Rolat od šargerepe i maskarpone sira
Da li ste do sada probali deserte od šargerepe?
Sastojci za 8 osoba:
Sastojci za rolat:
- 120 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice rendanog muskatnog oraha
- 3 veća jaja
- 175 g šećera
- 200 g pirea od kuvane šargarepe
- 1/2 kašičice vaniline esencije
- 65 g oraha, sitno naseckanih
- 50 g prah šećera
Sastojci za fil:
- 250 g maskarpone sir
- 120 g prah šećera
- 2 kašike pavlake
- 1/4 kašičice vanile
- rendana korica jedne pomorandže
Priprema:
Uključiti rernu na 190 °C. Pleh veličine 30 X 23 cm i 2,5cm dubine prekriti papirom za pečenje pa papir premazati puterom ili sprejom za pečenje i blago pobrašnjiti. Izmešati zajedno brašno, so, sodu bikarbonu, cimet i muskatni orah, pa sve to prosejati u posudu. Jaja umutiti sa šećerom, da vam postanu svetla i gusta, pa dodati pire od šargerepe i vanilu i sve umutiti da se sjedini.
Sada dodavati brašno, lagano mešajući. Spremljenu masu sipati u podmazan pleh, posuti seckanim orasima, pa peći oko 12 do 15 minuta. Proveriti čačkalicom da li je pečeno, pa ostaviti 5 minuta na žici, u plehu, da se ohladi. Dok se rolat hladi vi pripremite čistu kuhinjsku krpu i na nju prosejte prah šećer Na prosejani prah šećer okrenuti pečenu koru nežno skinuti papir pa zaviti u krpu. Ostaviti da se hladi, a za to vreme umutiti fil.
Fil:
U posudu staviti maskarpone sir, vanilu i prah šećer. Sve to dobro umutiti dok ne dobijete vazdušasti krem i u njega umešati rendanu koricu pomorandže, pa sve dobro promešati. Ohlađen rolat polako odviti, premazati kremom i staviti na tacnu sa preklopom na dnu. Rolat nije potrebno ni sa čim više ukrasiti, jer sa spoljne strane su vam orasi prekriveni prah šećerom.
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.