Četiri načina da zaštitite svoj telefon od HAKERA

Danas verovatno svi svakodnevno daleko više koriste svoj mobilni uređaj nego računar – za pozive, proveravanje mejlova, pristup elektronskom bankovnom računu... Upravo zbog toga velika je verovatnoća da će hakeri baš tu pokušati da presretnu vašu komunikaciju i pokupe podatke koji su im potrebni. Zato ćemo vam dati nekoliko saveta kako da obezbedite svoj telefon

  • 1

Kada strahujemo od hakerskih napada na sisteme koje koristimo, svi uglavnom razmišljamo o podacima koje čuvamo na svom računaru i o njihovoj sigurnosti. Međutim, važno je imati u vidu i to da kompjuter nije jedini uređaj putem kog vas virusi mogu napasti. Mislite i o svom telefonu.

 

Danas verovatno svi svakodnevno daleko više koriste svoj mobilni uređaj nego računar – za pozive, proveravanje mejlova, pristup elektronskom bankovnom računu... Upravo zbog toga velika je verovatnoća da će hakeri baš tu pokušati da presretnu vašu komunikaciju i pokupe podatke koji su im potrebni. Zato ćemo vam dati nekoliko saveta kako da obezbedite svoj telefon.

 

Instalirajte dobar antivirusni program

 

Isto kao i za računare, antivirusne programe možete nabaviti i za uređaje koji koriste Android sistem. Na Guglovoj plej platformi pronaći ćete bez problema različite softvere koji će vam pomoći da zaštitite sistem od hakerskih upada ili neželjenih instalacija. Ovi programi će vas uvek na vreme upozoriti da neko pokušava da pristupi vašim podacima ili da određeni program koji pokušavate da instalirate zapravo nije dobar po vaš telefon.

 

Budući da svoj telefon koristite za pretraživanje interneta, mogućnost da neko preuzme vaše podatke i zloupotrebi ih podjednako je velika kao i prilikom korišćenja računara. Zato pronađite dobru antivirusnu zaštitu i instalirajte je na vreme.

 

Pretražujte bezbedno

 

Imajući u vidu da se najveći broj poslova danas obavlja putem interneta ili korišćenjem nekih od onlajn sistema, verovatnoća za hakerske upade ili slučajno instaliranje nekog virusa sve je veća. Zato je od velike važnosti da koristite neki od bezbednih softvera za pretraživanje, uz koje nećete morati da brinete da li neko prati vaše kretanje ili pokušava da preuzme vaše podatke.

 

Jedna od preporučenih aplikacija je i Gousteri (Ghostery). Ova aplikacija će vam pomoći da nesmetano i bezbedno gledate i preuzimate različite sadržaje s interneta, bez pretnji po vaš sistem.

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Ne instalirajte neproverene aplikacije

 

Ukoliko aplikacija nije došla s Guglove plej platforme, bolje nemojte da je instalirate na svoj sistem. Veliki broj neproverenih aplikacija postoji na internetu. Desiće se da vam na proverenoj Android platformi bude ponuđeno nešto što još nije dostupno ili se naplaćuje.

 

Preuzimanje ovakvih aplikacija vam može ozbiljno oštetiti funkcionalnosti uređaja i ugroziti bezbednost celokupnog sistema. Zato budite strpljivi i sačekajte, svaka aplikacija vredna pažnje kad-tad završi u Android prodavnici. Čak je i plaćanje aplikacije bolje nego da kupujete nov telefon ili reinstalirate sistem nakon hakerskog napada.

 

Čuvajte podatke na eksternom disku

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Mislite na vreme i redovno ažurirajte svoje podatke. Sve fotografije koje napravite ili fajlove koje preuzmete prebacujte redovno na eksterni disk, odnosno na neki uređaj u čiju sigurnost verujete. U najgorem slučaju, ukoliko se desi da ne možete da rešite problem na telefonu, uvek te podatke možete da prebacite na novi uređaj koji budete koristili.

 

Budite oprezni prilikom pretraživanja interneta. Različite opasnosti vrebaju s različitih strana, a na vama je da preduzmete sve što je do vas da sprečite rizične situacije i zaštitite svoj sistem.

 

Ako koristite pametni telefon, informišite se pravovremeno o svim opasnostima i načinima da ih sprečite. Ako smatrate da postojeći sistemi zaštite nisu dovoljni, upišite programiranje za mobilne telefone i kreirajte sami softver koji će uspešno preduprediti sve problematične situacije s kojima se možete sretati.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telefonisti

    30. novembar 2016 | 10:37

    da se skinete sa njega bar dok idete ulicom, dok ste na casu, na operaciono stolu ili nedaj B u .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA