Klasično spremljene dagnje s vinom i prezlama (dagnje na buzaru)
Od kada sve češće mogu da se nađu u ribarnicama i većim marketima, recepti za dagnje postaju treženiji...
Sastojci:
- 1 kg dagnji
- 100 ml maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- peršun
- 1/2 kašičice belog bibera
- limun
- prezle
- 200 ml belog vina
Priprema
Tupom stranom noža se očiste dagnje, pa se potope u hlednu vodu a zatim i dobro isperu pod tekućom vodom. Otvorene i napukle školjke i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, treba baciti. Jedu se samo dagnje koje ste kupili zatvorene.
Prvo u lonac stavim samo dagnje i nalijemo vodu, pa kad se pomalo otvore pažljivo ih procijedimo kako bi se otarasli ostataka peska i viške slane vode. Procedimo ih.
Zatim se zagreje maslinovo ulje, doda sitno sečeni beli luk i malo prži. Dodaju se dagnje i na komade sečen limuna, peršun, biber. Ne meša se već se lonac trese. Dagnje se otvore nakon oko 5 minuta i tada se naliju vinom i ostavi se da vino provri. Na kraju, da se zgusne sos od vina, sipa se malo prezli.
Služi se uz domaći hleb ili testeninu.
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.