≫ 

Evo kako da zaštitite svoje poverljive podatke i na vreme se obezbedite

Sprečavanje problema je uvek bolja opcija od njegovog naknadnog rešavanja, kada je šteta već učinjena. Ovo pravilo trebalo bi primenjivati, ne samo u situacijama zaštite podataka, već i u raznim drugim životnim situacijama

  • 0

O sigurnosnim informacijama i poverljivim podacima uglavnom razmišljamo tek u situacijama kada su oni ugroženi. Međutim, ono što je svima manje poznato jeste da je danas, u doba modernih tehnologija, društvenih mreža i dostupnosti informacija putem interneta, ova situacija gotovo permanentna – smatrajte da su neprestano ugroženi.

Jednom kada neko dođe do njih, više ništa ne možete uraditi da ih vratite, odnosno da sprečite treća lica da iskoriste stečene informacije prema svom nahođenju. Upravo zato morate razmišljati na vreme i zaštititi svoje šifre, pristupne kodove, elektronske poštanske sandučiće i sve druge digitalne lokacije koje mogu biti na udaru. Kako bismo vam pomogli, daćemo vam nekoliko saveta uz pomoć kojih možete efikasno da se zaštitite.

Zaštitite svoj uređaj jakom šifrom

Ono što mnogi previde ili se ne potrude da nameste kako bi sebi olakšali pristup telefonu jeste šifra. Korišćenje šeme za otključavanje takođe može biti efikasno, međutim, šifra vam pruža nešto snažniji sistem bezbednosti.

Potrudite se da disciplinovano, jednom u mesecu, promenite kombinaciju slova i brojeva koju ste uneli, kako biste ojačali nivo sigurnosti. Takođe, ukoliko neko pokuša da vam hakuje telefon i dođe do podataka koje na njemu čuvate, uvek možete instalirati aplikaciju koja će ga u tom trenutku fotografisati, zabeležiti njegovu GPS lokaciju i snimiti audio-materijal u kome se može čuti njegov glas ili neka dešavanja oko njega.

Foto-ilustracija: Profimedia/Tomáš Krist - ČIF Foto-ilustracija: Profimedia/Tomáš Krist - ČIF

Razmislite pre nego što podelite informacije

Internet nam je omogućio olakšano deljenje informacija koje želimo da ustupimo nekome. Međutim, dešavaće se da vam neko zatraži i šifru kako biste jednostavnije obavili neki posao. Ako zaista verujete toj osobi, ustupite tu informaciju, međutim, čim se posao okonča, promenite sigurnosni kôd koji ste do tog trenutka koristili.

Takođe, pokušajte da što manje poverljivih podataka delite putem SMS poruka, elektronske pošte ili nekih od aplikacija za dopisivanje. Uvek imajte u vidu da ih na ovaj način izlažete javnosti.

Vodite računa o ažuriranju

Ažurirajte svoj softver i aplikacije na vreme. Ukoliko zadržite stariju verziju, to znači da je i vaš bezbednosni sistem, koji stvara zaštitni omotač oko vaših podataka, počeo da zastareva i da je pitanje vremena kada će neki od virusa novijeg datuma moći da pristupe poverljivim informacijama koje imate. Dakle, trudite se da uvek budete u toku i da pratite nove verzije softvera kako za vaše prenosive uređaje kao što su mobilni telefon i tablet, tako i za računare i operativne sisteme.

Izbegavajte javni bežični internet

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

Odnedavno bežičnom internetu možemo pristupiti gotovo svuda, pa su čak i vozila gradskog prevoza počela da uvode besplatni vaj-faj. Međutim, budite oprezni i dobro razmislite o tome koje ćete podatke podeliti korišćenjem ovog servisa. Ukoliko morate proveriti svoj bankovni račun na ovaj način, setite se da čim budete na sigurnoj konekciji, promenite šifru i obezbedite se. Takođe, kada napustite oblast sigurnog interneta, isključite vaj-faj konekciju na svom telefonu kako se ne bi automatski povezao na javnu mrežu.

Sprečavanje problema je uvek bolja opcija od njegovog naknadnog rešavanja, kada je šteta već učinjena. Ovo pravilo trebalo bi primenjivati, ne samo u situacijama zaštite podataka, već i u raznim drugim životnim situacijama. Ako na vreme budete razmišljali o svojoj budućnosti, uvidećete da je obrazovanje najbolji put koji možete izabrati kako biste stvorili sebi perspektivu i kvalitetnu karijeru. Ukoliko upišete obrazovni program za administraciju mreža, steknete potrebno znanje i usvojite savete koje smo vam naveli, možete dokazati ovu teoriju i postati profesionalac u svom poslu koji će tačno znati koji korak da napravi u kom trenutku kako bi sačuvao sve važne informacije koje jedna mreža može sadržati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA