VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Pametni nakit je sledeća velika stvar u IT industriji!

- Nakon pametnih telefona i časovnika, čini se da sada pametni nakit preuzima poziciju „sledeće velike stvari“ u IT industriji - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni u Informeru

  • 2

Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije Comtrade, je ove nedelje u svojoj kolumni u Informeru pisao o sledećoj velikoj stvari u IT industriji. Nakon pametnih satova i telefona, na red je došao i pametni nakit. Evo šta Veselin Jevrosimović kaže o ovoj temi.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Počela je borba za programere!

"Nakon pametnih telefona i časovnika, čini se da sada pametni nakit preuzima poziciju „sledeće velike stvari“ u IT industriji. Naravno, nakit je samo deo takozvane „odevne tehnologije“ o kojoj sam pisao ranije, ali se profiliše kao važna potkategorija. Iskreno, očekivao sam da će rešenja koja podrazumevaju odeću brže doći na red. Sa druge strane, ako u obzir uzmemo snagu modne industrije, kao i činjenicu da je dizajn postao jedna od najvažnijih tehničkih karakteristika elektronskih uređaja, onda novi trend zvuči sasvim logično. Pogotovo ako znamo da su narukvice, doduše one sportske i manje skupocene, već postigle veliki uspeh, može se očekivati da će uskoro i ogrlice, prstenje, minđuše i drugi slični ukrasi dobiti svoju tehnološku stranu.

Jedan od dokaza za to je i nedavno objavljena vest da je kompanija Apple podnela patentni zahtev za pametni prsten. Njihova ideja podrazumeva prsten u koji su ugrađene elektronske komponente, a koji pre svega služi za kontrolu pametnih telefona, televizora i drugih uređaja. Interesantno je da su predvideli da glavni način komunikacije sa prstenom budu glasovne komande, a kao alternativa tu je tapkanje po minijaturnom ekranu i potezi prstima, na primer skupljanje šake u pesnicu.

Foto: Promo Foto: Promo

Ovo svakako nije prvo niti jedino rešenje u domenu pametnog nakita. Naprotiv, postoji nekoliko drugih projekata i proizvoda koji uključuju veoma slični pametni prsten. Tu je i nekoliko narukvica kod kojih je digitalni deo modularan i može se kačiti na različito dizajnirane modne osnove tako da se uklapa uz odeću koju nosite, zatim ogrlica koja beleži ritam vašeg disanja i šalje ga telefonu na obradu i izvođenje statistike stresa, pa i minđuše sposobne da mere broj otkucaja srca. Primera je mnogo, a zajedničko im je da se radi o veoma ukusno dizajniranom nakitu koju uključuje plemenite metale i dragoceno kamenje.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanjoslav

    9. oktobar 2015 | 16:52

    Veselin je uvek bio i razmisljao ispred svog vremena. Zato je i uspesan. Svala cast na tekstovima.

  • F

    9. oktobar 2015 | 19:30

    Dobri Veseline samo napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA