VODIČ ZA KUPOVINU TELEVIZORA: Evo na šta najviše treba da obratite pažnju! (FOTO)

Šta znači OLED, LCD, kontrast, 3D, smart televizor? Ukoliko razmišljate o nabavci novog TV-a, ovaj tekst će vam sigurno pomoći

  • 59

Novogodišnji praznici nam se polako ali sigurno približavaju, pa tako i brojna sniženja i razmišljanje čime obradovati sebe i svoje najmilije. Televizori su aparati koji su sastavni deo svih domova, a s obzirom da je tehnologija toliko napredovala poslednjih godina, mnoge prođe jeza pri pomisli da moraju u nabavku novog  TV-a.

 

Iz tog razloga, rešili smo da napravimo kratak vodič za kupovinu, i odgovorimo na pitanja koja običnom kupcu sigurno nisu baš najjasnija.

 

Postoji nekoliko različitih vrsta izrade panela televizora, a svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Tako postoje Plasma, LCD, LED, OLED, i najnoviji Curved (zakrivljeni) televizori.

 

 

Svi LCD televizori imaju pozadinsko osvetljenje uz pomoć CCFL, odnosno katodnih fluorescentnih lampi. Ova stara tehnologija zamenjena je novom superiornijom LED metodom na skupljim televizorima, ali je i dalje standard kod jeftinijih modela.

 

Postoje dve vrste LED panela, Direct i Edge LED.

 

Kod Direct LED panela, za pozadinsko osvetljenje zadužene su diode koje emituju svetlost direktno iza ekrana. Ovo omogućava lokalizovano zatamnjivanje, što znači brzo prilagođavanje osvetljenjosti, i crna boja se može prikazati još efikasnije. To značajno poboljšava kontrast i kvalitet slike. LED televizori su štedljiviji u odnosu na LCD i imaju širi spektar boja. Direct LED paneli su veoma skupi za ugrađivanje, pa ih je iz tog razloga nadjačao Edge LED.

 

Kao što i sama reč kaže, Edge LED paneli imaju diode postavljene samo po ivici. Ovo omogućava pravljenje veoma tankih televizora i nudi superiorni nivo kontrasta u odnosu na LCD panele, ali ne može da postigne isti kvalitet slike kao televizori sa Direct LED panelima. Edge LED televizori su drastično jeftiniji nego Direct LED TV, pa je to razlog što sve više televizora na tržištu koristi upravo ovu tehnologiju.

 

 

OLED televizori imaju takozvane organske diode koje emituju svetlost. Kod njih svetlost nastaje kada struja prođe kroz  elektroluinescentni film. Ova tehnika proizvodi daleko bolje boje, veći kontrast, a omogućava proizvodnju ekstremno tankih i fleksibilnih televizora. OLED paneli su trenutno najbolji i najkvalitetniji na tržištu.

 

Plasma televizori koriste staklene panele koje u sebi sadrže na milione sitnih "ćelija" punjenih mešavinom inertnih gasova. Prolazak struje kroz njih izaziva osvetljavanje piksela širom ekrana. Iako je bolji od LCD panela kada je reč o kontrastu i preciznosti boja, ova tehnologija dostupna je samo za televizore od 42 inča pa na gore, a veliki broj proizvođača prestao je sa njihovom proizvodnjom. Danas je veoma teško naći Plasma TV u prodavnici.

 

Zakrivljeni televizori su se nedavno pojavili. Oni su zakrivljeni ka unutrašnjosti, a ideja je da svaki piksel bude podjednako udaljen od očiju gledalaca kako bi slika bila još bolja. Međutim, nije baš sve sjajno kod ovog tipa ekrana. Zakrivljenost utiče na geometriju slike, pa može doći do skraćivanja prikaza koji su blizu vama, kao i kompresovanja centra slike.

 

 

Kada je reč o rezoluciji, postoji HD ready, Full HD i Ultra HD (4K).

 

HD ready televizori imaju rezoluciju slike od 1366 x 768 piksela, dok full HD imaju veću rezoluciju (1920 x 1080 piksela). Na televizorima sa manjim ekranom na primer od 32 inča, razlika između ove dve vrste rezolucije skoro da se ne može primetiti. Što je dijagonala TV-a veća, to se razlika sve više vidi.

 

Ultra HD ili drugačije nazvana 4K je rezolucija četiri puta veća od Full HD - 3840 x 2160 piksela. Veća rezolucija znači daleko detaljnije i kvalitetnije prikaze. Televizori sa ovom rezolucijom su trenutno najskuplji na tržištu, a njihove mogućnosti još uvek ne mogu doći do punog izražaja širom sveta, a naročito u Srbiji.

 

Osvežavanje slike koje se izražava u hercima (Hz) je jedna od bitnijih karakteristika prilikom kupovine novog televizora. Ona označava koliko se puta slika osveži u jednoj sekundi. Što je osvežavanje veće, to će pokreti na ekranu delovati realnije i prirodnije.

 

 

Kontrast je najbitnija karakteristika televizora, i to je najveća razlika između dva modela. Najjednostavnije rečeno, kontrast je razlika između najsvetlije i najtamntije tačke koju televizor može da stvori.  Nažalost, ne postoji standard po kojem se meri kontrast, pa svaki proizvođač televizora to radi kako hoće.

 

Zbog toga nemojte da verujete brojkama koje pišu u specifikaciji uređaja, već dok ste u radnji uporedite sliku na različitim modelima, i odaberite onaj koji vam daje najrealnije prikaze i boje.

 

Pametni televizori su takođe u velikoj ekspanziji. Oni nude mogućnost povezivanja na internet, i pretraživanje velikog broja sajtova, ali i instaliranje posebnih aplikacija. Postoje televizori koji u sebi imaju ugrađen Wi-Fi, a postoje i oni koji ga podržavaju, ali se za njih mora dokupiti posebna antenica. To su takozvani Wi-Fi ready televizori. Ovu mogućnost većina ljudi verovatno neće koristiti tako često, ali je korisno da na velikom ekranu ponekad možete da pogledate neki spot sa YouTube-a, na primer.

 

 

Još jedna mogućnost koju nude novi televizori jeste 3D tehnologija. Televizori koji je podržavaju dolaze sa specijalnim naočarima koje će ovaj efekat oživeti, ali ne očekujte da ćete gledati običnu televiziju u 3D-u, jer je pored naočara neophodno da sadržaji budu snimljeni u toj tehnologiji.

 

Skoro svi televizori novije generacije dolaze sa USB priključkom. To će vam omogućiti da na TV povežete fleš i pustite film, muziku ili pogledate slike.

 

Kada je reč o izboru veličine, bitno je voditi se činjenicom da veće nije uvek i bolje. Televizor je najbolje odabrati prema veličini prostora u kojem će se on nalaziti. Ukoliko uzmete ogroman TV za malu sobu, ne samo da će vas boleti oči, već će i kvalitet slike biti lošiji kada se gleda. Idealnu veličinu TV-a za vašu sobu možete izračunati OVDE.

 

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mileee

    11. novembar 2014 | 21:13

    Niste naveli najvazniju stvar, najbitniji je izvor onoga sto se gleda, dzaba oled ful hd, ako ce se na njemu gledati analogna kablovska.

  • alan

    11. novembar 2014 | 21:45

    Otisao sam u prodavnicu pre nedelju dana. Gomila TV-a. Slika fantasticna. Trazio sam da mi puste neki domaci kanal. Odgovor je: "E to nemamo".

  • dusan

    19. maj 2016 | 11:36

    samo neka mi neko objasni kako je 4k rezolucija 4x veca od FHD? Bravo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA