IPHONE GUBI BITKU U KINI: Da li je ovo znak da će ekonomija ponovo doživeti krah?

- Očekuje se da će prodaja iPhone-a pasti u tekućem tromesečju u odnosu na isti period prošle godine - izjavio je generalni direktor Apple-a, Tim Kuk

  • 2

Američki gigant Apple predviđa prvi pad prihoda u 13 godina, jer je zabeležio najsporiji rast isporuka iPhone-a ikada na ključnom kineskom tržištu koje pokazuje znake slabljenja, što upućuje na mogući završetak eksponencijalnog rasta te tehnološke grupe, izveštava Rojters.

PRETILI SU IM, POLICIJA IM PRETRAŽIVALA KUĆU: iPhone je život ovog para pretvorio u NOĆNU MORU!

Kompanija je saopštila u utorak da je prodala 74,8 miliona iPhone-a u prvom kvartalu njene fiskalne godine, okončanom 26. decembra, koji je bio prvi ceo kvartal u pogledu prodaje iPhone-a 6S i 6S Plus. Rast isporuka od samo 0,4 procenta je najsporiji otkako je ovaj proizvod izbačen na tržište 2007. godine.

- Očekuje se da će prodaja iPhone-a pasti u tekućem tromesečju u odnosu na isti period prošle godine - izjavio je generalni direktor Apple-a, Tim Kuk, na konferenciji sazvanoj za analitičare, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja.

Prihodi kompanije su u porasli u minulom kvartalu za 1,7 odsto na godišnjem nivou, na rekordnih 75,9 milijardi dolara, iz kojih je generisan profit od 18,4 milijarde dolara, u odnosu na dobit od 18 milijardi u istom periodu prethodne godine.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Uprkos rekornom prihodu, cena akcije Apple-a, koja je ove godine opala za 5,0 odsto, skliznula je juče u produženom trgovanju na Njujorškoj berzi za još 2,6 procenata, navodi britanska agencija.

Na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, prihodi Apple-a su u proteklom kvartalu dostigli 18,4 milijarde dolara, što je 14 odsto više nego godinu dana ranije, ali je u prethodnim kvartalima taj rast bio znatno veći.

Usporeniji rast prihoda se, osim usporavanju tražnje, pripisuje i visokom kursu dolara, zbog čega padaju prihodi američkih kompanija na stranim tržištima. U proteklih godinu dana vrednost dolara prema korpi najvažnijih svetskih valuta porasla je oko 9,0 procenata.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Prema proceni kompanije, rast američke valute "koštao" je Apple u proteklom kvartalu pet milijardi dolara.

Što se tiče perspektiva, Apple u tekućem tromesečju ove godine očekuje prihode izmedu 50 i 53 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom kavratlu uknjižio 58 milijardi. Ako se te procene ostvare, biće to prvi kvartalni pad prihoda kompanije od 2003. godine.

Pored toga, Apple očekuje i pad prodaje iPhone-a u tekućem kvartalu na 50 do 52 miliona uređaja, dok je u istom tromesečju prošle godine prodao 61 milion iPhone-a.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako navodi Rojters, kompanija ni ovog puta nije objavila podatke o prodaji Apple Watch-a, svog prvog potpuno novog proizvoda od 2010. godine, a analitičari kažu da je malo verovatno da je taj proizvod postao takav hit kao što je bio ajfon u prvoj godini kada je izbačen na tržište.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.P

    27. januar 2016 | 12:54

    PA da sve se vidi u naslovu cim se AMARICKI proizovd ne prodaje koliko oni hoce odma prave vestacke ekonomske krize ,a posten radnik na ulicu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA