OVI POSLOVI DONOSE SREĆU: Da li je vaš među njima?

Danas postoji veliki broj obrazovnih programa iz velike većine oblasti, pa ako vam zadovoljstvo na radnom mestu predstavlja važan faktor u ostvarivanju životne sreće, razmislite o prekvalifikaciji za neku od ovih proverenih pozicija

  • 1

CareerBliss je kompanija koja se bavi istraživanjima u raznim oblastima poslovanja, a između ostalog i najboljim uslovima za rad, najboljim kompanijama, karijerama, kao i zadovoljstvom zaposlenih na određenim pozicijama. Nedavno su sastavili listu poslova koji najviše usrećuju ljude, na temelju ispitivanja više od 100.400 zaposlenih. Zaposleni je trebalo da oceni 10 faktora koji utiču na radno zadovoljstvo, uključujući i one u vezi sa šefom i saradnicima, radnim okruženjem, resursima, naknadama, prilikama za napredak, poslovnom politikom, ugledom firme i dnevnim zadacima.

- Budući da provodimo više sati na poslu nego bilo gde drugde, naše zadovoljstvo poslom je bitan faktor koji određuje celokupno zadovoljstvo u životu. Gotovo svaka osoba ima želju da se oseća vrednom, a radno mesto ili karijera koja im to i omogućava je ključ ne samo sreće za zaposlene, već i za dugoročni uspeh poslovanja - kaže izvršni direktor CareerBlissa, Hajdi Goledž.

Ovo su neka od zanimanja ljudi koji su zbog istih najsrećniji.

Softverski inženjeri

Foto: Flickr/ kirainet Foto: Flickr/ kirainet

Najsrećniji na poslu nisu ni vaspitačice ni zubari. To su softverski inženjeri. Stručnjaci u ovom poslu obično su uključeni u ceo proces razvoja softvera, kako bi osigurali kvalitet konačnog proizvoda. Njihov posao može da uključuje i prikupljanje zahteva i dokumentacije, razvoj softverskih tehnologija i okvira, procene troškova, trajanja i rizika razvoja, upravljanje timovima, testiranje softvera, ali i zapošljavanje stručnjaka, objašnjava Met Miler, glavni tehnnološki direktor u CareerBlissu.

Indeks zadovoljstva radnika na ovim pozicijama je 4,26 (od maksimalnih 5). Radnici su zadovoljni poslom, kompanijama za koje rade, ali i visokim primanjima.

Šef kuhinje i menadžer prometa nepokretnosti

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages

Drugo mesto dele šef kuhinje i menadžer prometa nepokretnosti. Njihov indeks zadovoljstva iznosi 4,15. Šefovi kuhinje, koji se bave raznim poslovima od kreiranja menija, obuke zaposlenih, do izbora namirnica, navode kao glavni razlog sreće − ljubav prema poslu i ljude sa kojima rade. Menadžeri prometa nepokretnosti se uglavnom bave ulaganjima i izgradnjom nepokretnosti, ali i posredovanjem u prodaji nekretnina. Oni su kao svoje razloge za sreću naveli isto što i šefovi kuhinje − sam posao i ljude sa kojima dolaze u kontakt.

Bankarski službenici

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Iako nije za očekivati, ali na trećem mestu sa indeksom zadovoljstva od 4,13 našli su se bankarski službenici.

- Mnogi na listi ističu rad sa ljudima kao najveći izvor zadovoljstva. Očigledno je da ljudima mnogo znači osećaj da pomažu drugima. Uz to, banke uglavnom nude dobre plate i prijatno i organizovano mesto za rad - navode iz CareerBlissa.

Na listi su se među najzadovoljnijima našli i menadžerski poslovi poput HR menadžera i menadžera prodaje, koji ističu dinamično okruženje i rad sa ljudima kao glavne izvore zadovoljstva. Tu su i oni koji ne vole preterano komunikaciju sa drugim ljudima: programeri, električari i stručnjaci za projektovanje u građevinarstvu − za koje je najbitnija ljubav prema samom poslu, a koji im omogućava da budu „sami sa svojim radom”. Međutim, na listi su sa visokim indeksom zadovoljstva od 4,11 i administrativni službenici.

- Mnogi su bili iznenađeni kako se poslovna administracija našla tako visoko na listi. Međutim, ljude koji se bave ovim poslom ne privlače prevelika odgovornost i obaveze, ali imaju želju da daju svoj doprinos preduzeću i osećaju se značajnim. To im ova pozicija i nudi. Uz sve to oni su potrebni svakoj industriji i mogućnosti zaposlenja su velike - ističe Goledž.

Za većinu pomenutih zanimanja moguće je obrazovati se u bilo kom starosnom dobu. Danas postoji veliki broj obrazovnih programa iz velike većine oblasti, pa ako vam zadovoljstvo na radnom mestu predstavlja važan faktor u ostvarivanju životne sreće, razmislite o prekvalifikaciji za neku od ovih proverenih pozicija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    30. mart 2015 | 19:27

    Bastovanstvo jedno od najsrecnijih zanimanja ---—----------------------------------***** Možda je napolju hladno, vlažno i vetrovito i vaša bašta je sigurno videla bolje dane. Ali to sigurno neće uticati na duh baštovana i cvećara koji su proglašeni nasrećnijim radnicima. Istraživači u Velikoj Britaniji su otkrili da  je devet od deset onih koji se bave hortikulturum (90%) veoma srećno u svom poslu. Neverovatnih 80% je reklo da je to zato što su uspeli da kontrološu svoj rad i da imaju slobodu u pravljenju rasporeda i dnevnih obaveza.   Slično tome (82) je izjavilo da su mogli da svakodnevno usavršavaju svoje veštine što im je veoma povećalo zadovoljstvo poslom. U stopu ih prate frizeri i vodoinstalateri. Sa druge strane pak, potpuna suprotnost su bankari, IT stručnjaci i računovođe, kao i HR sektor - ljudski resursi koji mrze svoj posao. Samo 44% posto radnika u bankama je zadovoljno svojim poslom. Štaviše, što su više zarađivali, to su bili nesrećniji. Oko 45% njih je izjavilo da oseća kao da radi nešto vredno, a samo 34% je reklo da dobro napreduje u poslu.   Malo srećniji su radnici u IT sektoru (48%) a, iznad njih su zaposleni u ljudskim resursima 54%. Zaključak studije je da poslovi za kancelarijskim stolom ne omogućavaju zaposlenima puno zadovoljstva. Tokom istraživanja, ispitali su 2200 radnika raznih profesija da bi procenili sreću zaposlenih.   Većina njih želi fleksibilnost, kontrolu u određenoj meri nad dnevnim dužnostima i priliku da koriste svoje znanje i veštine da bi odoleli izazovima i ubrali nagrade. Najsrećnijim su se pokazale zanatlije poput frizera, baštovana, vodoinstalatera, električara – 65%, a oni su i najponosniji na svoj posao-  68%.Takođe, samostalni radnici su srećniji na poslu – 85% njih!    Baštovanstvo je nesumnjivo jedan od najsrećnijih poslova, na svežem vazduhu ste, aktivni ste, a u letnjim danima sve je prosto savršeno. Slično i svećarima koji imaju mogućnost da budu kreativni, a mogućnosti su im  beskrajne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA