OSTAVIO NAS JE BEZ REČI: Novi Toshiba Ultrabook je spoj vrhunskog dizajna i neverovatne snage (FOTO)

Naša redakcija je imala prilike da se "poigra" sa novim čedom čuvene japanske kompanije. U pitanju je model Toshiba Satellite P30W-B-102

  • 6

Mnogi i dan danas sumnjaju u mogućnosti hibridnih laptopova, prenosivih računara sa ekranom osetljivim na dodir koji se po potrebi može odvojiti od ostatka kućišta. Kompanija Toshiba je svojim novim modelom rešila da stane na put ovakvim pričama, i dokaže suprotno - da su hibridni laptopovi zapravo budućnost.

Naša redakcija je imala prilike da se "poigra" sa novim čedom čuvene japanske kompanije. U pitanju je model Toshiba Satellite P30W-B-102. Sam naziv vam verovatno ne znači puno, pa ćemo s toga u nastavku predstaviti sve karakteristike ovog uređaja. Na samom početku testiranja puno stvari je ukazivalo na to da ovaj uređaj nije samo još jedan laptop ove vrste u nizu.

Na prvi pogled se vidi kvalitet i elegancija koju ovaj ultrabook krije u sebi. Kompletno kućište je napravljeno od aluminijuma, a dizajneri su pažnju maksimalno posvetili i najsitnijim detaljima, što je za svaku pohvalu. Toshiba Satellite P30W-B-102 je veoma tanak, ali ne toliko lagan, s obzirom da je kućište ipak aluminijumsko.

Naravno, sve ima svoje prednosti i mane. Ali, po našem mišljenju, mnogo je bitnije da je uređaj izdržljiv i čvrst.

Svi ulazi za povezivanje sa periferijama nalaze se na pozadini tastature (podloge). Tu su dva USB 3.0, HDMI i ulaz za slušalice, i naravno ulaz za punjač.

Mala zamerka je način odvajanja ekrana od tastature. Veliki broj modela ima posebno dugme koje se pritisne da bi se držači otključali i tablet odvojio, međutim, kod ovog laptopa stvari su malo drugačije. Ekran je potrebno poravnati sa tastaturom pod uglom od 90 stepeni, pritisnuti na dole, i cimnuti na gore kako bi se odvojio.

Međuti, postoji caka koja će odvajanje drastično olakšati. U praksi je potrebno malo više pritisnuti pa cimnuti jednu stranu/ugao na gore da bi se lako odvojio, dakle ne potpuno pod pravim uglom u odnosu na podlogu. Ovo traži malo vežbe, ali se posle nekog vremena da naviknuti.

Dugme za uključivanje laptopa nalazi se na levoj ivici ekrana, ispod kojeg se nalaze tasteri za kontrolu zvuka.

Ono što nam se posebno dopalo jeste tastatura koja je ergonomska i ima sopstveno osvetljenje, što će naročito doći do izražaja kada u prostoriji ima malo svetla. Dugmići tastature su odličnog kvaliteta i pravo je uživanje kucati po njoj, a ruke se veoma malo naprežu tokom samog rada na njoj.

Ekran je jednom rečju fenomelan. Displej je dijagonale 13.3 inča Full HD (1920 x 1080 piksela) rezolucije, ima LED pozadinsko osvetljenje, kao i IPS tehnologiju zahvaljujući kojoj su uglovi vidljivosti odlični.

Ono što se da primetiti je da se ekran odlično prilagođava jačini spoljašnjeg svetla, i veoma dobro automatski reguliše osvetljenost displeja. Pored toga što to ima odličan odraz na preglednost i manje zamaranje očiju, to se takođe odražava i na trajanje baterije o kojoj će reči biti malo kasnije.

Iz naše perspektive, boje su veoma jasne i verne, prikazi oštri, pa smo zaista uživali koristeći ovaj uređaj, kako kao tablet tako i kao klasičan laptop. Ekran osetljiv na dodir je odlično reagovao na svako naše pomeranje prsta i pritiskanje, zahvaljujući čemu su sve prednosti Windows 8.1 platforme došle do punog izražaja.

Ovu opaku "zver" pokreće hardver najnovije generacije koji daje, najblaže rečeno, odlične performanse. Procesor koji se nalazi unutar novog čeda kompanije Toshiba je četvrta generacija Intel Core i5 procesora sa taktom rada na 1.7 GHz, koji se zahvaljujući Intel Turbo Boost tehnologiji može povećati na odličnih 2.7 GHz, što je za uređaj ovog tipa zaista impresivno.

Intel Core i5 u kombinaciji sa 4 GB brze DDR3 RAM memorije koja radi na 1600 MHz, ali i SSD disku kapaciteta 128 GB omogućava ovom ultrabook-u da "poleti" pri samom uključivanju. Operativni sistem se diže za samo 2,3 sekunde, a programi se pokreću čim se na njih klikne.

Bitno je napomenuti da Toshiba Satellite P30W-B-102 ima integrisanu grafičku karticu Intel HD 4400, pa se iz tog razloga ne mogu očekivati visoke performanse kada je reč o grafički zahtevnim programima i igranju video igara. To su potvrdili i Benchmark testovi koje smo sproveli na ovom modelu.

Bez obzira na to, surfovanje internetom, rad u raznim kancelarijskim programima, uživanje u multimedijalnim sadržajima i korišćenje brojnih aplikacija sa marketa funkcioniše bez greške i munjevitom brzinom. Razlog za to je odličan procesor, SSD disk, ali i velika količina RAM memorije.

Još nekoliko karakteristika kojom se ovaj ultrabook može pohvaliti jesu integrisana prednja i zadnja kamera, ali i Harman/Kardon zvučnici koji će pružiti kristalno jasan, čist i glasan zvuk tokom reprodukcije muzike i filmova. U sve pomenute tvrdnje smo se i sami uverili.

Ovaj model dolazi sa već instaliranom 64-bitnom verzijom Windows 8.1 operativnog sistema, koji zahvaljujući ekranu osetljivim na dodir i odličnim hardverom u potpunosti dolazi do izražaja.

Veoma je zanimljivo koristiti standardno desktop okruženje prstima kad god to poželimo, a samim tim što u jednom uređaju imamo i tablet i laptop na raspolaganju, svakako je ogroman plus.

Ono što nas je možda i najviše iznenadilo kod ovog uređaja je trajanje baterije. Danas je veoma retko pronaći uređaj kojem će baterija izdržati duže od dva, tri sata, a ova Toshiba se može pohvaliti nadprosečnom autonomijom iste.

Naime, tokom testiranja kada smo ovaj uređaj koristili kao laptop, odnosno kada je ekran bio povezan sa tastaturom koja u sebi ima veću bateriju, bez problema smo izvukli skoro šest sati aktivnog rada na njemu, pri čemu je Wi-Fi non stop bio uključen, a nismo štedeli ni na performansama kao ni na osvetljenosti ekrana. To znači, da će Toshiba Satellite P30W-B-102 bez problema izgurati radni dan na poslu ili gde god da se nalazite.

Kada je ekran, odnosno tablet odvojen od tastature, tu su stvari malo drugačije, i logično je da je trajanje baterije manje. U tom slučaju, uspeli smo da dobijemo dva sata aktivnog rada na njemu. U tablet modu najviše smo gledali filmove i surfovali internetom, pa je dva sata sasvim zadovoljavajuće vreme, jer je ipak u pitanju "opasan" hardver koji zahteva dosta snage da bi sve funkcionisalo kako treba.

Iako su ovi uređaji još uvek (nažalost) slabije zastupljeni na tržištu, Toshiba je ovim modelom uspela da pokaže da su hibridni laptopovi zapravo budućnost računara, i da bez problema možemo imati eleganciju, brzinu i mobilnost u jednom kompaktnom malom uređaju.

Toshiba Satellite P30W-B-102 je ispunio naša očekivanja na svim poljima - kvalitetu, performansama, mobilnošću, autonomijom, pa bez problema ovaj ultrabook možemo preporučiti svima koji razmišljaju o nabavci novog uređaja.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA