Evo šta sve može novi Android, ali ne i iOS 8 (FOTO)

Novi Android doneće gomilu novih funkcija koje čak ni iOS 8 još uvek ne poseduje. U nastavku pročitajte i koje

  • 90

Oduvek je postojao rivalitet između Android i iOS operativnog sistema, a sa najnovijim verzijama on je još veći nego ikad pre. Iako je teško pronaći razlike među ovim sistemima, one ipak postoje.

Google je vreme između KitKat i najnovije Lollipop verzije Androida pametno iskoristio i kompletno redizajnirao interfejs, povećao sigurnost, produžio trajanje baterije, a opet zadržao sve dobro poznate stvare koje njegovi korisnici vole.

U nastavku pročitajte šest stvari koje može Android 5.0 Lollipop, ali ne i iOS 8.

GUEST MODE

Apple tretira iPhone i iPad-e kao najličniju stvar koju svaki korisnik poseduje. Sa druge strane, tablet je nešto što može koristiti veći broj ljudi (porodica na primer). Google je ovo prepoznao i odlučio da u najnoviju verziju Androida ubaci takozvani "Guest mode" koji će omogućiti da isti uređaj koristi više ljudi.

Tako na primer ukoliko imate dete, bez problema mu možete dati tablet ili telefon da se igra, bez brige da će nešto pokvariti ili otvoriti aplikaciju koju ne bi trebalo. iOS 8 tu funkciju još uvek ne poseduje.

OPCIJA ZA ŠTEDNJU BATERIJE

Sa Androidom 5.0, Google je prdstavio funkciju za čuvanje baterije koja njeno trajanje može produžiti i do 90 minuta tako što će isključiti internet, smanjiti performanse, ograničiti vibraciju.

Apple će verovatno predstaviti sličnu funkciju na iOS-u u skorije vreme, s obzirom da trajanje baterije na iPhone-u 6 uopšte nije na zavidnom nivou.

POVEĆANA SIGURNOST 

Android je jedini operativni sistem do sada koji korisniku omogućava da uređaj upari sa drugim smartfonom, tabletom, ili nekim trećim gedžetom kako bi ga otključao. Pored toga, postoji još nekoliko mogućnosti za otključavanje uređaja kao što je "crtanje obrasca" ili skeniranje lica.

iOS za sada omogućava otključavanje samo jednostavnim prevlačenjem prsta po ekranu, ili unošenjem određene šifre.

MENADŽMENT I SAKRIVANJE APLIKACIJA

Na iOS uređajima sve što možete sa aplikacijama nakon što ih instalirate jeste da ih otvorite ili obrišete. Naravno, treba imati na umu da je ovaj OS dizajniran da bude što jednostavniji. Sa druge strane, Android nudi mnogo više mogućnosti kada je reč o aplikacijama.

Na Google-ovom operativnom sistemu možete se vratiti na prethodne verzije ukoliko nešto pođe po zlu nakon novog update-a, a svaka nova instalirana aplikacija može postati "podrazumevana" (default) i zameniti neku sistemsku. Tako na primer ukoliko instalirate novi mejl klijent ili internet pretraživač, možete ih staviti na "default", i one će se automatski otvarati kada želite da surfujete netom ili pošaljete elektronsku poštu.

INSTALIRANJE APLIKACIJA DIREKTNO SA INTERNETA

Na Androidu možete instalirati aplikacije odakle god hoćete, a ne samo sa marketa. Sve što trebate da uradite jeste da prihvatite činjenicu da takve aplikacija mogu naneti štetu vašem uređaju. Na iOS-u sa druge strane, jedina mogućnost za instaliranje istih jeste App Store. Ukoliko želite da instalirate neku aplikaciju koja se na nalazi na marketu, moraćete da "jailbreak-ujete" uređaj, što će automatski prekinuti garanciju.

NAPREDNE MOGUĆNOSTI FOTOGRAFISANJA

Na novom Android-u Google je omogućio čuvanje fotografija u formatima kao što su YUV i RAW, ali i kontrolisanje podešavanja senzora, sočiva i blica za svaki frejm. Kao dodatak, Android je ugradio i 4K video reprodukciju i snimanje.

iOS 8 takođe nudi veoma dobru aplikaciju kamere, ali sa manje manuelnih podešavanja, i bez podrške za reprodukciju 4K snimaka.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: phonearena.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA