje jedinstvenog tržišta i napuštanje carinske unije doneti posledice koje će osetiti Britanci kao i putnici iz drugih zemalja?

U aprilu 2019. Evropski parlament potvrdio je da je postigao sporazum na osnovu koga građani Velike Britanije mogu da putuju bez viza do 90 dana u periodu od 180 dana, unutar bezgraničnog šengenskog prostora koji pokriva vcliki deo zapadne Evrope.

London, panorama grada, svakodnevni život, ZGRADA PARLAMENTA Foto: Tanjug/AP

- Tokom prelaznog perioda, koji počinje od 1. februara, putovanja između Velike Britanije i Evrope će ostati potpuno ista do 31. decembra 2020. Prema Kancelariji za spoljne poslove Velike Britanije (FCO) državljani Velike Britanije mogu da nastave da putuju u EU isto kao i do sada. Neće vam trebati viza ili pasoš (čiji period isteka je veći od šest meseci) ili povratna karta u papirnoj formi, kako bi službenici na aerodromu imali na uvid materijalni dokaz o Vašem povratku u matičnu zemlju - kazao je Tom Dženkins, izvršni direktor Evropskog turističkog udruženja.

Da li će se promene odraziti na aerodrome?

- Na početku tranzicionog periodu putnici koji putuju u Veliku Britaniju i na jug Engleske neće primetiti neke velike promene. Letovi će i dalje nesmetano da se odvijaju, a evropski posetioci tj. državljani Evropske unije će moći da nastave da putuju sa svojim ličnim kartama i pasošima dok će elektronska kapija - "i-gejt" i dalje biti dozvoljena za sve međunarodne posetioce - objasnio je Fran Dovnton, izvršni direktor turističkog informativnog centra "Tourism South East".

Međutim, čak i da se dogovor postigne do kraja godine postoji šansa da putnici morati da koriste različite putničke terminale i da se dodatno čekiraju. To može da izazove kašnjenja na mnogim letovima. Takođe, jedan od problema može da sačeka državljane Evopske Unije koji putuju u Veliku Birtaniju sa svojim ličnim kartama, radije nego sa pasošima, jer oni mogu biti zabranjeni od sledeće godine. To može da dovede do kašnjenja na granicama, jer nijedna zemlja još nije izgradila imigracijski kapacitet dovoljan da se nosi sa velikom količinom dolazaka.

pasoš, passport Foto: Pixabay.com

Da li će vozačka dozvola biti validna u EU?

Od 2021. stvari će se značajno promeniti. Vlade u Velikoj Britaniji je saopštila da će putnicima koji voze iz Velike Britanije možda biti potrebna međunarodna dozvola za vožnju, a pri tome treba pripremiti različita dokumenta u zavisnosti od zemlje u koju putuju. Vozačima će takođe trebati poseban „zelena karton“ kod svoje osiguravajuće kompanije i GB nalepnica na braniku. Ovo pitanje se može rešiti tokom predstojećih pregovora, s mogućim jednostavnijim rešenjem za vozače u Velikoj Britaniji koji putuju širom Evrope.

Da li će važiti putno osiguranje?

Evropska kartica zdravstvenog osiguranja (EHIC), koja garantuje besplatnu medicinsku negu, ostaće validna tokom tranzicionog perioda. Promene će doći tek 2021. godine.

Nakon Bregzita evropska kartica zdravstvenog osiguranja možda neće biti validna. Pitanje je da li će Velika Britanija ostati deo EHIC sistema, što znači da UK putnicima biti potrebna sveobuhvatna polisa osiguranja da bi se osiguralo zdravstveno osiguranje u slučaju nužde. Kako EHIC pokriva već postojeće uslove, to bi moglo da znači da će odmor u Evropskoj Uniji biti skuplji za putnike koji boluju od hroničnih i ozbiljnih bolesti.

London, panorama grada, svakodnevni život, TAAUER BRIDZ Foto: Tanjug/AP

Hoće li se povećati računi za telefone?

Sporazumi, koji su stupili na snagu 2017. godine, zabranili su kaznene naknade za roming za sve evropske građane koji koriste svoj mobilni telefon na teritoiji Evropske unije. Međutim, iako će oni ostati na snazi tokom perioda implementacije, nije jasno da li će se sporazum biti revidiran 2021. godine.

- Troškovi mobilnog rominga će se verovatno ponovo pojaviti u Evropi, pa bismo savetovali putnike da pažljivo provere sve detalje sa svojim provajderima, kako bi izbegli neočekivano velike račune - kaže Džejmes Lin iz Kjurensia, pružaoca platnih usluga. Iako nijedna mreža u Velikoj Britaniji nije saopštila da će ponovo uvesti naknade za roming, nedostatak regulative EU iz 2021. godine znači da bi divergencija mogla da dovede do većih cena za putnike.

- Nakon Bregzita, garancija besplatnog mobilnog telefonskog rominga širom EU, Islanda, Lihtenštajna i Norveške neće više postojati - piše na zvaničnom internet sajtu vlade u Velikoj Britaniji.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA