Stiže odelo s kojim ćemo biti nevidljivi

Istraživači sa Rajs univerziteta stvorili su ekran u boji koji je na dodir ljigav poput kože lignje, a upravo je on glavna stvar koja bi mogla da omogući nevidljivost

  • 2

Sigurno vam ideja o nevidljivosti zvuči primamljivo. Naučnici su sada napravili revolucionarni korak kada je u pitanju razvoj odela koje će nam omogućiti da budemo nevidljivi.

Istraživači sa Rajs univerziteta stvorili su ekran u boji koji je na dodir ljigav poput kože lignje, a upravo je on glavna stvar koja bi mogla da omogući nevidljivost. Naime, nova tehnologija koristi mrežu nanoskopskih aluminijumskih štapića, koji kreiraju živopisne boje, dok istovremeno polarizuju svetlost. Pikseli su 40 puta manji nego oni koji postoje u LCD displejima, a oni neće izgubiti boju čak ni nakon duge izloženosti svetlosti.

Ovo je samo početak. Naučnici sa Rajs univerziteta se nadaju kako će ovaj displej iskombinovati sa tehnologijom osetljivom na svetlost, koja bi mogla da menja boju ekrana kako bi se on prilagođavao spoljašnjoj sredini. Ukoliko u tome uspeju, očekivano je da će se ova tehnologija prvo koristiti na vojnim uniformama i vozilima.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: engadget.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Страхиња

    17. septembar 2014 | 00:32

    Nevidljivo odelo jmse uveliko razvija, samo sto ce prvo biti u vojne svrhe pa tek mnongo kasnije u komercijalne, kao i svaka nova tehnologija.

  • Ih

    16. septembar 2014 | 23:51

    pa razmišljaju oni i o čarobnom štapiću i tako... razmišljaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA