OPSADA SARAJEVA: Objavljena video igra zasnovana na ratu u SFRJ (FOTO) (VIDEO)

Cilj igre prema rečima tvorca je da se igrači upoznaju sa besmislicom ratovanja. Jedan od saradnika na razvoju ove igre, koji je ispričao svoju priču, bio je i Emir Ćerimović koji je iz Sarajeva pobegao u Francusku gde i dan-danas živi

  • 15

Priča nove video igrice pod imenom "This War of Mine" je veoma neobična, jer je fokusirana na preživljavanje civila u opkoljenom gradu. Iako je ime grada Pogoren, priča je ipak zasnovana na ratu u Bosni, tačnije četvorogodišnjoj opsadi Sarajeva.

Autori ove igre su iz Poljske.

- Da li možete da zamislite situaciju u kojoj morate da rizikujete sopstveni život kako bi pomogli ženi koju u supermarketu vojnik maltretira i želi da je povredi? Da li ćete pobeći od opasnosti? - postavlja pitanje jedan od autora igre, Pavel Miečovski.

Cilj igre prema rečima tvorca je da se igrači upoznaju sa besmislicom ratovanja. Koliko su ovaj projekat shvatili ozbiljno pokazuje i činjenica da su tokom njenog razvoja razgovarali sa stvarnim svedocima ratnih stradanja, kao i da su se konsultovali sa raznim stručnjacima.

Rezultat je da se ne tržištu pojavila video igrica sa skoro pa realnim prizorima, od borbi pa do nestašice hrane. Jedan od saradnika na razvoju ove igre bio je i Emir Ćerimović, koji je iz Sarajeva pobegao u Francusku gde i dan danas živi. On je autorima svojim iskustvom proživljenim u ratu pomogao da što realnije dočaraju igru.

- U ovoj igri ratne strahote opisane su realno. Jednog jutra se probudite i odjednom nemate ništa - kratko je opisao Emir svoje iskustvo.

Neki detalji u igri verodostojno predstavljaju pojedine građevine u Sarajevu poput zgrade Skupštine koja je stradala 1992. godine.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: washingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beogradski dalmatinac

    21. novembar 2014 | 19:21

    Kad su mangupi, nek pokazu igricu tako da se u toj igrici vidi pocetak kraja SFRJ i izdane cuvene JNA kad su joj pucali u ledja, a mlada vojska bila bez municije.

  • Nisam i neću

    21. novembar 2014 | 18:35

    Američka muslimanija u srcu Evrope želi da izmeni činjenice. Ovo nema veze sa igricama, ovo je politika. Pa šta ako je Sarajevo bilo u opsadi. Tako se to radi u ratu. Moglo je biti i obrnuto. Ili možda balije mislite kao vaš dragi Adolf iz Nemačke da život jednog turčina vredi živote stotinu Srba? Jadni ste, poturice. Prodali ste veru i dušu, sada ste veći Turci od Erdogana. Bljak. Mi Srbi ćemo makar dostojanstveno nestati i jednom će se pričati o malom ponosnom narodu.

  • Dag

    21. novembar 2014 | 18:17

    Bolesno.Zar vam dosad, nije jasno, da cemo morati da saradjujemo,jer ovako mali i bedni, ne trebamo nikome...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA