SVRŠENA STVAR: Gugl preuzima "Motorolu mobiliti"

Kupovina je okončana Guglovim davanjem garancije da će Android ostati open sors tokom narednih pet godina. Ovom akvizicijom Gugl je za 12,5 milijardi dolara pored nekadašnjeg kralja mobilne telefonije došao u posed i 17 hiljada patenata vezanih za ove tehnologije

  • 0

Američka kompanija Gugl objavila je danas da je privela kraju dogovor oko kupovine kompanije "Motorola mobiliti" (Motorola Mobility), ključnog proizvođača smartfonova i drugih uređaja, u iznosu od 12,5 milijardi dolara.

Izvršni direktor Gugla Leri Pejdž rekao je kako je postignut dogovor i da smatra da će ova jedinica proizvoditi narednu generaciju mobilnih uređaja koji će u predstojećim godinama u značajnoj meri poboljšati život ljudi, prenosi agencija AFP.

Konačan dogovor je usledio nakon odobrenja kineskih, američkih i evropskih regulatornih tela.

Uslovi kineskog Ministarstva trgovine su da Guglova mobilna platforma Android, koji se koristi na uređajima kao što su pametni telefoni i tablet računari, bude besplatan i otvoren još najmanje pet godina.

Regulatorna tela u Sjedinjenim Američkim Državama i na drugim mestima istakla su da će kontrolisati da kalifornijska kompanija iz Mauntin Vjua ne iskoristi svoju kupovinu "Motorola mobiliti" kako bi stekla nelegalnu prednost na tržištu.

Gugl će kupovinom "Motorola mobiliti" steći 17.000 patenata i time ojačati poziciju u borbi za dominantnu poziciju na rastućem tržištu smartfonova i tablet uređaja.

"Epl" i južnokorejski "Samsung", čiji uređaji koriste Android, trenutno su uključeni u duge i skupe sudske procese na nekoliko kontinenata oko patentnih dozvola.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA