Milimetarski rez, brže vreme oporavka i bez većih ožiljaka: Prednosti endoskopske operacije kičme

Endoskopska operacija kičme se izvodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji, kroz rez od oko 7 milimetara. Postoperativni bol i rizici od komplikacija su minimalni, a pacijent najčešće izlazi iz bolnice sutradan posle operacije

Komentari

  • Sofija

    30. jul 2021 | 21:47

    Skupa i popularna operacija kojom se često dešavaju povrede kičmenog nerva jer ne omogućava jasnu vizuelizaciju, kada je reč o medijalnom pristupu. Rizična. Operator radi kao "u tunelu". Marketing medicina. Skoro je u ve privatne bolnice povređena devojka koja nije imala neuroloskih deficita, oštećena motorički, senzorno i autonomno. Upravo endoskopom. Što je lakše - nije i kvalitetnije. Relevantna institucija je Klinički centar, neurohirurška operacija kičme nije isto što i kozmetički tretman. Posledice endoskopije su u nekim slučajevima fatalne, a hirurzi se zaleću i ne upozore pacijenta budući da je endoskop lagan za rad. Prednost je u pristupu sa strane i za manje hernijacije na nivoima iznad L5/S1, ne i na njemu gde je hernija inače najčešća. Mikroskop je standard koji nije izašao iz mode. Bolje i ožiljak nego laserisan nerv, a električni kauter ga takođe može oštetiti pregrevanjem. Šteta je nepovratna. I kod hirurške povrede korena kičmenog nerva - nema regeneracije. Pazite se.

    • 31. jul 2021 | 08:44

      Pera

      @Sofija

      Bolje I to nego neko da vam neko stavlja sipke u ledja... Znam dosta pozitivnih primera nakon ove metode

    • 31. jul 2021 | 15:05

      Sofija

      @Sofija

      Gospodine, šipke nemaju nikakve veze sa diskushernijom već nestabilnošću kičme. Spondilolistezom. Operacija diskushernije ne podrazumeva nikakve šipke i šrafove. To je složenija i drugačija problematika. Fuzija se radi kod osoba sa spondilolistezom (klizanjem pršljenova). To nije tema ovog teksta. To je spinalma ortopedija. U neurohirurgiji ne može biti bolje da vam neko ošteti koren nerva od toga da ga ne ošteti !!!! Jer to daje trajni neurološki deficit. I to je jedino što ne sme da se dogodi, a sa neprimerenom indikacijom endoskopije se događa. I da je uništena jedna žena (a nije) mnogo je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA