PROVERITE ODMAH: Možda vaš kompjuter uskoro neće moći da radi na Windowsu 10

Windows 10 će za otprilike dva meseca dobiti veliki godišnji update, a sa njim će se promeniti i minimalni sistemski zahtevi

  • 4

Microsoft još od lansiranja Windowsa Viste 2007. godine nije menjao minimalne sistemske zahteve za pokretanje ovog operativnog sistema, ali će se sa novim update-om Windowsa 10 stvari ipak promeniti.

POŽURITE: Windows 10 od 29. jula više NEĆE biti BESPLATAN i koštaće 119 dolara!

Naime, Windows 10 će za otprilike dva meseca dobiti veliki godišnji update, a sa njim će se promeniti i minimalni sistemski zahtevi, pa će tako za pokretanje 32-bitne verzije biti neophodno 2 GB RAM memorije, a isto toliko biće neophodno i za 64-bitnu verziju.

Druga stvar koja će biti neophodna za pokretanje Windowsa 10 nakon pomenutog update-a je i podrška za TPM (Trusted Platform Module) 2.0. Podrška se može pružiti putem firmware-a samog uređaja ili preko nezavisnog čipa. TPM se inače koristi za povećanje bezbednosti računara.

Ova promena se neće odnositi na uređaje koji već imaju instaliran Windows 10, već na sve nove računare koji će se pojaviti nakon njega. Međutim, to neće biti problem, s obzirom na to da većina modernih procesora podržava TPM 2.0.

Foto: Tanjug/AP/Microsoft Foto: Tanjug/AP/Microsoft

I poslednja promena odnosi se na veličinu ekrana koje će zahtevati mobilne i desktop verzije Windowsa 10.

Windows 10 Mobile se koristio na uređajima sa dijagonalom ekrana do 7,9 inča, dok će sada ova verzija moći da se koristi na svim uređajima manjim od devet inča, a kompletan Windows 10 će moći da se pokrene već na uređajima sa ekranom od sedam inča.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: extremetech.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    26. maj 2016 | 19:49

    Uf, sta cu sad, imam samo 16 gb.

  • draleRS

    26. maj 2016 | 18:50

    TPM cip sluzi za cuvanje kljuca kad se koristi BIT LOCKER ,nalazi se na novim maticnim plocama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA