Pravi lideri se ne plaše da koriste ove fraze i to rade često

Iznenadićete se kada shvatite da oni najuspešniji rado pokazuju i svoje slabosti i upravo to i jeste ono što ih čini uspešnim

  • 0

Uprkos nekim mišljenjima, ostvareni lideri nisu roboti i često pokazuju svoju ljudsku stranu.

Iznenadićete se kada shvatite da oni najuspešniji rado pokazuju i svoje slabosti i upravo to i jeste ono što ih čini uspešnim. Saznajte kako top-menadžeri reaguju na greške članova svog tima, prigovore saradnika na njihove odluke, mnoštvo novih zahteva i nepoznata pitanja.

„Ne brini”

Kada jedan član njegovog tima pogreši, pravi lider ne napada krivca govoreći mu koliko je zabrljao, već prilazi staloženo i govori „Ne brini". Greške mogu da se dese svakome, a kad se već dogode, dobri menadžeri znaju da je briga o stvarima na koje ne može da utiče jednostavno traćenje vremena.

Ukoliko osoba ne ponavlja iste greške iznova ili nije ni svesna svojih grešaka, nema potrebe da bude osuđena zbog slučajnih pogreški. Svakom može da se desi da pogreši, a kritika može samo negativno da utiče na osobu, čineći da i u budućnosti bude nesigurna i iz straha načini još novih grešaka.

„Koje je vaše mišljenje?”

Možda lideri nisu uvek saglasni s mišljenjima i izjavama drugih ljudi u svom okruženju, ali oni su dovoljno iskusni da znaju da je bolje biti u timu u kome svako govori ono što misli nego u timu u kome svi samo klimaju glavom i boje se da nešto prigovore. Ohrabrivanje saradnika da kažu svoje mišljenje pogoduje jakom lideru, koji zna šta radi i čemu teži.

Samouvereni menadžeri znaju da su druga mišljenja važna i da mogu da vode sjajnim idejama i rezultatima. Tim koji zna da je cenjen i da ima slobodu izjašnjavanja biće ne samo zadovoljniji, već i produktivniji, jer će se više truditi i razmišljati o novim načinima unapređenja rada.

Foto: Foter/Victor 1558 Foto: Foter/Victor 1558

„Ne”

Skoro svako od nas ima na stotine stavki u rokovniku koje treba da obavi i mašta o tome da je za neke od zadataka jednostavno rekao „ne". Dok neki menadžeri misle da će pokazati kako su uspešni tako što će realizovati svaki projekat i ideju, oni uspešni znaju da se uspeh zasniva na izboru onih zadataka koje će pristati da rade i onih kojima će jednostavno reći „ne".

I sam Stiv Džobs jednom je rekao: „Ponosan sam na stvari koje sam uradio isto koliko i na stvari koje nisam. Inovacija zahteva da kažete NE hiljadama stvari". Govoreći ovu odričnu rečcu uspešni lideri poboljšavaju fokus u svom poslovanju, a tako i kvalitet svog i rada čitavog tima.

„Ne znam”

Neki bi možda pomislili da glavni menadžer ne sme sebi da dopusti da nešto ne zna, međutim oni koji su dostigli vrh u poslu znaju da niko ne zna baš sve. Ono što razlikuje uspešne lidere od onih koji to nisu jesu samosvesnost i samopouzdanje, koji će im omogućiti da priznaju da u nešto nisu upućeni, ali i spremnost da se odmah posvete istraživanju i dopuni svog znanja.

Abraham Linkoln se, svojevremeno u svom kabinetu, okružio stručnjacima iz različitih oblasti koji su znali mnogo više o konkretnim temama nego on sam. Henri Ford je učinio isto. Biti svestan svojih sposobnosti, ali i onog što ne znate, te rad na sopstvenom unapređenju – odlike su pravih lidera.

Uspešni poslovni lideri raspolažu znanjima i veštinama zbog kojih su samouvereni, konkretni, odsečni, ali i tolerantni u donošenju poslovnih odluka i komunikaciji sa svojim saradnicima. Oni znaju da postave ciljeve, ohrabre svoj tim, ali i da priznaju i oproste greške kako sebi, tako i drugima, a upravo ove osobine ih čine ostvarenim i uspešnim rukovodiocima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA